GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Bakre bromsarna justeras vid serviceuppehållet under Snapphanerallyt 1995. Vi slutade på en andra plats i klass 3 efter Anders Oskarsson SMK Köping. Kartläsare Gunnar Englund.

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
Adam Backström Motorsport-gänget framför sin vassa Volvo PV. Knästående (fr.v.) kartläsare Robin Nyström och förare Adam Backström. Bakom (fr.v.) servicepersonalen Mathias Hellgren och Erol Kalilovic.

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
För tidigare Suzuki Cup vinnaren Göte Nygren är det nu Saab Sport som gäller. En riktigt skönsjungande grupp 2:a i nyskick. Och han åker fort med den tillsammans med kartläsaren Mikael Yliluoma.

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
Bengt-Göran Jonsson vid sin fina Ronwill Cortina GT av 66 årsmodell. Rallyutrustad och fullt tävlingsklar.
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!

Under konstrundan Ljusstråk är rally åter med som en punkt vid Skogshyddan. Nils-Brage Pettersson har bland annat sammanställt bilder och text med början från 1970. Det börjar med en grupp 2 trimmad BMC Cooper S som fick så mycket tvåor vid besiktningen, att den fick tas till Svahns Bilverkstad i Nyhyttan, Järnboås för åtgärdande.

Vidare fortsätter det med rallyäventyr under 70-talet med ”vassa” värmlänningar och ”snabba” T-klubbars förare. Fortsätter med Klassiska Rallycupen under 90-talet. Tävlingar, sträcktider, resultatlistor, tabeller, gamla rallystjärnor m.m.
- Kom och upplev rallynostalgi i garaget!

Karin Pettersson konstnär.
Då var det så dags för Konstrundan Ljusstråk i Bergslagen, med start i Nora. I år firar man 20 års jubileum. Karin Pettersson med sommarstuga i Järnboås, var med första gången 2008. Hon målar akvarell och använder sig gärna av blandteknik, mestadels abstrakta motiv.
- Jag gillar att experimentera i olika tekniker, använder olika material som får medverka i torkprocessen tillsammans med färgpigment och naturligtvis vatten! Det är också fascinerande att se hur oförutsägbart resultatet kan bli, säger Karin.
Kom och se Karins experimentella konst!

Adam Backström rallyförare.
Här är gänget från Ludvika alla talar om. Adam Backström Motorsport med sin vassa Volvo PV rally! Det är inte så konstigt, man kommer oftast på sladd och det går fort. Ja riktigt fort! När man kikar in i kupén på Volvon, känns det riktigt kompakt. Ratten, rallystolen, sekventiella växelspaken och det långa reglaget för handbromsen. Allt sitter inom nära räckhåll för föraren!

Vi har lagt ner arbete på bilen, den blev klar lagom till Bergslagsrallyt 2019, berättar Adam. Det var många inblandade för att få bilen färdig. Adam Backström får bra kritik av sin kartläsare.
Han har bra kontroll på körningen, tycker jag! Adams dröm och mål är att kunna köra SM!

Jag frågar servicepersonalen hur deras arbete är och hur bilen brukar se ut när den kommer in för service?
Jaa, säger Mathias med ett leende, det brukar vara lite bulor runt om. Annars hissar vi upp den i framändan, kollar så allt sitter fast, inga skador. Vi gör likadant med bakvagnen.

Adam förstärker att det är viktigt med körbarheten, ja på hela bilen. – Motor går mellan 3500 varv upp till 8000 varv. Hela bilen vilar på originalfjädrar, för att få så bra väggrepp som möjligt. Bilstein stötdämpare special runt om bl.a.
Kom och se denna snabba och häftiga Volvo PV rally!

Göte Nygren rallyförare.
För tidigare Suzuki Cup vinnaren Göte Nygren är det nu Saab Sport som gäller. En riktigt skönsjungande grupp 2:a i nyskick. Och han åker fort med den tillsammans med kartläsaren Mikael Yliluoma.

Bilen är skinandes blank, läderremmen håller motorhuven på plats. Gälar på huvens båda sidor. Karossen förstärkt enligt specifikation, Bilstein stötdämpare runt om, för tvåtaktaren. Dubbla bensinpumpar ser till så motorn får bränsle.
Göte lyfter på motorhuven och berättar.
- Motorn är försedd med Lancia-förgasare och ger ungefär 75 hkr. Överströmningskanalerna är noggrant filade, främre ljuddämparens utförande är väldigt viktigt!

Göte berättar också att bränsle och tändningen är känsliga parametrar. Därför har jag monterat en speciell avgas-tempmätare. Tempen skall ligga på 650 C.

Göte Nygren är en erfaren rallyförare och gillar när det går fort!
Jag är noga med att bilen rullar lätt på vägen, kollar ofta toe in. Också att bilen ligger plant mot marken. Jag brukar lägga ett vattenpass på tröskeln? Ett trix jag fick lära mig av Christer Åkerlund en gång i tiden...

Slutligen, en tvåtaktare kräver verkligen sitt engagemang. Som tur är har jag Bertil Maununen.
Kom och se Götes fina rallyutrustade Saab Sport grupp 2!

Jennie Henriksson keramiker.
Hon berättar att askan kommer från skogen här i Gammelhyttan, hennes föräldrar eldar veden och sparar askan till Jennie. Likaså leran kommer från platsen, hon har ett hemligt ställe … Det finns två grundämnen i glasyren, leran och askan. Den här blandningen bränns till temperaturen 1240 ? C. Hon gör gärna verk som symboliserar platsen Gammelhyttan. Jennie växte upp i Gammelhyttan. Hon tänker på skogen, gruvhålen runt om här i Bergslagen. Hon kallar sina verk för organiska kärl!
Hon jobbar i en teknik där hon ringlar.
- Vill jag ha lite färg, blandar jag i metalloxider i glasyren. Järn, koppar och kobolt. För att få en större palett.
Kom och se Jennies avancerat tillverkade kärl!

Bengt-Göran Jonsson rallyförare.
Örebros Mr Mekonomen ”Benga” speedade för drygt 10 år sedan upp till Ronwill. Det välkända företaget främst med tanke på weber-förgasare, som funnits sedan 60-talet.
Jag erkänner, jag är ett Ford-fan. När man ser på hans British Racing Green Cortina kan man inte annat än avundas! Han startar upp bilen, den låter som en tävlingsbil ska.
- Den här bilen köpte jag av Mats Lundgren, han hade rullat med den. Karossen var bra skadad. Vi böt ut skärmar, dörrar, front. Taket var det mycket arbete med. De här bilarna är komplexa, allt är svetsat fast. Inte skärmar som skruvas t.ex. – Men vi fick ihop den. Så Midnattsolsrallyt 2019 stod jag och min kartläsare Henrik Mellstig på startrampen, det var målet!
Cortinan är annars lättkörd, berättar han. Också driftsäker, men en gång på en vintertävling gick en rotor sönder. Jag hittade felet, men hade ingen i reserv, så vi fick bryta! Men det var på en annan Cortina.

Vi tittar in som hastigast i specialgaraget och där håller en Ford Cortina Lotus på att ta form..
Kom och se Bengt-Görans fina Ford Cortina GT tävlingsbil!

Rally & konst äger rum vid Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås helgen 5-6/9, mellan kl. 10.00 – 17.00.

- Välkomna hit, önskar Nils-Brage Pettersson.

Publicerad: 2020-08-19 21:03


Romulsrallyt, populär norsk rallyfinal före nyår, WRC2 åkare kör VOC.
© emotorsport.seÅrets sista rally körs inte långt från Svenska gränsen, det är Norska NMK Elverum som arrangerar Romjulsrallyt som avslut på året, men samtidigt start på vintersäsongen. Tre specialsträckor går dubbelt den 29:e december, det blir 10 mil special för de tävlande som hängde på låset när anmälan öppnade...

Publicerad: 2020-11-25 18:57


Eurosol Racing Team ställer Mikkelsen och Lindholm på startlinjen i Rally Monza.
© Bastien, FIA ERC.Ungerska Eurosol Racing Team hårt knutet mot Skoda Motorsport kommer till start i ACI Rally Monza med två potenta förare i var sin Skoda Fabia R5 Evo. På teamets hemmaplan, senaste EM deltävlingen drev man Oliver Solbergs Skoda Fabia R5 Evo på uppdrag av Skoda Motorsport.

Till Monza kommer teamet...

Publicerad: 2020-11-25 17:32


Vem blir årets Codriver, dags att söka för Thomas Carlssons Minnesfond.
Nu söker Thomas Carlssons Minnesfond kandidatnamn för 2020. Trots ett mycket speciellt år på den svenska rallyscenen, avser vi att dela ut ett stipendie även 2020.

2009 instiftades minnesfonden, där stipendiaten skall vara en ung och
lovande Codriver. Normalt är det föraren i ett rallyteam som f...

Publicerad: 2020-11-24 21:25


TV-guide för WRC finalen ACI Rally Monza.
© Hyundai Motorsport.En vecka återstår innan WRC finalen avgörs i ACI Rally Monza, idag släpper arrangören anmälningslistan till finaltävlingen, en dag försenat sedan man också förlängt anmälan några dagar.

Sveriges Television fortsätter sin storsatsning på WRC, börjar redan med sändning från ss1 på torsdagen. Under ...

Publicerad: 2020-11-24 21:23


EM debut för Suzuki Swift R4LLY S på Kanarieöarna.
© Suzuki Motorsport.* Text uppdaterad *
Spanjoren Javier Pardo Siota och Joan Vinyes från Andorra gör EM debut med Suzuki Swift R4LLY S i helgens Rally Island Canarias. Bilarna går in i RC2 klassen bland R5 / Rally2 bilarna.

Bilarna som byggts under R4 tiden, nu mera kallade Rally2 kit, sju olika bi...

Publicerad: 2020-11-23 21:49


Emrik växlar upp, satsar på Ford Fiesta R2t med sikte på SM 2021.
© Jennyh Persson.- Efter fyra säsonger i Honda och flertalet framgångar är det nu dags att ta ett steg vidare, så säger Emrik Smedberg som ikväll visade upp sitt nyförvärv, en Ford Fiesta R2T.

Med andra ord stannar Wäxjö MS föraren kvar i den Otrimmade 2wd klassen - R2 i SM serien men växlar upp till en fö...

Publicerad: 2020-11-23 20:41


Oliver Solberg jagar Junior EM-titeln på Kanarieöarna.
© Oliver Solberg Media Office.En poäng skiljer rallyföraren Oliver Solberg (19) från att bli Europamästare för juniorer. Mästerskapet avgörs i Rally Islas Canarias på Gran Canaria i helgen.

Om den norsk-svenska 19-åringen ska lyckas vinna titeln måste han köra snabbare än EM-ledaren Gregoire Munster. Luxemburgs 21-åring (fyll...

Publicerad: 2020-11-23 17:13


12 Ford Fiesta WRC tillverkade, bara fem kvar hos M-Sport.
© emotorsport.seEndast 12 byggda bilar totalt har M-Sport sedan dagens WRC reglemente trädde i kraft 2017, av dessa är då endast fem kvar i drift inom egna teamet.

Av de 12 tillverkade är den första testbil som inte gått tävling, en brann upp i samband med Rally Mexico i år och fem bilar är sålda till privata k...

Publicerad: 2020-11-22 20:08


Fem nya WRC bilar har debuterat under 2020.
© Toyota Gazoo Racing.Om ett par veckor avgörs WRC serien, då körs ACI Rally Monza med spännande startfält som presenteras först på onsdag efter arrangörens senaste pm.

För årets säsong har bara fem nya WRC bilar tillverkats hos de tre WRC teamen. Flest nya bilar ute för året har Toyota Gazoo Racing som byggt tre nya ...

Publicerad: 2020-11-22 19:48


Gruspremiären i Simrishamnsmixen 2021 inställd.
© emotorsport.seSamtidigt som rallykalendern fylls på med nya planerade tävlingar kommer också fler avhopp, under lördagskvällen kom beskedet från Simrishamns MK att de redan nu ställer in Simrishamnsmixen som skulle körts den 10:e april.
- Detta beslut är taget på grund av rådande läge i pandemin. Rätt eller f...

Publicerad: 2020-11-22 09:42


Tidigare nyheter:
Oliver Solberg jagar Junior EM-titeln på Kanarieöarna.
12 Ford Fiesta WRC tillverkade, bara fem kvar hos M-Sport.
Fem nya WRC bilar har debuterat under 2020.
Gruspremiären i Simrishamnsmixen 2021 inställd.
Bolivianske WRC3 ledaren vann Italienska grusmästerskapet.
Moto GP stjärna med Hyundai i20 R5 i Rally Monza.
Dubbla Midnattssolsrally 2021 när KAK satsar virtuellt.
Tidemand, Kopecky och Engel för Toksport WRT i Rally Monza.
Veiby & Andersson visar upp sin Hyundai i20 WRC inför Monza Rally.
Ogier fortsätter i WRC 2021, förlänger med Toyota Gazoo Racing.
Toyota GR Yaris AP4 på gång för rallyskogen.
JWRC trean Pajari tränar med Latvala inför Rally Monza.
Kubica och Kajetanowiz i Polskt WRC team 2021?
Torn & M-Sport säkrar dubbla EM titlar när finalen ställs in.
Hyundai, Toyota & M-Sport fortsätter i WRC 2022, FIA delbetalar utveckling.
EM finalen ställs in, Belgiska Spa Rally uteblir.
Hektiska dagar för Rally Sweden, jagar besked om 2021 och utvärdera flytt 2022!
Dubbelt Svenskt i nästa EM deltävling, Rally Islas Canarias.
Joons Motorsport mot SM 2021!
Psport flyttar till nya lokaler, väl rustade för leveranser till motorsporten!Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
- - - - - - 00/00


Rally SM:
North Rally 08-09/01


Rally VM:
ACI Rally Monza 03-06/12


Svenska RallyCupen:
Violen Rallyt 24/04
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Polkatrofén.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.