Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Worldrallypics
© Worldrallypics
Fortsatt otur för Fredrik Åhlin.
Motortrassel och pyspunka för WRC Academy svenskarna.
PRESSRELEASE

I helgen kördes den femte omgången av FIA WRC Academy. Rallyt avgjordes på slingrande asfaltvägar i Alsace-regionen i Frankrike. De två landslagsförarna Pontus Tidemand och Fredrik Åhlin såg fram emot att ta sig an de utmanande franska asfaltsträckorna. Men en pyspunka saktade ner farten för Fredrik mot slutet, och en krånglande motor stökade till det för Pontus. De slutade femma respektive sexa i rallyt.

Mellan 1973 och 2008 kördes det franska VM-rallyt på smala och krokiga vägar på Korsika, men nu var det tredje året i rad som rallyt skulle avgöras på VM-ledande Sebastien Loebs hemmaplan, i Alsace-regionen, med Strasbourg som huvudort.

Fredrik Åhlin och hans kartläsare Morten Abrahamsen har haft en tung säsong fram till det franska VM-rallyt. I den senaste deltävlingen i Tyskland tvingades teamet att bryta efter att Fredrik under rallyt blivit akut sjuk.

”Det var ingen rolig upplevelse” berättar Fredrik. ”Kraften och blodtrycket bara försvann för mig, mitt under en sträcka. Hur mycket jag än ville fortsätta så gick det inte. Förmodligen var det sviter efter min krasch i Finland då vi slog runt fem och ett halvt varv” fortsätter han.

”Men nu är jag frisk som en nötkärna och är ordentligt laddad och förberedd inför starten i Frankrike. Jag gjorde ett tufft test på den nya motorbanan vid Arlanda för en vecka sedan och där tränade jag på att hitta rytmen med ideliga snabba vägbyten och tempoväxlingar på asfalt. Det var kanon! Nu är målet att just ta sig i mål, och att göra så få misstag som möjligt” sa Fredrik innan första inledande sträckan på torsdagen.

Pontus Tidemand slutade på en sjätteplats i Tyskland och såg fram emot sitt tredje riktiga asfaltsrally i karriären, nu med ordinarie kartläsare Stig Rune Skjaermoen åter i högerstolen.

”Jag fick en möjlighet att köra ett asfaltrally i det Belgiska mästerskapet för en vecka sedan och det blev en väldigt bra genomkörare. Jag och Stig Rune har fyllt på lagret med nyttiga erfarenheter för asfaltrallyn tack vare det. Målet är såklart att vara med i toppen, men det är stenhård konkurrens om pallplatserna i WRC Academy i varje deltävling, och flera av de andra förarna har ju kört denna tävling förut, så det kommer bli stenhårt” spådde en laddad Pontus innan start.

Rallyt startade på torsdagskvällen med en publiksträcka i centrala Strasbourg och fortsatte sedan med femton specialsträckor under fredagen och lördagen, med en totallängd på ca 35 mil.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson hade goda förhoppningar om bra resultat för de två unga rallyförarna.

”Jag hoppades verkligen att det skulle gå bra för grabbarna i Frankrike. Men det började ju krångla med motorn för Pontus redan på den femte sträckan, och då tickade tyvärr minuterarna i väg för honom” säger Anders.

”Fredrik hade närkontakt med en höbal vid ett tillfälle men kunde ändå köra sig till en fjärdeplats under fredagen” fortsätter han.

Lördagens avslutande åtta sträckor innebar både med- och motgång för de svenska WRC Academy-förarna.

Pontus fick ordentlig fart på sin Ford Fiesta R2 och slog till med två sträcksegrar på SS11 och SS13, och Fredrik lyckades vinna rallyts längsta sträcka, den 44 km långa sträckan Pays d’Ormont. Där var han snabbast av alla tvåhjulsdrivna ekipage i VM-rallyt.

Men sen kom motgångarna för de båda!

”Vi hade lite problem med motorn på lördagsmorgonen, men vi lyckades ändå vinna två av sträckorna och det kändes kanon” berättar Pontus. ”Men på SS15 kom problemen tillbaka och motorn dog i nästan varje vänsterkurva. Motor stannade nog ett femtontal gånger och vi tappade så klart tid på det här trasslet” suckar Pontus. ”Men inget att göra, vi har tagit oss igenom ytterligare ett tufft asfaltrally och har lärt oss massor av det” sa Pontus efter målgången på lördagen.

Fredrik var uppe och nosade på en tredjeplats efter att han vunnit SS14. Det skiljde endast 4 sekunder till bilen framför.

”Vi startade SS14 med lågt lufttryck i framdäcken. Eftersom sträckan är så lång så byggs det upp mycket värme i framdäcken och då gäller det att planera för det, och inte ha för högt tryck innan start, och det gick ju bra” berättar Fredrik.

”Men däcken hade slitits hårt och vi var tvungna att byta fram mot bak inför nästa sträcka, och det var inte tillåtet att ändra lufttrycket mellan dessa sträckor. Vi låg på hårt på SS15 och var sju sekunder före närmaste bil efter halva sträckan, men vid en fullfarts-vänster känner jag hur ena bakdäcket sakta kränger av fälgen och det började slå hårt under bilen” fortsätter Fredrik. ”Däcket hade sakta men säkert tömts på luft. Hade det varit grusväg så hade jag nog fortsatt hålla stumt, men nu var det asfalt och jag insåg att det inte skulle hålla hela vägen till mål. Game over och nytt däck på” avslutar Fredrik.

”Det var verkligen tråkigt med punkan för Fredrik eftersom en tredje plats definitivt var i sikte för honom” säger Anders Dawidson. ”Det skulle varit ett bra resultat och en skön känsla för honom med tanke på hur hans säsong tagit sig ut. Men jag tycker ändå att båda killarna bevisat sin snabbhet på asfalt. Pontus vann ju två av sträckorna på lördagen och Fredrik tog sträcksegern på den längsta sträckan” säger Anders. ”Det bådar gott för nästa rally i Spanien, och för framtiden för Fredrik och Pontus” avslutar han.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans. Fredrik slutade på en femteplats och Pontus på en sjätteplats. Nästa VM-rally avgörs i Spanien 8-11 november.


FIA WRC Academy 2012
Vodafone Rally de Portugal: 29 Mar - 01 Apr 12
Acropolis Rally: 24 - 27 May 12
Neste Oil Rally Finland: 02 - 04 Aug 12
ADAC Rallye Deutschland: 24 - 26 Aug 12
Rallye de France - Alsace: 04 - 07 Oct 12
Rally RACC-Rally de Espana: 08 - 11 Nov 12


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-10-07 20:39


FIA förbjuder WRC tester fram till juni.
© emotorsport.seTill maj månads slut har nu FIA satt stopp för tester hos WRC teamen, med tanke på de olika regler som gäller genom världens länder just nu ges det olika förutsättningar.

I Finland skulle Toyota Gazoo Racing kunna nyttja sina testvägar på hemmaplan, men för varken M-Sport i Storbritannien eller ...

Publicerad: 2020-04-09 20:47


Solberg startar nytt rallymästerskap, Solberg World Cup, vinnaren får rallykurs i USA!
© Oliver Solberg Media Office.Solberg RACE blev en succé. Nu steppar Oliver Solberg upp ett par snäpp och bjuder in till Solberg World Cup i samarbete med DirtFish.

Det ingår sex race i simrally-tävlingen, och startskottet går den 13 april.

Din dröm kan nu gå i uppfyllelse! Vinnaren av Solberg World Cup kan packa väska...

Publicerad: 2020-04-09 18:27


M-Sport hårt drabbat, endast utvecklingen av 2022 års WRC bil pågår.
© emotorsport.seM-Sport lider hårt av den pågående Coronakrisen, även att WRC serien tagit en paus så rullar pengarna från bolaget. M-Sport driver största delen av sin verksamhet på kundbilar, både byggnation och försäljning av bilar men framför allt eftermarknaden med reservdelar åt tävlande världen runt.

Med v...

Publicerad: 2020-04-08 20:05


SM i virtuellt rally har startat!
Den virtuella simulatorvärlden växer i rekordfart och med en hel värld på halvfart har e-sporten växlat upp än mer. Nu är det även beslutat att Svensk Bilsport arrangerar SM i virtuellt rally.
- Vi har redan flera förare som kör och tävlar i virtuell bilsport där simulatorerna nu är så bra så a...

Publicerad: 2020-04-08 18:11


61 Svenska rallytävlingar inställda hittills 2020.
© emotorsport.se2020 blir ett hårt slag för Svensk rallysport, först ställdes 22 vintertävlingar in på grund av brist på vinter eller i några få fall med anledning av för få anmälda. Ett par av vinterns allra sista rallyns ställdes också in på grund av Coronasmittan som då just börjat härja och skapa restriktioner....

Publicerad: 2020-04-07 20:13


Skillingaryds MK flyttar fram Skilling 500 ett år.
Sedan tidigare står det klart att South Swedish Rally, som skulle körts i Älmhult under Kristi himmelsfärd, flyttades fram på grund av rådande situation i världen gällande covid-19. Nu meddelar även Skillingsryds MK att deras SM-tävling, Skilling 500, inte kommer kunna köras som planerat 26-27 juni....

Publicerad: 2020-04-07 16:15


Gruvrundan fyller på i Bilsport Rally Cup 2021.
© emotorsport.seRedan i början på februari, långt innan Coronakrisen var känd öppnade Bilsport Rally Cup upp för anmälan om deltävlingar för 2021, tidigt presenterade Nybro AC och Zabra Rallyt som deltävling i början på maj.

Under måndagen kunde också Gruvrundan med Åtvidabergs MK ta steget in som deltävling 202...

Publicerad: 2020-04-06 20:36


Klassiska Finspångsrundan flyttat till september.
Idag har Finspångs MS beslutat att flytta rallytävlingen Finspångsrundan med anledning av pågående Corona pandemin.

Tävlingen som ingår i RM för historiska bilar. RM i regularity, Klassiska rallycupen och 1300 rallycup skulle ha körts den 23 maj.

Nytt datum blir nu lördagen den 26 september....

Publicerad: 2020-04-05 09:55


Ingen Morgongåvasväng hos SMK Sala i maj.
Måste tyvärr meddela att vi blir tvungna att ställa in Morgongåvasvängen den 9 maj med anledning av Coronaviruset, så säger tävlingsorganisationen hos klubben SMK Sala,

För vidare information framöver om en eventuell flytt och i så fall ett nytt datum för tävling kommer presenteras på klubbens he...

Publicerad: 2020-04-03 14:37


Historiska RM-serien klar för Zabra Rallyt 2021.
© emotorsport.sePositiva nyheter är att RM serien för Historiska bilar nu fått sin första deltävling klar för 2021, precis som Bilsport Rallycup går serien i den helt onotade tävlingen hos Nybro AC den 8:e maj.

Upplägget med både Klassiska & Historiska bilar ihop med Bilsport Rallycup i Zabra Rallyt testades lyc...

Publicerad: 2020-04-02 14:18


Tidigare nyheter:
Finska rallymästerskapet stuvar om, tror på omstart i september.
Organisationskommittén har beslutat att skjuta upp Midnattssolsrallyt till 2021.
Premiären för Svenska RallyCupen, västsvenska Götenerundan är inställd.
Hybridlösning och dagens WRC motorer i WRC bilarna 2022!
Midnattssolsrallyt 2020 ställs in.
Hässleholms GP & Temahallen grussprint flyttas framåt.
Inget Seffle City Motor Challenge i sommar.
Älmhults MK flyttar Silversprinten.
Solberg överväldigad av intresset över The Solberg Race.
Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn.
SSR överger sin helg, flyttar fram två månader.
Inställda Rally Anderslöv får nytt datum i augusti.
Mildväder, Corona och nu gräshoppor - många problem för WRC arrangörerna.
Flera stora serier drabbade, Midsommardansen och Rally Sigtuna inställda.
Inställt i Portugal och Italien för WRC serien.
Rally Sweden söker sig norr ut, Östersund eller Piteå?
Omkastningar i EM serien, Kanarieröarna blir final.
Full fart hos M-Sport, jobbar för högtryck med nya Fiesta Rally4.
Renault Clio Rally5 gjorde VM debut i Mexico.
Oliver presenterar Solberg WRC Rally, jag har mina rallyskor på, har du?Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
South Swedish Rally 22-23/05


Rally VM:
Copec Rally Chile 16-19/04


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.