Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

WRC Academy Spain, tufft rally för Åhlin men Tidemand blev tvåa.
PRESSRELEASE

I helgen kördes den sjätte och sista deltävlingen i FIA WRC Academy 2012. Rallyt avgjordes i Spanien, i Tarragona-regionen, och bjöd på en blandning av både grus och asfaltsträckor. För den ena av de två svenska landslagsförarna i klassen, Pontus Tidemand, slutade rallyt med en andraplats. För den andra föraren, Fredrik Åhlin, slutade rallyt med ett brutet revben efter en krasch mot ett träd.

Under fredagen kördes sex sträckor och Pontus Tidemand tillsammans med kartläsare Stig Rune Skjaermoen vann fem av dessa. Trots det var han lite besviken efter rallyts första dag.

”Det var helt fantastiskt att vinna fem av sex möjliga sträckor under fredagen men tyvärr fick vi en punktering på sträcka fem och tappade över tre minuter” berättade Tidemand efter målgång dag ett. Trots punkteringen låg Pontus på en andra plats i rallyt inför lördagens avgörande sträckor.

Fredrik och hans kartläsare Morten Abrahamsen låg på en tredjeplats i rallyt inför sträcka tre på fredagen, och han berättade att det var ordentligt halt på vägen.

”Det var som en riktig snömodd på vissa ställen. Röd smetig lera som gjorde vägen väldigt hal. Tyvärr gled vi av vägen på ett ställe och landade uppe på en jordvall. Bilen blev inte skadad, men vi kom inte loss för egen maskin, och det fanns ingen publik på det stället som kunde hjälpa till, så jag fick koppla loss mig och springa efter hjälp. Jag fick tag i några åskådare ett par hundra meter bort och efter att de hjälpt till att knuffa ner oss från jordvallen kunde vi ta oss vidare” berättade Fredrik, som efter första dagens sex sträckor låg på en fjärde plats.

Alla lördagens avslutande sträckor skulle köras på asfalt. Pontus hade som mål att försöka plocka in tid på ledaren Jose Suarez, men efter de tre första sträckorna kunde han tyvärr konstatera att avståndet var för stort. I stället fick han koncentrera sig på att inte göra några misstag, och försöka komma i mål, för att på så sätt kunna säkra en andraplats i tävlingen och en tredjeplats totalt i mästerskapet.

”Jag tyckte körningen stämde ganska bra på lördagen också, vi vann två av asfaltsträckorna och jag har lärt mig otroligt mycket av vägarna här i Spanien inför framtiden”, säger Pontus, som under året varit på pallen i alla tävlingar där han inte drabbats av tekniska problem. Han har dessutom tagit näst flest sträcksegrar av alla förare i WRC Academy under säsongen.

”Jag är självklart otroligt glad över tredjeplatsen i mästerskapet, och vi har visat att vi är en av de snabbaste när allt funkar. Det är nog det mest positiva jag tar med mig från detta år, och all erfarenhet jag har fått av sex nya VM-deltävlingar förstås” avslutar en glad Pontus.

För Fredriks del avslutades rallyt med en avåkning på sträcka tio, och ett hårt stopp mot ett träd. Efter att ha blivit hjälpt ur bilen flögs Fredrik med helikopter till ett närliggande sjukhus där det konstaterades en lindrig hjärnskakning och ett brutet revben.

”Det kunde gått värre” säger Fredrik. ”Trädet kom in i bilen precis bakom förarstolen, det var en rejäl sidsmäll. Det var bara två sträckor kvar av rallyt och jag låg på en fjärdeplats. Jag hade bra speed i bilen och det kändes kanon på asfalten” berättar Fredrik från sjukhuset i Spanien. ”Målet för mig och Morten var att köra stabilt och ta oss i mål, efter allt trassel vi haft under säsongen. Men sen gled vi bara av vägen. Jag vet inte riktigt hur det gick till, det bara hände, och pang så tog det stopp! Var det något som gick sönder på bilen som orsakade avåkningen, eller var det något annat? Jag vet inte. Det gick så fort när vi smällde och det ska bli intressant att titta på bilder från ombordkameran. Kanske kan det ge några ledtrådar till varför vi åkte av . Jag var lite omtöcknad i helikoptern, men nu känns det bättre” säger en bedrövad Fredrik som ser fram emot att flyga hem till Sverige under måndagen.

Kartläsare Morten Abrahamsen klarade sig turligt nog undan utan skador.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson följde grabbarnas framfart på plats i Spanien.

”Jag tycker fruktansvärt synd om Fredrik som haft en tuff säsong, och att det skulle sluta med ett brutet revben och en ordentlig smäll här i Spanien känns extra hårt. Samtidigt gläds jag förstås åt framgången för Pontus. Tyvärr försvann hans chans till en slutlig andraplats i klassen efter punkteringen i fredags, men han tog dock hem bronset. Inte illa det heller efter hans första år i WRC Academy” säger Anders.

”WRC Academy är ett bra skyltfönster för unga lovande juniorer och jag tycker att både Fredrik och Pontus visat sig på styva linan. De är ordentligt snabba båda två och så länge grejerna håller så är de med där framme, det är glädjande och visar på vinnarpotential för framtiden” avslutar Anders.

WRC Academy Spain vanns av hemmaföraren Jose Suarez med Pontus Tidemand på andra plats.

Vinnaren av WRC Academy 2012 är den brittiske föraren Elfyn Evans. Pontus Tidemand blev trea i mästerskapet.


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-11-12 16:58


Ingen Morgongåvasväng hos SMK Sala i maj.
Måste tyvärr meddela att vi blir tvungna att ställa in Morgongåvasvängen den 9 maj med anledning av Coronaviruset, så säger tävlingsorganisationen hos klubben SMK Sala,

För vidare information framöver om en eventuell flytt och i så fall ett nytt datum för tävling kommer presenteras på klubbens he...

Publicerad: 2020-04-03 14:37


Historiska RM-serien klar för Zabra Rallyt 2021.
© emotorsport.sePositiva nyheter är att RM serien för Historiska bilar nu fått sin första deltävling klar för 2021, precis som Bilsport Rallycup går serien i den helt onotade tävlingen hos Nybro AC den 8:e maj.

Upplägget med både Klassiska & Historiska bilar ihop med Bilsport Rallycup i Zabra Rallyt testades lyc...

Publicerad: 2020-04-02 14:18


Finska rallymästerskapet stuvar om, tror på omstart i september.
I Finland ser man ingen ljusning i Coronakrisen för finsk motorsport, nu stuvar deras Nationella rallymästerskap om för att kunna avsluta året i september.

Efter en vintersäsong med tre deltävlingar hade man ett passande uppehåll fram till juni innan man tog serien vidare. Men nu har SM O.K. Auto...

Publicerad: 2020-04-02 13:58


Organisationskommittén har beslutat att skjuta upp Midnattssolsrallyt till 2021.
Midnattssolsrallyt var tänkt att köras i juli i år, men rådande omständigheter har gjort att organisationskommittén beslutade för att skjuta fram rallyt till 2021.

Arbetet som hittills är nedlagt på rallyt, vilket bland annat resulterat i längden på tävlingens specialsträckor har ökats med 37,5 p...

Publicerad: 2020-04-01 10:30


Premiären för Svenska RallyCupen, västsvenska Götenerundan är inställd.
© Svenska RallyCupen.- Tyvärr måste vi under rådande omständigheter ställa in Götenerundan som skulle körts 9:e maj, hälsar tävlingsledningen i Götene MK under tisdagen.

Tävlingen skulle varit premiär för Svenska RallyCupen, nystartade EKS Junior Cup och deltävling i västsvenska Mega Rally Cup.
- Vi tackar...

Publicerad: 2020-03-31 20:26


Hybridlösning och dagens WRC motorer i WRC bilarna 2022!
© emotorsport.seTyska Compact Dynamics får ansvaret att leverera alla komponenter till framtidens WRC bilar gällande införandet av hybridteknik. Det tyska bolaget vann upphandlingen hos FIA som enhetsleverantör med konkurrens från flera mer välkända företagsnamn.

Samtidigt presenterade World Motor Sport Council ...

Publicerad: 2020-03-31 15:56


Midnattssolsrallyt 2020 ställs in.
© emotorsport.seMidnattssolsrallyt 2020 är inställt, med rådande läge i Sverige och världen ställs nu även sommarens klassiska rally in. Beslutet var väntat, med både tävlande och publik i den äldre gruppen samt tävlandes utifrån var riskerna med tävlingen stora. Och med en så pass stor organisation med tävlandes f...

Publicerad: 2020-03-31 14:05


Hässleholms GP & Temahallen grussprint flyttas framåt.
© emotorsport.se Hässleholms Mk väljer, mht rådande omständigheter i Sverige och omvärlden att flytta våra två tävlingar Hässleholms GP och Temahallen grussprint till senare datum, för att kunna genomföra dem.

Hässleholms GP kommer att genomföras söndagen den 26/7 och
Temahallen grussprint lördagen den 31/10.
...

Publicerad: 2020-03-31 10:16


Inget Seffle City Motor Challenge i sommar.
Den 27/6 planerade Säffle MC att åter köra Seffle City Motor Challenge. Tävlingen skulle ha genomförts som en rallysprint med förra årets succesträcka genom Säffle centrum.
- Vi hade hittat ytterligare några kilometer tävlingssträcka för att göra den ännu häftigare, säger Fredrik Erixon, tävlingsl...

Publicerad: 2020-03-30 20:17


Älmhults MK flyttar Silversprinten.
Som en följd av Covid-19 väljer Älmhults MK samt Ungdomsteamet att ställa in premiären för Södra BF:s Sprint DM Silversprinten. Tävlingen var planerad att köras fredagen den 1 Maj , men så blir det inte.
- Otroligt tråkigt men vi gör vad vi kan för att minska smittspridning av Covid-19 säger ungdo...

Publicerad: 2020-03-29 18:26


Tidigare nyheter:
Solberg överväldigad av intresset över The Solberg Race.
Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn.
SSR överger sin helg, flyttar fram två månader.
Inställda Rally Anderslöv får nytt datum i augusti.
Mildväder, Corona och nu gräshoppor - många problem för WRC arrangörerna.
Flera stora serier drabbade, Midsommardansen och Rally Sigtuna inställda.
Inställt i Portugal och Italien för WRC serien.
Rally Sweden söker sig norr ut, Östersund eller Piteå?
Omkastningar i EM serien, Kanarieröarna blir final.
Full fart hos M-Sport, jobbar för högtryck med nya Fiesta Rally4.
Renault Clio Rally5 gjorde VM debut i Mexico.
Oliver presenterar Solberg WRC Rally, jag har mina rallyskor på, har du?
Kortad kalender och Regler för E-Cupen 2020.
Nya problem för EM serien och WRC promotorn inväntar nya besked.
Midnattssolsrallyt håller på inbjudan, tar tävlingsbeslut under april.
Boråsaren Sebastian Bourghardt gör livepodd för att lyfta bilsporten under Corona krisen.
Även Lill Jumbon inställd, 37:e inställda Svenska tävlingen för året.
SMK Hörby ställer in RS-premiären.
Tommy Andersson fortsätter i SM med Jari Liiten.
Rally Gotland tvingas ställa in.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
South Swedish Rally 22-23/05


Rally VM:
Copec Rally Chile 16-19/04


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.