MaxSport   

   
GNM Sweden AB   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Denna BMC Cooper S inköptes den 30 maj 1970 för 4400: -. Den hade en nedväxlad låda, motorn borrad till 1293 cc och gav 100hkr. Hade ett extraktorgrenrör följt av ett 2 tums system med en dämpare. Toppfart 140 km/h, väldigt snabb i acceleration! Det lades i en bricka på vardera sida i vätskefjädringen fram, för att höja framvagnen. Den hade gått som isbanebil i Norrland.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
I garaget visas bilder på rallyförare, rallybilar. Startlistor, resultatlistor från 70-talet. Klassiska Rallycupen och sträcktider under 90-talet. Namn som Kalle Grundel, Leif Nilsson, P-I Walfridsson, Jerry Larsson, Anders Oscarsson, Mats Adolfsson, J Sönegård, Leif Ramström, K-G Backström, Lennart Kristensson, J-O Blixt, U Josefsson, P-O Flogner, K Jönsson, inte undra på att man kallade det för Lilla VM.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Pontus Lönnströms vassa Volvo 940 grupp H rönte stort intresse. Den hade en kraftfull motor, riktig växellåda och bilen ett avancerat stötdämpar/fjädringssystem. Men som alla vet räcker det inte bara med en snabb bil. Det måste också till en snabb och duktig chaufför för att vinna ett JSM.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Beatrice Svensson med sin kartis Anna Sörman i sin häftiga Volvo 240 (närmast). De var starkt på G, men rullade i Marknadsnatta strax efter den här helgen. Nathalies fräna Suzuki hamnade tyvärr också på taket i Norrköping, så det blev plåtjobb och en ny fräsch lackering efter detta. Kalle Olstams snabba Appendix-k utrustade Volvo 240 är nu såld.
Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.

Planeringen är nu i full gång inför höstens konstrunda, Ljusstråk. Den första helgen i september, 4-5/9! Den konstnärliga biten är redan klar. Karin Pettersson visar sina akvareller och keramikern Jennie Henriksson sina alster. I år är det faktiskt 5:e året med rally, vid sidan av den konstnärliga biten. Rally i text och bild, som det brukar stå i annonserna. Räknar också med att lastbilsälskare ska få sitt lystmäte tillgodosett i år. Allt började dock med denna grupp 2 trimmad BMC Cooper S från 1965.

År 2017.
Ett gäng från Hallsberg dök upp.
Titta där Janne, du var med i ISTEÉT 1970, i en Volvo PV med startnummer 25!
Det var bara det att tävlingen ställdes in p.g.a. vatten på isen. En annan storhet som ärade med besök var en av ”Sveriges bästa kartläsare”, Bruno Berglund. Han och frun berättade att de höll på och städade i garaget hemma. Bl.a. hittade han en beskrivning/ritning över en framtagen instrumentpanel inför ett Safari-rally.

JSM mästare 2018.
Under 2018 ställde JSM-mästaren Pontus Lönnström ut sin häftiga Volvo 940. Det extra roliga är att Pontus bor i Järnboås. Nu började det dyka upp gamla rallyåkare från förr, t.ex. gamle stjärnföraren Alf-Göran Hagelin från Filipstad. Den snabbe f.d Std-B åkaren Mats Danielsson från Nora som totalsegrade i SMK Örebros ”Bildelstrofén” 1978. Och ett gäng rallybitna från Borlänge, kul!

Rallytjejer 2019.
Till året 2019 tänkte jag att det skulle vara roligt att hitta några rally-tjejer som kunde visa upp sina ekipage. Jodå, bara över skogen väntade Vikers Beatrice Svensson med sin superhäftiga Volvo 240. Inte långt därifrån boende Nathalie Wennerström med sin fräsiga Suzuki. Det hördes att många tyckte det var roligt att tjejer körde rally. Den fina appendix-k utrustade Volvo 240:n ägdes och kördes av Kalle Olstam.
Finn Sohlberg från Karlstadstrakten dök upp, en känd gammal Saab-förare. Han hade med sig en bild då han flög högt på en specialsträcka i Värmland. Hans-Åke Israelsson från Skepptuna, som både körde/läste i Klassiska Rallycupen hälsade på i Skogshyddan. Han växte upp där i sina ungdomsår och han älskar Järnboås.

Gamla rallybilar 2020.
År 2020 skulle komma att bli en utställning med gamla klassiska rallybilar. Först klar blev Göte Nygren. Vid besök hemma hos honom undrade han vilken Saab jag tyckte han skulle ställa ut! Det var ju fantastiskt att få välja, men jag föll för den knallröda Saab-sporten. Nästa person att göra klart med var en gammal kompis från förr, Bengt-Göran ”Benga ” Jonsson. Många känner honom från Mekonomen-tiden i Örebro. En riktig Ford-fantast, speciellt Cortina modellen. Han frågade också vilken bil jag tyckte han skulle ställa ut. Jag valde mellan den vita och gröna. Men det blev den i British Racing Green!
Jag hade tidigt tänkt på den snabbe PV-föraren från Ludvika, Adam Backström. Han verkar omåttligt populär då han kommer farandes på specialsträckorna i sin tuffa Volvo PV. Med en 5-växlad låda och power i motorn, är det alltid spinn på bakhjulen. Han slår inte av, konstigt att han håller sig på vägen …
Förra året var det rekord med antalet besökare. Både då det gäller den konstnärliga biten med Karin Petterssons akvareller och Jennie Henrikssons häftiga keramik. De gamla rallybilarna i toppskick på gräsmattan, rönte stort intresse.

Vad väntar 2021?
År 2021. Som sagt, nu är planeringen igång inför höstens Rally & Konst vid Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås.
Akvarell och keramik utställningen sker i maskinhall med öppen framsida. Rallybilarna utomhus och ”Rally i text och bild” i garaget med öppen dörr. Allt Corona anpassat. Trots dessa konstiga tider hoppas jag hitta några som inte tävlar just denna helg, 4-5 september. Vi får se vilka bilar som kommer vara på plats.
- Välkomna till Skogshyddan på förhand, avslutar Nils-Brage Pettersson!


Från 2020, närmast Adam Backströms snabba Volvo PV rally, i mitten ”Bengas” tuffa Ford Cortina GT, längst bort Göte Nygrens fantastiska Saab Sport grupp 2-trimmad och utrustad.

Publicerad: 2021-04-15 20:43


Stort intresse för nya Fiesta Rally3, 20 första bilarna levererade.
© M-Sport.Av de 21 första tillverkade bilarna av Ford Fiesta Rally3 har nu de flesta hämtats av sina nya ägare, från M-Sport Polen lämnas bilarna ut samtidigt som produktionen av nästa omgång är i full gång.

Den nya klassen har blivit en succé och då har EM serien inte ens inletts, Ungerska Topp-Cars Rally...

Publicerad: 2021-05-12 22:04


Så ser WRC kontrakten ut efter 2021.
© Toyota Gazoo Racing.Hyundai Motorsport var först ut att säkra två förare för den nästkommande säsongen, satsningen är stenhård från teamet inför fortsättningen. För att säkra upp nästa års förare och inleda testerna av nya bilen så förlängdes kontrakten med Thierry Neuville och Ott Tänak. Varken Dani Sordo eller Craig ...

Publicerad: 2021-05-11 21:33


Toyota satsar hårt på Safari Rallyt.
© Safari Rally Kenya.Efter fjolårets inställda deltävling har arrangörsstaben bakom Safari Rallyt haft än längre tid för att förbereda årets arrangemang. Allt rullar enligt plan hälsar arrangören som nu också säkrat nya pengar med en ny stor sponsor.

På måndagens pressträff presenterades Toyota som partner till årets...

Publicerad: 2021-05-10 22:33


Foto från Uddevalla City Race, från start till mål.
© emotorsport.seBMK Uddevalla arrangerade Uddevalla City Race, istället för central bansträckning inne i staden vid strandpromenaden blev det egna motorområdet, Glimminge Motorstadion som blev basen för tävlingen. Allt samlat på ett ställe och tävlingen kördes utan publik.

Robin Svensson tog hand om segern i R5 ...

Publicerad: 2021-05-10 20:40


Tredjeplats för Carlberg i Asfalt-SM debuten.
© emotorsport.seBara en sekund skiljde oss från den seger vi jagade! Exakt samma tid som 2:a placeringen. Jämnare kan det inte bli. Vi slutar även med 4:e tid i hela 2wd! Detta visar vilket jäkla tempo vi i internationella 2wd faktiskt hade!
- Jag gav verkligen allt jag hade i finalåket och mer kan jag inte gö...

Publicerad: 2021-05-09 21:32


Robin och Henrik totalvann premiären av nya Asfalts-SM.
Under gårdagen var det premiärdags i Uddevalla där tre kvalomgångar skulle göras och därefter tog de bästa ekipagen en finalplats på Glimminge motorstadion. I finalen nollades tidigare resultat och ensamt utgjorde således finalkörningen ett slutresultat.
Robin Svensson och Henrik Appelskog, SMK Hör...

Publicerad: 2021-05-09 18:58


Foto från Uddevalla City Race, del 1.
© emotorsport.seBMK Uddevalla arrangerade Uddevalla City Race, istället för central bansträckning inne i staden vid strandpromenaden blev det egna motorområdet, Glimminge Motorstadion som blev basen för tävlingen. Allt samlat på ett ställe och tävlingen kördes utan publik.

Ett 60-tal åkare tog sig an Asfalt SM p...

Publicerad: 2021-05-09 17:13


Hansen tvåa efter hård R2-kamp i Rallye Sumava Klatovy.
© emotorsport.seDe 11 sträckorna i Tjeckiska Rallye Sumava Klatovy avverkade, andra deltävling i Tjeckiska Mästerskapen. Dominik Stritesky tog kommandot genom ss1, Jan Kopecky tog över taktpinnen på ss2 och började rada upp sträcksegrar.

Mot slutet kom andra förare åt sträcksegrarna, bland annat började fighten ...

Publicerad: 2021-05-09 14:38


Veiby & Andersson snabba i i20 WRC, hängde på Neuville i Targa Florio.
© Ole-Christian Veiby.Italienska Targa Florio på Sicilien är avgjort, nio av rallyts sträckor genomfördes och totalsegern tog Giandomenico Basso 2,4 sekunder före Hyundai Motorsports Craig Breen.

Det var dem båda som höll till i täten stora delar av rallyt, marginalen bakåt var dock inte stor. Stefano Albertini var åt...

Publicerad: 2021-05-09 10:40


Johnsens EM trea i Historic Vltava Rallye, klasseger i EM!
© Josef Petru.Historic Vltava Rallye körde sju sträckor under lördagen, efter fredagens fem sträckor låg Anders och Ingrid Johnsen trea totalt och ledde klassen med bra marginal efter att ha bemästrat de leriga asfaltsträckorna bra.

Lördagen startade med växelproblem.
Lördagen fortsatte i samma tempo, ...

Publicerad: 2021-05-09 09:40


Tidigare nyheter:
Johnsens EM trea i Historic Vltava Rallye, klasseger i EM!
Svensson premiärvinnare i Asfalt SM, körde hem Uddevalla City Race.
Följ lördagens rallyn, bland andra Uddevalla City Race & Vltava Historic Rally.
Johnsens trea i Tjeckiska EM rallyt efter etapp 1.
Johnsens trea totalt efter tre sträckor i Historic Vltava Rallye.
Midnattssolsrallyt skjuts upp, siktar på 2022.
64 ekipage inleder Asfalt SM med Uddevalla City Race.
Johnsens redo för Historic Vltava Rallye, årets andra EM deltävling!
Drive VXO Motorsport gör årspremiär i Rally-SM Asfalt i helgen.
Neuville och Tänak förlänger med Hyundai efter 2021.
WRC körning för Veiby & Andersson i helgens Italienska Targa Florio.
Hansen i helgens Tjeckiska Rallye Sumava Klatovy.
Carlberg, Äntligen dags för Rally SM premiär!
SM Veckan Sommar i Halmstad ställs in.
Ny WRC-chans för Oliver Solberg i Rally-VM.
McRae kör Australiensiska Rally Mästerskapet 2021.
Brittiska Rally Mästerskapet redo att start upp, anmälan har öppnat.
Veiby & Andersson vinnare i Rali Terras d´Aboboreira.
81 bilar till Rally de Portugal, dubbelt Svenskt i rekordstora WRC2!
Veiby och Andersson leder Rali Terras d´Aboboreira efter dag 1.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nyheter; Norsk-Rally:
»
Neuville ble utfordret av Veiby
»
Optimisme for Aurskog-Höland Rally
»
Oliver Solberg med ny start i WRC-bil
»
Rally Hedemarken går som normalt i september
»
Nytt löp med WRC-bil for Veiby
- www.norsk-rally.com -


Månadens mest lästa:
» Följ lördagens rallyn, bland andra Uddevalla City Race & Vltava Historic Rally.
» Så ser WRC kontrakten ut efter 2021.
» 64 ekipage inleder Asfalt SM med Uddevalla City Race.
» Svensson premiärvinnare i Asfalt SM, körde hem Uddevalla City Race.
» Carlberg, Äntligen dags för Rally SM premiär!


Mest lästa nyheter:
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Så körs Rally Sweden 2019, tidsplan & kartor!
»
Så körs Svenska Rallyt 2010, sträckor och tider.
»
Så körs Midnattssolsrallyt, 18 sträckor att följa!
»
Dags för Landskamp - nu med egen hemsida!
»
Så körs Rally Sweden 2015 - sträcka för sträcka!
»
Så körs Rally Sweden 2016!
»
Så körs Rally Sweden 2014 - de här sträckorna används.
»
Svenska Rallycupen - fortsatt utveckling, kalender 2017 redan klar.
»
Vem kör vad - nytt Alpinebygge för 2016!
»
Vem kör vad 2017 del 5, bl.a. Wall mot Midnattssolsrallyt.
»
Resultat, Tider & Info för Midnattssolsrallyt 2014!
»
Häftigaste rallybilen i Sverige, Porsche 997 GT3 redo för rallyskogen!
»
Blomberg och Olearys Racing siktar på Brittiska Mästerskapet i Mirage R5.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.