SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   
MaxSport   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Pontus Tidemand korad juniorvärldsmästare i Rallye de France.
PRESSRELEASE

Det var årets viktigaste helg som väntade 22-årige Pontus Tidemand när han efter en framgångsrik säsong hade chansen att säkra JVM-titeln i Frankrike. Trots att mycket stod på spel lyckades han med en felfri tävling och kammade hem både världsmästartiteln och segern i Rallye de France.

Målet för säsongen 2013 har varit klart för Pontus ända sedan årets början: att bli juniorvärldsmästare. Det har varit strategiska och välplanerade månader där förstaprioriteringen varit att komma väl förberedd till varje event, något som gjorts möjligt tack vare uppbackningen från EVEN Management och Tätab. Nu är målet uppnått - efter 250 kilometers klok körning i oberäkneliga väderförhållanden och ett starkt psyke som inte påverkas av pressen utifrån, knep Pontus världsmästartiteln i Frankrike på lördagskvällen.

- Det kan inte kännas bättre än det gör nu, säger Pontus. Jag är otroligt glad över att få vinna här i Frankrike samtidigt som vi tar hem titeln, det här är utan tvekan det bästa som har hänt i min karriär! Med den här konkurrensen har det verkligen inte varit en lätt väg hit, men vi har haft en perfekt säsong och en fantastisk helg utan ett enda misstag. Ord kan inte beskriva hur tacksam jag är gentemot alla som har hjälpt mig att nå hit, det är och har varit ett riktigt lagarbete!

Rallye de France kickade igång på torsdagseftermiddagen med en 4,55 km lång stadssträcka i värdstaden Strasbourg. Pontus och hans rutinerade norske kartläsare Ola Fløene satte en tredjetid och var endast en halv sekund efter spanjoren José Suarez som hade bästa tiden på den första sträckan.

På fredagen väntade sex sträckor och utmaningen låg i att hitta rytmen direkt från start och undvika misstag i det oförutsägbara vädret. Pontus kom snabbt in i tempot och fick en sträckvinst på tävlingens tredje sträcka. När Suarez, som också är främste rivalen i jakten på JVM-titeln, körde av vägen och tvingades bryta på sträcka fyra, blev det ännu viktigare att hålla huvudet kallt. Efter stabil körning på de resterande två sträckorna, hade Pontus andraplatsen med en halvminut upp till ledande Yeray Lemes inför den avslutande tävlingsdagen.

Lördagen handlade för Pontus i huvudsak om att hålla sig på vägen och inte ta några risker som kunde sätta mästerskapet på spel. Det innebar att han inte ville ta upp kampen med Lemes, utan istället fokusera på att behålla andraplatsen och undvika misstag. På den elfte sträckan drog Lemes på sig en punktering och Pontus gick upp i ledning med en minut tillgodo ner till tvåan när tre sträckor återstod.

- Lemes och Suarez var ruskigt snabba i helgen men drabbades av problem, berättar Pontus. För oss gick allt felfritt och helt enligt planen att inte riskera något. Det är klart att det var en svår situation, men vi fokuserade på mästerskapet och att ta oss hela vägen i mål.

Det bar hela vägen till mållinjen och Pontus kunde på lördagskvällen koras både till juniorvärldsmästare och segrare i Rallye de France med en segermarginal på 42,3 sekunder.

Pontus har motorsport i blodet och har varit både svensk och nordisk mästare i crosscart. För två år sedan blev han den yngste svenske mästaren i rally genom tiderna och förra året deltog han för första gången i World Rally Championships juniorklass, som då hette WRC Academy, där han slutade på tredje plats totalt efter en problemkantad säsong. I år däremot klaffade allt och Pontus har tagit stora kliv framåt i sin utveckling, inte minst när det kommer till körning på asfalt.

Vinsten i Junior-VM är inte bara en stor ära, utan ger också Pontus sex VM-tävlingar i en Ford Fiesta R5 i näst högsta klassen, WRC2, under säsongen 2014.

- Jag ser verkligen fram emot nästa år, säger Pontus. Att få skaffa så här mycket erfarenhet i en Ford Fiesta R2 den här säsongen har varit mycket värt och att gå över till en R5:a och WRC2 känns som ett perfekt nästa steg.

Som tidigare nämnt har EVEN Management en stor roll i Pontus utveckling. Det norska managementbolaget är specialiserade på att ta fram och bygga upp talanger inom motorsport och under deras tak finns även bland andra Andreas Mikkelsen och Esapekka Lappi. Pontus världsmästartitel blir den tredje internationella titeln som EVEN Management tar på tre år (2011 och 2012 blev Mikkelsen IRC-mästare).

Det återstår ett event i JVM-kalendern, Rally de Espana, i slutet av oktober. Det medför ingen press på Pontus som redan har säkrat mästerskapet, men de övriga placeringarna ska avgöras.


» Pressrelease från Pontus Tidemand.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2013-10-06 18:00






Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
© emotorsport.seTill sommaren får ni se Patrik Hallberg i en R5 igen, denna gången blir det under SM-Veckan i Västerås där han fått chansen att köra Christer Hedlunds VW Polo GTI R5.

- Detta ska bli riktigt skoj! Jag har längtat sedan vi gick i mål på Gotland att få chansen igen och är otroligt tacksam för mö...

Publicerad: 2024-04-17 21:42


Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.
© Hyundai Motorsport.Lagom till frukost, klockan 9:00 startar sändningen från shakedown inför Croatia Rally i vår WebTV & Video avdelning. Det är sträckan Okic på 3,65km som körs, första bil ut är Thierry Neuville med start klockan 9:01.

Första vändan går i VM tabellens ordning, sedan är det fritt att köra och för Ra...

Publicerad: 2024-04-17 20:16


Rallyintresset håller i sig, starka startfält under våren.
© emotorsport.seRallyintresset håller sig på en bra nivå, om vi tittar framåt ses 160-talet ekipage anmälda för Vilda Ryd Racet där då Bilsport Rally Cup går ihop med Historiska RM serien och Klassiska / Historiska Rally Cuperna i slutet va månaden.

Den första maj körs traditionsenligt Lill Jumbo hos Falköpings ...

Publicerad: 2024-04-17 20:15


Resultat & WebTV direkt från shakedown Croatia Rally torsdag 9:00.
© Toyota Gazoo Racing.Torsdag förmiddag innebär shakedown inför Croatia Rally, årets fjärde WRC deltävling. 3,65km långa Okic körs med start klockan 9:01 där VM ledande Thierry Neuville går först, Elfyn Evans och Adrien Fourmaux följer.

Efter Rally1 klassen följer WRC2 ekipagen, totalt tre vändor på sträckan ska göras...

Publicerad: 2024-04-17 20:11


Anmälningslista, Solberg & Andersson är Svenskarna bland 69 ekipage till Rally de Portugal.
© Oliver Solberg Rally.Lagom till starten i Croatia Rally så släpps anmälningslistan för kommande WRC deltävling. Rally de Portugal körs 9-12:e maj med 22 sträckor på närmare 34 mil och 69 anmälda ekipage.

Både Rovanperä och Ogier.
Toyota Gazoo Racing kommer med fyra bilar, för fabriksteamet Elfyn Evans, Kalle ...

Publicerad: 2024-04-17 19:58


Helin redo för Rally Yding i ny Opel Corsa, siktar på guld i Danska Mästerskapet.
© Stefan Helin.Danska Mästerskapet inleder i helgen med Rally Yding där Horsens Automobil & Motor Klub arrangerar, åtta mil special på asfalt väntar för 40-talet bilar.
Två sträckor dubbelt innan två nya sträckor under eftermiddagen går dubbelt, service mellan varven. Start vid lunchtid och målgång vid 18-tiden f...

Publicerad: 2024-04-16 22:12


Tre Svenska ekipage under stor tjeckisk rallyhelg i Klatovy.
© emotorsport.se14,5 mil special på tjeckisk asfalt väntar i helgens Historic Vltava Rallye i Klatovy, deltävling två i FIA European Historic Rally Championship.

Tre sträckor dubbelt på fredagen kväll med 62km special, avslut på lördagen med tre sträckor dubbelt och 82km innan man vid 16-tiden rullar över målgån...

Publicerad: 2024-04-16 20:42


Vimmerby MS redo för två dagars rally, Svenska Sprintserien inleder i helgen.
© emotorsport.seTill helgen startar Svenska Sprintcupen säsongen i Vimmerby med två dagar och deltävlingar på Vimmerby MS motorsports arena Gnagaredalen. Nu närmar det sig med stormsteg och förberedelserna är i slutskedet.
- Vi ska ha en jobbarkväll idag där vi ska putsa till det sista så alla tävlande, publik ...

Publicerad: 2024-04-16 20:38


Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Lördagen den 15 juni är det dags för fjärde deltävlingen i SSRC. Kristianstads MK bjuder in till Minikongen som kommer att arrangeras i närheten av Osby.
Från tävlingsledningen hälsar man:
Minikongen består av två sträckor varav en ss går två gånger. Typiska Kongenvägar med kurviga, backiga o...

Publicerad: 2024-04-16 20:30


Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
© Vittorio Sanguineti.Irland är inte längre med i snacket om en plats i WRC serien 2025, det bekräftades idag sedan man inte fått grönt ljus från regeringen om de stora ekonomiska stöd arrangören måste ha för att ta sig an projektet.

Områdena runt Kerry, Limerick och ett område i "den sydöstra regionen" skulle vara vä...

Publicerad: 2024-04-16 18:27


Tidigare nyheter:
Minikongen på klassiska kurviga, backiga och utmanande grusvägar.
Irland ställer in sina WRC ansökningar för 2025.
Inför Croatia Rally med 20 sträckor, 28 mil, 68 startande.
Totalseger för Kristensson i Simrishamnsmixen, jobbar för SM start i Nyköping.
Mille Johansson kämpade sig till pallplats i EM-premiären i Ungern.
Fullmatad TV tablå för helgens WRC Croatia Rally.
Hawkeswood i Toyota GR Yaris vann Rally of Otago - Meeke i Escort MK2 sjua totalt.
Pryce snabbast genom Brittiska rallymästerskapets Severn Valley Stages.
Tempestini vinner Rally Hungary, Mille Junior EM trea och Carlberg bröt.
Dansk totalseger i Bilmånsson Rallysprint.
Sex raka sträcksegrar för Andervang i Roland-Rallye Nordhausen.
BilMånsson Rallysprint och Rally Hungary, följ söndagens rallyn.
Mikko i Toyota toppar Rally Hungary, Carlberg tvåa i Junior EM debuten.
Aprilsprinten inledde Eskilstuna Sprintcup.
Kristensson körde hem Simrishamnsmixen.
RS åkarna i söder inleder med BilMånsson Rallysprint.
Följ lördagens rally, bl.a. Aprilsprint, Simrishamnsmix och EM i Ungern.
Cais snabbast på ss1 i Rally Hungary, Carlberg delad J-EM trea.
Calle sjua, Mille elva på shakedown i Junior ERC.
Skoda dominerade kvalet i Rally Hungary, sjukdom stoppade Östberg och Barth.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Croatia Rally 18-21/04


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

MotorsportSalongen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.