Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Oliver Solberg Media Office.
© Oliver Solberg Media Office.
Oliver och Petter om helgens mytomspunna Safari Rally.
Safari med Solbergs - Petter minns tillbaka och ger tips om Safari Rallyt.

Petter Solberg deltog i Safari rallyt fyra gånger (1999 - 2002). Han slutade på en femteplats två gånger och bröt två gånger. Världsmästaren från 2003 i rally delar sina afrikanska äventyr med sin 19-åriga son Oliver.

Oliver Solberg (OS): Om du ska ge mig ett råd inför Safari rallyt , vad blir det då??

Petter Solberg (PS): Det kommer att bli en svår och utmanande tävling. Du måste ha tålamod och köra förnuftigt. Nu är inte specialsträckorna lika långa som tidigare, men standarden på vägarna och omgivningen är ungefär densamma. Det finns fortfarande många nästan oframkomliga platser, några väldigt tekniskt svåra partier och fler extremt snabba sträckor. Jag kommer även ihåg att vissa partier var väldigt besvärliga efter att det hade kommit stora mängder regn och gjort stora hål i vägen, ofta på platser där det var naturligt för oss att hålla höga hastigheter. Man tvingas till att tänka helt annorlunda eftersom förhållandena är så oförutsägbara. På vissa ställen är stenarna väldigt stora som ligger i vägen så du måste köra sakta för att kunna passera säkert - för att i näste sekund ge full gas igen.

Vad ser du mest fram emot, Oliver?

OS: Mest av allt hela upplevelsen. Ibland måste jag stanna och tänka lite: jag är bara 19år och lever redan drömmen. Jag känner mig som den lyckligaste personen i världen. Bara att få resa runt och uppleva sådan natur på nära håll, folket och kulturen. Dessutom får jag köra världens snabbaste rallybil mot världens bästa chaufförer. Bara tanken gör så att håret på armarna reser sig.

PS: För oss är Afrika något helt annat än vad vi är vana vid. När du reser dit och tävlar vet du att det kommer att finnas unika upplevelser och minnen oavsett vad. Människorna där är så trevliga och omtänksamma och stämningen runt rallyt är fantastisk. Du kör genom byar, och alla invånare står längs vägen och jublar och vinkar. Det finns människor som inte upplever det vi är vana vid och som inte har det så lätt. Jag minns väl de gångerna vi stannade längs vägarna och invånarna kom fram till oss och erbjöd både mat och dryck. Det gör att man känner en ödmjukhet.

OS: Hur var det första gången du körde Safari rallyt?

PS: Jag hade precis skrivit på kontraktet med Ford och skulle faktiskt köra Rally Finnskog i Norge. Väskan var packad och jag såg verkligen fram emot tävlingen när jag blev uppringd av Malcolm Wilson (teamchef för M-sport Ford), som berättade att planerna hade ändrats. Jag skulle istället köra Safari Rallyt. Det hände sent på kvällen och teamet bokade mig på första flyget till Kenya nästa morgon.

OS: Hur var det där med Thomas Rådström?

PS: Det är en annan historia. Jag var inte där, men anledningen till att jag var tvungen att hoppa in istället för Rådström var att han - öh - halkade på golvet på hotellrummet och bröt benet. Det var åtminstone historien som kom ut. Vad som egentligen hända var att Colin McRae satte in en rugby tackling på Thomas efter att de hade varit ute på middag....

OS: Men reglerna satte stopp för att köra med din vanliga kartläsare?

PS: Phil Mills fick inte var med så jag var tvungen att ta Rådströms kartläsare Fred Gallagher. Fred var helt fantastisk och hade mycket erfarenhet från tävlingen.
Han guidade mig under tävlingen och hjälpte mig väldigt mycket. Fred och Malcolm Wilson pratade om att jag körde för fort och för aggressivt. Jag hade inte den nödvändiga respekten för vägarna, bilen och situationen. Fred fick mig att sakta ner ganska mycket. Han förklarade allt på ett förnuftigt sätt och var väldigt ödmjuk, det uppskattade jag verkligen. Vi hamnade på en femte plats, ett helt fantastiskt resultat. Teamkamraten Colin McRae vann tävlingen, jag kände mig som en viktig del av teamet. Colin hamnade i trubbel efter att ha fastnat i ett vattenhinder, jag kom efter honom och stannade för att hjälpa. Tillsammans lyckades vi få bilen ur vattnet och vidare i tävlingen. Det var viktigt för mig att veta att jag hade hjälpt Colin och teamet till seger. Jag slutade också på en femte plats året därpå, men med Subaru var det två brutna tävlingar; 2001 tappade vi ett hjul och tävlingen 2002 förstördes av motorproblem.

OS: Är Safari Rallyt det svåraste tävlingen du någonsin kört?

PS: Det var annorlunda. Värmen är utmattande ja, men höga hastigheter hjälper till att få bra luftflöde i bilen. På det viset är det mycket bättre än till exempel på Cypern, där är hastigheterna mycket lägre. Vi hade även en helikopter över oss hela tiden. Phil läste noterna som vanligt, men jag fick dessutom varningar från helikoptern om en hjord elefanter eller giraffer fanns framför oss i terrängen. Helikoptern försökte skrämma bort djuren från vägen och om inte det funkade fick jag information om jag skulle hålla till höger eller vänster för att undvika dem. Vi körde även på vägar som var öppna för annan trafik, och ibland passerade vi bussar och andra transportmedel. Lyckligtvis är inte det inte längre så utan vägarna stängs nu av.

Publicerad: 2021-06-22 19:46


Göthberg körde hem Violenrallyt, sex utslagsgivande sträckor.
© emotorsport.seFrån 240 anmälda i början på våren till 133 när Violenrallyt startade, det var de dystra siffrorna för Flens MS när de drog igång dagens rally. Att inte fler önskade köra de sex sträckorna när rallysporten äntligen är igång på allvar i skogen var det många som funderade över - tre smalare sträckor i...

Publicerad: 2021-07-31 21:00


108 bilar till WRC Ypres Rally, Solberg och Kristensson är Svenskarna i WRC2.
© Hyundai Motorsport.108 ekipage väntas till start av Ypres Rally, en tävling som i veckan fick stuva om i tidsplanen. EN av söndagens sträckor fick strykas och in kom en ny, anledningen var de stora översvämningarna och nederbördsmassorna som förstört vägar - drygt en mil kortare banan blev det.

10 ekipage i WRC kla...

Publicerad: 2021-07-30 19:58


Följ lördagens rallyn, Violenrallyt och KMC-Sprinten.
© emotorsport.seFölj lördagens rallyn, Violenrallyt och KMC-Sprinten i Sverige. Hos Flens MS med sex sträckor i Violenrallyt väntar 140-talet tävlande på start, på plats är 7-klubbars och VOC Mekonomen Rally som inleder säsongerna.

I Karlstad är det KMC-Sprinten, på lördagen körs en av helgens två deltävlingar n...

Publicerad: 2021-07-30 19:56


Bergkvist & Flöene gör Audi debut med EKS i Rally Killingen.
© EKS.Äntligen, i Rally Killingen blir det officiell debut för EKS-teamets nya bil, en Audi A1 Rally2-kit. Det var i vintras som bilen presenterades av teamet, det handlar om en 1,6-liters turbomotor, 263 hästkrafter och en 5-växlad sekventiell växellåda. Det är några av detaljerna kring bilen som byggts ...

Publicerad: 2021-07-30 19:53


Framhjulsdrivet för Jonas Kruse och Maja Bengtsson i årets traditionella Rally-SM.
© Team NybeToyota Corolla och framhjulsdrivet i trimmade grupp H och inte Volvo 940 och bakhjulsdrivet som tänkt. Så ser värmlänningen och TV-profilen Jonas Kruses SM-säsong ut 2021.

55-årige Kruse är anmäld till Kils MK:s SM-deltävling om två veckor. Genrep sker under lördagen då han tillsammans med 16-å...

Publicerad: 2021-07-30 19:25


SM-premiär för Skillingaryds MK med rallyfinal i september.
I Skillingaryd laddas det för SM-final i Rally i september. Anmälan har öppnat och målet är 100 förare till start i ”Göhlins Skilling 500”.

Egentligen skulle Skillingaryds MK arrangera en SM-deltävling redan förra året, men pandemin satte stopp. Samma sak i juni i år. Men nu den 24-25 september ä...

Publicerad: 2021-07-30 11:17


Lappi med Yaris N5 i Finska Mästerskapet, fyra Svenskbilar till Top Building / Lahti Historic Rally.
© emotorsport.seOm ett par veckor avgörs SM Top Building Ralli, deltävling i Finska Mästerskapet samtidigt som Lahti Historic Rally körs för de Historiska EM-bilarna. Fler Svenskar har anmält sig, lika så finske tidigare WRC föraren Esapekka Lappi.

Lappi är tillbaka i rallybil, kör en Toyota Yaris N5 från Spansk...

Publicerad: 2021-07-30 10:02


Hässleholms GP tillbaka med publik på Garnisonen, 70-talet åkare på plats.
© emotorsport.seHässleholms GP körs något försenat den 1:e augusti till skillnad från i maj som brukligt, Hässleholms MK står för arrangemanget på Garnisonen och publiken är åter välkommen.
Drygt 22km special där en delvis ny sträckning där varvet är 2,5km går tre varv i varje omgång, totalt tre omgångar. Slutlig...

Publicerad: 2021-07-30 08:47


Dags för premiär i 2021-års SverigeSerie.
Allt vad rally heter har legat nere till följd av den eländiga Corona pandemin. Alla andra stora cuper har valt att helt ställa in även 2021 med undantag av SM som kunnat köra på elitidrottsundantag som funnits hela tiden som farsoten härjat. Men VOC Mekonomen Rally ställer inte in. Klassledningen v...

Publicerad: 2021-07-30 08:38


17 Rally-SM deltävlingar 2022, så körs de tre serierna.
© emotorsport.seIkväll släppte SM promotorn Svenska Rally Mästerskapen kalendern för sina tre SM serier 2022. Det handlar om totalt 16 helger med 17 SM-deltävlingar under säsongen, då endast en helg under vintern.

Traditionella SM innehåller fem deltävlingar på fyra helger, inleder med dubbeltävling North Rally ...

Publicerad: 2021-07-29 18:56


Tidigare nyheter:
17 Rally-SM deltävlingar 2022, så körs de tre serierna.
140-talet åkare till lördagens Violenrally.
Dubbla KMC Sprintar i Karlstad till helgen, deltävlingar i Svenska Sprintserien.
Nu börjar det röra på sig, späckat co-driver schema för Carlsson.
Higgins tillbaka, tufft startfält i New England Forest Rally.
Ogier väntar på att få börja testa Toyota GR Yaris Rally1.
Mikkelsen byter co-driver igen, Flöene ska förbereda för Dakar.
Basso tog hem Rally di Roma Capitalet, Veiby och Solberg bröt.
Så gick det i lördagens LightOn-Rally.
Italienarna dominerar Rally di Roma Capitale, tungt för de nordiska åkarna.
Nordström och Åström vinnare i Volvo Euro Cup premiären.
Dubbelseger och SM-silver på asfalt för P-G Andersson.
Holm och Kristiansson delade Asfalt mästare i 2wd.
Kristensson mästare i Asfalt SM - tar hem 4wd guldet.
Följ resultaten från LightOn-Rallyt och Tierps Arena SM sprintar.
26 öppna anmälningar till sensommaren och höstens rally!
Nu avgörs Asfalts-SM, Ledin och Andersson inför finalen.
Dubbeltävling avslutar Asfalt SM på Tierp Arena, 60-talet åkare på plats.
60-talet ekipage till Light-On Sprinten, Flodin och Sandell i listan.
Video, Tidemand testar nya Skoda Fabia Rally2 åt Skoda Motorsport.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
EM: Ingen god norsk helg i Italia
»
EM: God kvalifisering for de norske. Ola Nore rullet på test
»
Östberg på topp i Rally Estonia
»
WRC: Rovanperä og Solberg raskest på shakedown
»
Alt skjedde med de norske i Latvia
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» Sju sträckor live på SVT från helgens Rally Estonia.
» Kalle chockade alla, körde hem totalsegern i Gästabudstrofen.
» Rally Estland är över för Oliver Solberg.
» East Sweden Rally flyttar till Boxholm.
» Rovanperä leder före Breen - tuff start för Hyundai i Rally Estonia, Tänak och Solberg bryter.


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.