MaxSport   

   
SA Tech AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mastertrailer.   

   
Trendab AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Mattias Ekström
© Mattias Ekström
Mattias Ekström kör Dakarrallyt tillsammans med Emil Bergkvist.

© Mattias Ekström
© Mattias Ekström
Emil Bergkvist lotsar Ekström genom den nya satsningen.
Mattias Ekström och Emil Bergkvist kör Dakarrallyt.
PRESSRELEASE

I januari körs ett av världens kändaste och tuffaste rallyn: Dakarrallyt i Saudiarabien. Två svenskar kommer debutera i tävlingen, föraren Mattias Ekström och kartläsaren Emil Bergkvist.
Vem har inte drömt om att köra Dakarrallyt? Jag kan erkänna att det pirrar lite i magen när jag tänker på det, säger Ekström.

Mattias Ekström, tidigare rallycrossvärldsmästare och DTM-vinnare, kommer under 2021 satsa på Extreme E tillsammans med ABT-CUPRA, där den första deltävlingen i serien körs på Saudiarabisk mark. Som en uppladdning inför premiären av Extreme E, för att lära sig och samla rutin i Saudiarabiens unika klimat, är det nu klart att han kommer köra både Dakarrallyt (3-15 januari) och Baja Hail-rallyt (14-16 december). I högerstolen finns tidigare juniorvärldsmästaren i rally Emil Bergkvist.

Både Dakar och Baja Hail är så kallade Rally Raid, alltså terrängrallyn som i dessa fall körs i öken. Dakarrallyt är känt som ett av de mest krävande och utmanande. Under fjorton dagar kommer omkring 1 000 mil sträckor köras i öknen, där uthållighet och möjligheten att lokalisera sig i det ständigt föränderliga landskapet sätts på prov. Till sin hjälp har ekipaget en enklare roadbook och kompass, och kommer likt orientering varje dag passera 30-40 kontroller för en GPS-stämpel. Sträckorna startar tidigt på morgonen, med målsättningen att hinna i mål innan mörkret lagt sig. En gång under rallyt körs en så kallad maratonsträcka, där de tävlande övernattar i öknen intill sina fordon. Duon kommer att köra en Yamaha YXZ1000R prototyp tillsammans med teamet X-raid Yamaha Racing Rally Supported Team.

Mattias Ekström, förare:
Det känns jättekul. Jag har sett det på TV som alla andra, och vem har inte drömt om att köra Dakarrallyt? Jag kan erkänna att det pirrar lite i magen när jag tänker på det. 2021 är det Extreme E och Cupra som gäller för mig. Den första deltävlingen körs i Saudiarabien, så för att jag ska kunna lära mig hantera sanddyner måste jag träna, träna, träna. Och det är svårt att göra det i Sverige... Så även om Hail-rallyt och Dakar är andra format än Extreme E så är det samma natur och underlag, perfekt uppvärmning inför säsongen. Jag har kört många sorters biltävlingar genom åren, allt ifrån rallycross och rally till racing och gokart. Men det här blir ett nytt kapitel med Rally Raid och att ge sig ut i öknen, det går inte att jämföra med något annat.

Det här är ett av världens största, svåraste och kanske även farligaste rallyn. Jag kommer åka dit med stora öron och ögon för att lära mig så mycket som möjligt. Vi har långa och många dagar framför oss i öknen, utan något att förhålla sig till mer än graderna på en kompass och sanddyner. Jag vet att det kommer bli någonting ordentligt att bita i för oss, men både jag och Emil är jättetaggade. Emil är en ung, lovande förare och kartläsare med stor motivation – så den biten kan han, även om ökendelen är helt ny. Målet är framförallt köra igenom tävlingen utan varken straff eller tidstillägg, och försöka att inte köra sönder. Att komma i mål skulle vara som en seger för oss.”

Emil Bergkvist, kartläsare:
Att få den här möjligheten är en ’once in a lifetime’. Framförallt att få göra det tillsammans med Mattias. Vi har känt varandra i ungefär ett år och har riktigt bra kemi, det tror jag är A och O om du ska göra en sån här grej. Vi måste lita på varandra fullt ut, och det kommer krävas mycket av oss båda. Men vi får inte heller glömma att ha roligt under resans gång, inte blunda för allt det häftiga runt omkring.

Jag har kört mycket rally själv och även varit kartläsare tidigare, så jag är van med det. Jämför man med rallycross som Mattias kommer ifrån senaste åren så är det stor skillnad – nästan som femtio tävlingar på en dag. Men ingen av oss har någon erfarenhet av offroad, så Hail-rallyt behövs för att göra oss lite mer varma i kläderna till Dakar. Jag har ett par gamla rallykompisar som kört Dakar innan och gett mig lite tips och tricks, men jag tror det är omöjligt att förbereda sig fullt ut både fysiskt och mentalt. Vi får nog räkna med att åka vilse mer än en gång och för säkerhets skull finns sovsäckar i bilen, men förhoppningsvis kommer vi tillbaka till servicen varje dag. Det blir en utmaning, men sånt gillar vi.”


» Pressrelease från Mattias Ekström.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2020-12-08 22:59






Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
© emotorsport.seRallyintresset håller sig på en bra nivå, om vi tittar framåt ses 160-talet ekipage anmälda för Vilda Ryd Racet där då Bilsport Rally Cup går ihop med Historiska RM serien och Klassiska / Historiska Rally Cuperna i slutet va månaden.

Den första maj körs traditionsenligt Lill Jumbo hos Falköpings ...

Publicerad: 2024-04-17 20:15


Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
© Toyota Gazoo Racing.Torsdag förmiddag innebär shakedown inför Croatia Rally, årets fjärde WRC deltävling. 3,65km långa Okic körs med start klockan 9:01 där VM ledande Thierry Neuville går först, Elfyn Evans och Adrien Fourmaux följer.

Efter Rally1 klassen följer WRC2 ekipagen, totalt tre vändor på sträckan ska göras...

Publicerad: 2024-04-17 20:11


Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
© Oliver Solberg Rally.Lagom till starten i Croatia Rally så släpps anmälningslistan för kommande WRC deltävling. Rally de Portugal körs 9-12:e maj med 22 sträckor på närmare 34 mil och 69 anmälda ekipage.

Både Rovanperä och Ogier.
Toyota Gazoo Racing kommer med fyra bilar, för fabriksteamet Elfyn Evans, Kalle ...

Publicerad: 2024-04-17 19:58


Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
© Stefan Helin.Danska Mästerskapet inleder i helgen med Rally Yding där Horsens Automobil & Motor Klub arrangerar, åtta mil special på asfalt väntar för 40-talet bilar.
Två sträckor dubbelt innan två nya sträckor under eftermiddagen går dubbelt, service mellan varven. Start vid lunchtid och målgång vid 18-tiden f...

Publicerad: 2024-04-16 22:12


Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
© emotorsport.se14,5 mil special på tjeckisk asfalt väntar i helgens Historic Vltava Rallye i Klatovy, deltävling två i FIA European Historic Rally Championship.

Tre sträckor dubbelt på fredagen kväll med 62km special, avslut på lördagen med tre sträckor dubbelt och 82km innan man vid 16-tiden rullar över målgån...

Publicerad: 2024-04-16 20:42


Vimmerby MS redo för två dagars rally, Svenska Sprintserien inleder i helgen.
© emotorsport.seTill helgen startar Svenska Sprintcupen säsongen i Vimmerby med två dagar och deltävlingar på Vimmerby MS motorsports arena Gnagaredalen. Nu närmar det sig med stormsteg och förberedelserna är i slutskedet.
- Vi ska ha en jobbarkväll idag där vi ska putsa till det sista så alla tävlande, publik ...

Publicerad: 2024-04-16 20:38


Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Lördagen den 15 juni är det dags för fjärde deltävlingen i SSRC. Kristianstads MK bjuder in till Minikongen som kommer att arrangeras i närheten av Osby.
Från tävlingsledningen hälsar man:
Minikongen består av två sträckor varav en ss går två gånger. Typiska Kongenvägar med kurviga, backiga o...

Publicerad: 2024-04-16 20:30


Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
© Vittorio Sanguineti.Irland är inte längre med i snacket om en plats i WRC serien 2025, det bekräftades idag sedan man inte fått grönt ljus från regeringen om de stora ekonomiska stöd arrangören måste ha för att ta sig an projektet.

Områdena runt Kerry, Limerick och ett område i "den sydöstra regionen" skulle vara vä...

Publicerad: 2024-04-16 18:27


Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
© Hyundai Motorsport.Croatia Rally med 20 specialsträckor fördelade över 28 mil på asfalt väntar de tävlande. Fyra sträckor dubbelt på fredagen ger 12 mil special. Lördagen fortsätter med samma antal sträckor på knappt 11 mil. Två sträckor dubbelt med de sista fem milen på söndagen.

Neuville först i startfältet.

Publicerad: 2024-04-15 21:15


Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
© Henrik Åkeson, Henrikrallyfoto.Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson tog en övertygande seger i Simrishamns MK:s tävling Simrishamnsmixen i lördags. Med Team SKÅAB:s Ford Fiesta R5 vann de med drygt 40 sekunders marginal till Kenny Stavbom MK Speed över de dryga 3 milen specialsträckor.

- En toppendag, säger T...

Publicerad: 2024-04-15 20:05


Tidigare nyheter:
Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.
Cais snabbast på ss1 i Rally Hungary, Carlberg delad J-EM trea.
Calle sjua, Mille elva på shakedown i Junior ERC.
Skoda dominerade kvalet i Rally Hungary, sjukdom stoppade Östberg och Barth.
Så körs Rally Legends under Royal Rally of Scandinavia, sträckor och tidsplan!



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.