MaxSport   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Pontus Tidemand är en av fortåkarna i Skoda Fabia R5.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Ford Fiesta R5 är populärast på marknaden.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Björn Adolfsson körde hem Svenska RallyCupen med sin Peugeot 208 R5.

© emotorsport.se
© emotorsport.se
Thomas Thunström har rattat en av de två Svenska Citroen Ds3 R5 bilar i Sverige.
Het R5 klass - närmare 400 bilar ute på marknaden.

R5 klassen har funnits några säsonger, fler och fler tillverkare tillkommer och samtidigt börjar bilarna gå ned i pris och hitta till de Nationella serierna - klassen är hetare än någonsin! Vi har tagit en titt på de tillverkare som finns - hur många bilar som finns ute men också vad som är på gång.

Mitsubishi och Toyota i Nationella.
Det finns närmare 400 R5-bilar ute på marknaden fördelade över sju tillverkare - då inkluderat de båda nationellt klassade Mitsubishi och Toyota projekten. Från Mitsubishi är det Svenska Mpart som står bakom Mirage R5 bilen, sju bilar har setts ute under årets säsong. I Sydamerika är det Toyota Etios R5 som körts i lokala mästerskapet, främst är det en av de båda bilarna som gått tävling och satsningen är ytterst lokal.

M-Sport först och störst.
När det gäller de Internationellt klassade bilarna är M-Sport och Ford störst - de var först ut i klassen och fick genom det ett ordentligt försprång i antal sålda bilar, med ett par hundra bilar tillverkade har 190 bilar setts ute på tävling. Bilen är den som används flitigast i de nationella mästerskapen och såväl Sverige som Norge har en allt större vagnpark från tillverkaren och fler bilar är på gång in under vintern. För snart ett år sedan släppte man också sin uppdaterade EVO version som snabbt sålde många kit.

Fransmännen väntar på nytt.
Peugeot och Citroen utvecklade båda bilar på egna håll trots sitt gemensamma moderbolag - koncernkollegorna hade båda problem och blev försenade ut på marknaden. Citroen är den som lyckades få ut flest bilar av märket med 53 bilar i skogen - 12 färre för Peugeot och båda verkar nu ha stängt såväl utveckling som utsläpp av nya bilar. För ett år sedan tog koncernen beslutet att Citroen tar över rallyverksamheten - er om det längre fram i artikeln.

Skoda en vinnare direkt.
Skoda Fabia R5 är bland de sista in på marknaden men med en vinnarbil från start skördar man stora framgångar och har nu fått ut ett 90-tal bilar till tävlande och väntetiden är lång från köp till leverans. Precis som med super2000 bilen lyckades den tjeckiska tillverkaren leverera en vinnarbil direkt, både för fabriksteam och privata köpare.

Hyundai på gång - Finland först i norden.
Allra senast att inta marknaden är Hyundai med i20 R5, tillverkaren har levererat sex bilar till kunder, men för varje vecka hämtas bilar på den Tyska fabriken. Orosmoln tändes under senhösten när bilarna havererade och orsakade flera avåkningar, något tillverkaren uppgavs bero på ett fabrikationsfel av ett stag i hjulupphängningen som snabbt upptäcktes. Kevin Abbring visade mellan varven sträcksegrar i WRC2 klassen under tuffa Wales Rally GB.
I norden är det Finland som blir först ut med bil, ett Finskt team handlade i tidigt skede bil och hoppas på leverans för start under vintern - vem föraren blir som ska köra det Finska Mästerskapet presenteras i december. Fler Nordiska länder väntas stå på beställningslistan för bilar.

Citroen och VW med nya bilar.
Intresset är stort för klassen - Citroen har efter sitt mindre lyckade Ds3 projekt nu släppt planerna på en C3 R5 som väntas till 2018 - här hoppas man ha dragit lärdom av tidigare problem. När VW lade ned sitt WRC projekt för snart två veckor sedan presenterade man en satsning på R5, en Polo R5 väntas bli klar 2018-2019.

Toyota och Proton?
Andra som väntas satsa på klassen är Toyota Gazoo Racing som redan nu uppges ha startat arbetet med en Yaris R5 - om ett eller två år väntas den redo. I England är det MEM-teamet som uppges bygga på en Proton Iriz R5 - de har tidigare byggt föregångaren Satria Neo super2000. Även fler tillverkare har visat intresse - sportavdelningar och bilbyggare knutna till såväl Renault som Honda och Opel uppges ha tittat på möjligheterna.

© emotorsport.se © Hyundai Motorsport.
Mitsubishi Mirage R5 & Hyundai i20 R5.Publicerad: 2016-11-14 21:26


Södras RS-åkare i Staffanstorps Festivalrace på lördag.
Staffanstorps Festivalrace hos Arlövs MC ingår i Södras RS-DM. Tre specialprov på asfalt som körs två gånger vilket ger 13km special för 37 tävlande.

15 genom de båda klasserna för grupp F, A/B klassen störst i tävlingen med sina 10 bilar. Henrik Levin, Jörgen Persson, Jim Svensson och Daniel Ekd...

Publicerad: 2023-06-06 20:48


Jakobssons bäst i Ramudden Sprinten under nationaldagen.
© emotorsport.seFamiljekamp om totalsegern i Ramudden Sprinten hos Norrköpings MK, snabbast runt de tre omgångarna på banan var Martin Jakobsson. Pappa Ronnie i Fiesta R5 tappade lite tid i sitt första åk men åkte närmast jämt i de resterande två, slutligen 4 sekunder mellan dem, in som trea Kent Andersson som går ...

Publicerad: 2023-06-06 15:34


Rasbo MK arrangerar Bresontrofén på lördag.
© emotorsport.sePå lördag den 10 juni är det åter dags för rallytävling i Uppland när Rasbo Motorklubb arrangerar tävlingen Bresontrofén, med start och mål på Rörkens Motorstadion utanför Uppsala.

Totalt är det 100 ekipage anmälda till tävlingen, som ska köra två specialsträckor två gånger, vilket gör totalt 26,...

Publicerad: 2023-06-06 13:29


Rallye Monte Carlo flyttar till Gap 2024.
© Toyota Gazoo Racing.Rallye Monte Carlo inleder WRC serien 2024, arrangerande Automobile Club of Monaco presenterade under tisdagen att rallyt ses med staden Gap som centralort igen - hemmaplan för Sebastien Ogier.

De senaste två åren har Monaco varit navet för rallyt, kvar i Monaco blir dock startceremonin och den o...

Publicerad: 2023-06-06 13:24


WRC tabellerna efter Rally Italia Sardegna.
© Jaanus Ree / Red Bull Content Pool.Finske VM ledaren Kalle Rovanperä inte helt nöjd med sin placering i Rally Italia Sardegna där han slutade trea bakom Thierry Neuville och Esapekka Lappi. Trots det har Kalle 25 poäng tillgodo på Belgaren i VM tabellen. Åtta poäng bakom på tredjeplatsen ses fortsatt Ott Tänak som tappade viktig mark...

Publicerad: 2023-06-06 08:53


Mille Johansson femma i SM-debuten.
© Mille Motorsport.Rallyföraren Mille Johansson, 18 år från Katrineholm, gjorde under lördagen debut i Rally-SM, när han och kartläsaren Johan Grönvall körde sprinttävlingen Hovdalasprinten i Hässleholm. Trots tuff konkurrens i den nästan 40 bilar stora klassen lyckades Mille och Johan sluta som femma.

Mille och Jo...

Publicerad: 2023-06-05 14:53


Hittills sex Svenska ekipage till Lettiska EM tävlingen Rally Liepaja.
© @World / Red Bull Content Pool.Åter ett startfält med stort Svenskt intresse när Lettiska Tet Rally Liepaja rullar igång om ett par veckor, EM deltävling där också Juniorerna är med vilket skapar flera Svenska ekipage.

Ett 50-tal ekipage ses just nu i arrangörens lista, som ännu inte är komplett, Mads Östberg med Svenske Patri...

Publicerad: 2023-06-05 10:25


Tisdagsrally med Ramudden sprinten i Norrköping.
© emotorsport.seNationaldagsrally med Ramudden sprinten hos Norrköpings MK, en tradition där i år Östergötlands RS-serie kör om poäng, totalt 7km fördelat på tre sträckor.

Närmare 80 åkare och bara fem klasser där Trimmat 2wd är störst, 38 åkare med Andreas Wilke, Tobias Pettersson, Magnus Johansson och Robert Å...

Publicerad: 2023-06-04 22:00


Otursförföljd helg för Oliver Solberg.
© Oliver Solberg Rally.Oliver Solberg hade speeden i VM-tävlingen Rally Italia Sardinien. Flera mekaniska problem och en punktering förstörde möjligheten till ett toppresultat.

21-åringen vann de två första specialsträckorna. Därefter radade motgångarna upp sig.
Allt gick så smidigt och framförallt snabbt fram ti...

Publicerad: 2023-06-04 21:52


Adielsson vinner Hovdalasprinten, andra deltävlingen i grus-SM.
Göteborgaren Mattias Adielsson, tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand, vinner 2wd i Hässleholm och Hovdalasprinten. Efter en avvaktande inledning på den första specialsträckan skruvades tempot sedan upp. Deras Yokohama försedda Toyota Corolla fungerade perfekt och de visade hur fort det går a...

Publicerad: 2023-06-04 21:46


Tidigare nyheter:
Otursförföljd helg för Oliver Solberg.
Adielsson vinner Hovdalasprinten, andra deltävlingen i grus-SM.
Så gick det i Gruvrundan - 110-talet för Bilsport Rally Cup och Klassiker på plats.
Neuville kör hem Rally Italia Sardegna, Mikkelsen vinner WRC2 efter Fourmauxs avåkning.
150 ekipage, mycket publik och nöjda vinnare för Svenska RallyCupen i Gästabudstrofen.
Carlberg tvåa i Rallye du Chablais, segerchansen försvann med arrangörmissar.
Åhlin, Adielsson och Liljegren SM/RM vinnare i Hovdalasprinten.
Lindberg totalsnabbast i Himlasprinten, Börjesson bäst i Appendix K.
Följ sista etappen på Sardinien, fyra sträckor på 46km.
Kalle vann Gästabudstrofén efter rafflande sekundfight - det bjöds på flera spännande kamper i skogen.
Sebastian tog hem Gotländska Sommarspecialen.
Neuville leder Rally Italia Sardegna, Fourmaux bäst i Rally2.
Resultat, Radio, TV - följ flera av lördagens åtta rallyn, bl.a Gästabudstrofén.
Carlbergs tvåa i Rallye du Chablais efter fredagens etapp i Opel e-Rally Cup.
Lappi tiondelen före Ogier i Rally Italia Sardegna, framvagnshaveri stoppade Solbergs segerchans..
Adielsson i täten inför Hovdalasprinten, andra deltävlingen i Rally-SM Grussprint.
Gästabudstrofén störst för helgen, 150-talet åkare i lördagens rally.
Följ fredagens 14 mil special i Rally Italia Sardegna.
Bilsport Rally Cup och Rallyklassiker i lördagens Gruvrunda.
Så körs Royal Rally of Scandinavia, kartan släppt.Nyhetsarkiv:
[
2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Månadens mest lästa:
» Lappi tiondelen före Ogier i Rally Italia Sardegna, framvagnshaveri stoppade Solbergs segerchans..
» Resultat, Radio, TV - följ flera av lördagens åtta rallyn, bl.a Gästabudstrofén.
» Följ fredagens 14 mil special i Rally Italia Sardegna.
» Så körs Royal Rally of Scandinavia, kartan släppt.
» Lappi och Solberg snabbast genom ss1 i Rally Italia Sardegna.
» Otursförföljd helg för Oliver Solberg.
» Lappi snabbast på shakedown, Solberg trea i WRC2.


Mest lästa nyheter:
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
SM Sprinten inställd, hela SM veckan ställs in p.g.a. Corona smittan.
»
Följ avslutningen på Rally Turkey Marmaris, så körs söndagen.
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
Efterlysning på stulen rallybil, Volvo 240.
»
Bouffier tar plats hos Hyundai - bildar team med Hänninen.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
Häftiga Abarth Rally Cup går mot 2020, stora och enkla prispengar att samla.
»
Rally EM kalendern presenterad för 2020.
»
Rally på TV ikväll, Topdriver.
»
SVT direktsänder 6 av 10 specialsträckor i Arctic Rally Finland!
»
Tider, Resultat och Info om Monte Carlo Rallyt.
»
WRC sändningar gratis på nätet, men svårare att se på TV?
»
Ove ´Påven´ Andersson omkom i bilolycka.
»
Emiltrofén ställs in - tufft för Bilsport RallyCup och Rallyklassikerna.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2022.