Trendab AB   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Bakre bromsarna justeras vid serviceuppehållet under Snapphanerallyt 1995. Vi slutade på en andra plats i klass 3 efter Anders Oskarsson SMK Köping. Kartläsare Gunnar Englund.

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
Adam Backström Motorsport-gänget framför sin vassa Volvo PV. Knästående (fr.v.) kartläsare Robin Nyström och förare Adam Backström. Bakom (fr.v.) servicepersonalen Mathias Hellgren och Erol Kalilovic.

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
För tidigare Suzuki Cup vinnaren Göte Nygren är det nu Saab Sport som gäller. En riktigt skönsjungande grupp 2:a i nyskick. Och han åker fort med den tillsammans med kartläsaren Mikael Yliluoma.

© Nils-Brage Pettersson
© Nils-Brage Pettersson
Bengt-Göran Jonsson vid sin fina Ronwill Cortina GT av 66 årsmodell. Rallyutrustad och fullt tävlingsklar.
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!

Under konstrundan Ljusstråk är rally åter med som en punkt vid Skogshyddan. Nils-Brage Pettersson har bland annat sammanställt bilder och text med början från 1970. Det börjar med en grupp 2 trimmad BMC Cooper S som fick så mycket tvåor vid besiktningen, att den fick tas till Svahns Bilverkstad i Nyhyttan, Järnboås för åtgärdande.

Vidare fortsätter det med rallyäventyr under 70-talet med ”vassa” värmlänningar och ”snabba” T-klubbars förare. Fortsätter med Klassiska Rallycupen under 90-talet. Tävlingar, sträcktider, resultatlistor, tabeller, gamla rallystjärnor m.m.
- Kom och upplev rallynostalgi i garaget!

Karin Pettersson konstnär.
Då var det så dags för Konstrundan Ljusstråk i Bergslagen, med start i Nora. I år firar man 20 års jubileum. Karin Pettersson med sommarstuga i Järnboås, var med första gången 2008. Hon målar akvarell och använder sig gärna av blandteknik, mestadels abstrakta motiv.
- Jag gillar att experimentera i olika tekniker, använder olika material som får medverka i torkprocessen tillsammans med färgpigment och naturligtvis vatten! Det är också fascinerande att se hur oförutsägbart resultatet kan bli, säger Karin.
Kom och se Karins experimentella konst!

Adam Backström rallyförare.
Här är gänget från Ludvika alla talar om. Adam Backström Motorsport med sin vassa Volvo PV rally! Det är inte så konstigt, man kommer oftast på sladd och det går fort. Ja riktigt fort! När man kikar in i kupén på Volvon, känns det riktigt kompakt. Ratten, rallystolen, sekventiella växelspaken och det långa reglaget för handbromsen. Allt sitter inom nära räckhåll för föraren!

Vi har lagt ner arbete på bilen, den blev klar lagom till Bergslagsrallyt 2019, berättar Adam. Det var många inblandade för att få bilen färdig. Adam Backström får bra kritik av sin kartläsare.
Han har bra kontroll på körningen, tycker jag! Adams dröm och mål är att kunna köra SM!

Jag frågar servicepersonalen hur deras arbete är och hur bilen brukar se ut när den kommer in för service?
Jaa, säger Mathias med ett leende, det brukar vara lite bulor runt om. Annars hissar vi upp den i framändan, kollar så allt sitter fast, inga skador. Vi gör likadant med bakvagnen.

Adam förstärker att det är viktigt med körbarheten, ja på hela bilen. – Motor går mellan 3500 varv upp till 8000 varv. Hela bilen vilar på originalfjädrar, för att få så bra väggrepp som möjligt. Bilstein stötdämpare special runt om bl.a.
Kom och se denna snabba och häftiga Volvo PV rally!

Göte Nygren rallyförare.
För tidigare Suzuki Cup vinnaren Göte Nygren är det nu Saab Sport som gäller. En riktigt skönsjungande grupp 2:a i nyskick. Och han åker fort med den tillsammans med kartläsaren Mikael Yliluoma.

Bilen är skinandes blank, läderremmen håller motorhuven på plats. Gälar på huvens båda sidor. Karossen förstärkt enligt specifikation, Bilstein stötdämpare runt om, för tvåtaktaren. Dubbla bensinpumpar ser till så motorn får bränsle.
Göte lyfter på motorhuven och berättar.
- Motorn är försedd med Lancia-förgasare och ger ungefär 75 hkr. Överströmningskanalerna är noggrant filade, främre ljuddämparens utförande är väldigt viktigt!

Göte berättar också att bränsle och tändningen är känsliga parametrar. Därför har jag monterat en speciell avgas-tempmätare. Tempen skall ligga på 650 C.

Göte Nygren är en erfaren rallyförare och gillar när det går fort!
Jag är noga med att bilen rullar lätt på vägen, kollar ofta toe in. Också att bilen ligger plant mot marken. Jag brukar lägga ett vattenpass på tröskeln? Ett trix jag fick lära mig av Christer Åkerlund en gång i tiden...

Slutligen, en tvåtaktare kräver verkligen sitt engagemang. Som tur är har jag Bertil Maununen.
Kom och se Götes fina rallyutrustade Saab Sport grupp 2!

Jennie Henriksson keramiker.
Hon berättar att askan kommer från skogen här i Gammelhyttan, hennes föräldrar eldar veden och sparar askan till Jennie. Likaså leran kommer från platsen, hon har ett hemligt ställe … Det finns två grundämnen i glasyren, leran och askan. Den här blandningen bränns till temperaturen 1240 ? C. Hon gör gärna verk som symboliserar platsen Gammelhyttan. Jennie växte upp i Gammelhyttan. Hon tänker på skogen, gruvhålen runt om här i Bergslagen. Hon kallar sina verk för organiska kärl!
Hon jobbar i en teknik där hon ringlar.
- Vill jag ha lite färg, blandar jag i metalloxider i glasyren. Järn, koppar och kobolt. För att få en större palett.
Kom och se Jennies avancerat tillverkade kärl!

Bengt-Göran Jonsson rallyförare.
Örebros Mr Mekonomen ”Benga” speedade för drygt 10 år sedan upp till Ronwill. Det välkända företaget främst med tanke på weber-förgasare, som funnits sedan 60-talet.
Jag erkänner, jag är ett Ford-fan. När man ser på hans British Racing Green Cortina kan man inte annat än avundas! Han startar upp bilen, den låter som en tävlingsbil ska.
- Den här bilen köpte jag av Mats Lundgren, han hade rullat med den. Karossen var bra skadad. Vi böt ut skärmar, dörrar, front. Taket var det mycket arbete med. De här bilarna är komplexa, allt är svetsat fast. Inte skärmar som skruvas t.ex. – Men vi fick ihop den. Så Midnattsolsrallyt 2019 stod jag och min kartläsare Henrik Mellstig på startrampen, det var målet!
Cortinan är annars lättkörd, berättar han. Också driftsäker, men en gång på en vintertävling gick en rotor sönder. Jag hittade felet, men hade ingen i reserv, så vi fick bryta! Men det var på en annan Cortina.

Vi tittar in som hastigast i specialgaraget och där håller en Ford Cortina Lotus på att ta form..
Kom och se Bengt-Görans fina Ford Cortina GT tävlingsbil!

Rally & konst äger rum vid Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås helgen 5-6/9, mellan kl. 10.00 – 17.00.

- Välkomna hit, önskar Nils-Brage Pettersson.

Publicerad: 2020-08-19 21:03






Sydsvenska Mästerskapet tillbaka i Sydsverige.
Behövs det verkligen en cup till i Småland och Södra 2024? Det är en fullt berättigad fråga! De två distrikten som har en femtedel av klubbarna i Sverige har också nästan en tredjedel av planerade rallytävlingar. Nästan alla cuper och serier i Sverige har också en eller flera deltävlingar i dessa di...

Publicerad: 2024-04-24 12:08


PG Andersson kör DRIVE VXOs BMW i Rally Nyköping.
© Drive VXO Motorsport.Tvåfaldige Juniorvärldsmästaren och flerfaldige Svenske Mästaren PG Andersson kommer till start i Rally-SM:s gruspremiär den 10-11 maj i Nyköping. PG kommer att tävla tillsammans med sin rutinerade codriver Anders Fredriksson i DRIVE VXOs BMW 1M i den tvåhjulsdrivna klassen.

Bilen, byggd av svens...

Publicerad: 2024-04-23 20:31


48 ERC ekipage till Rally Islas Canarias, tre Svenska ekipage.
© Torbjörn Carlberg.48 av de 80-talet anmälda för Rally Islas Canarias, årets andra EM deltävling kör om poäng i EM klasserna - resterande i nationella klasser och serier.

Jakten kan börja för Östberg och Barth.
29 ekipage går för Rally2 i EM tävlingen som inleds med Hayden Paddon och följer med Efren Llaren...

Publicerad: 2024-04-23 20:23


90 bilar totalt, 18 ekipage från Norge, Finland och Danmark nu i listan för Rally Nyköping.
© emotorsport.se90 ekipage ses nu i listan för Rally Nyköping, den kommande Rally SM deltävlingen men också deltävling i Nordiska Mästerskapet, något som denna gång lockats startande från Norge, Finland och Danmark. Anmälan stänger på söndag kväll och än väntas ett antal ekipage fylla på.

Fler namn väntas för SM...

Publicerad: 2024-04-23 18:53


Sträckinfo, publiktips och programförsäljning inför Vilda Ryd Racet.
© Ryds MK.Sträckinformation och programförsäljning till helgens Vilda Ryd Racet.

SS1 ONE Nordic AB, 8,51 km:
Startar på en krokig byväg, som efter ett par kilometer övergår till en mindre väg med mycket sten i kanterna i ett par kilometer. För att efter ca halva sträckan återgå till byväg igen, som är någ...

Publicerad: 2024-04-22 21:10


Caroline Gassner ny co-driver till Jonna Eson Brådhe.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, ny förare för mig 2024,
- I februari åkte jag och Jonna tävlingen Hasselasvängen tillsammans och kände att vi hade ett fint samarbete ihop. Nu väljer vi att ingå samarbete även resterande del av 2024, och vi bildar därmed helkvinnligt ekipage i 4wd, berättar Caroline Gassn...

Publicerad: 2024-04-22 21:06


Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
© emotorsport.seUnder söndagen körde SMK Eksjö en test och träningsdag för framför allt klubbens medlemmar men också ett par gästande ekipage. De tävlande fick chansen att känna på bilarna efter vinteruppehållet och se att allt fungerar innan tävlandet drar igång under våren.
Åtta ekipage tog chansen att köra strä...

Publicerad: 2024-04-22 17:56


Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Puma Rally1.
© M-Sport.24-årige Lettländaren Martins Sesks får en drömchans, han kommer köra Ford Puma Rally1. Starterna sker med stöd av WRC Promotorn och i samarbete med M-Sport, där kommer Martins göra två starter.

Han inleder i Polen i slutet på juni med en Ford Puma Rally1 utan hybrid för att se och lära och att s...

Publicerad: 2024-04-22 09:22


WRC tabellerna efter Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing.WRC tabellerna summerade efter Croatia Rally, fyra deltävlingar som kan ge en fingervisning om hur året kan sluta. Thierry Neuville hade en tung söndag, samlade bra med poäng från första två dagarna och körde hem 19 poäng precis som jagande Elfyn Evans, fortsatt sex poäng mellan dem. Adrien Fourmaux...

Publicerad: 2024-04-21 21:19


Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde sin säsong hos Vimmerby MS, fem tävlingshelger och två deltävlingar per arrangör är upplägget för säsongen. Första gången i Vimmerby för de 90-talet åkarna som kom för start - så här gick det i rallyklasserna.

"Lången" på pallen båda dagarna i trimmat 2wd.
Stö...

Publicerad: 2024-04-21 20:45


Tidigare nyheter:
Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Puma Rally1.
WRC tabellerna efter Croatia Rally.
Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
Pettersson åkte hem Skänningeknixen.
Ogier kör hem Croatia Rally, avåkning stoppade Neuvilles segerchanser.
Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
Andraplats för Helin i Danska Yding Rally, bra start med nya bilen.
Söndagsrally med Sprintserie, Skänningeknix och Croatia Rally.
Hansen sexa i Rallye Sumava Klatovy, men rallyt avbröts efter tre sträckor.
Täta kampen i Kroatien rullar vidare, Neuville tog flest WRC poäng efter lördagen.
Hemmaförare i Toyota snabbast i Historiska EM, Historic Vltava Rallye.
Andervang snabbast i Aspgren Byggsprinten.
Söndagsrally på asfalt, Skänningeknixen på gång.
Följ Svenskarna i Aspgren Bygg sprinten, Sprintserie, Rally Yding, Kroatien och 2x Tjeckien.
Neuville och Evans delar ledning i Kroatien efter fredagen, dubbelt Citroen i WRC2.
90 åkare inleder Svenska Sprintserien i Vimmerby i helgen.
100 bilar i Aspgren Bygg sprinten, tävlande för Upplands DM.
Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Vodafone Rally de Portugal 09-12/05


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Ekrundan Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Svenska Sprintserien 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.