Mats Bilar   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Tufft Rally Tyskland för WRC Academy-svenskarna Tidemand och Åhlin.
PRESSRELEASE

I helgen avgjordes det tyska VM-rallyt i trakterna kring den historiska staden Trier. I JVM-klassen, WRC Academy, stod de svenska landslagsförarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand redo att ge sig ut på de krokiga och utmanande asfaltsvägarna. För Pontus del dog dock hoppet om en bra placering redan på den första sträckan då höger drivaxel gick av, och Fredrik fick kasta in handuken på rallyts andradag då kroppen sa ifrån och han fick tillbringa resten av dagen på sjukhuset i Trier.

Fredrik Åhlin och hans kartläsare Morten Abrahamsen har haft en tung säsong fram till det tyska VM-rallyt. De kom dock ordentligt laddade till Tyskland efter en seger på hemmaplan i Rally Killingen.

”Efter min vådliga vurpa i Finland så kändes segern i Killingen som ett bevis på att vinnarkänslan var på väg tillbaka” berättar Fredrik. ”Vi åkte dock på några incidenter under fredagens inledande sträckor. Motorhuven flög upp på rutan två gånger och vid det andra tillfället så sprack framrutan, och det här sinkade oss en del så klart, därför blev det inga direkta topptider på rallyts första dag” fortsätter Fredrik.

Fredrik skadade sin högerarm i den spektakulära olyckan i det finska VM-rallyt, och han har fortfarande smärtor i armen, vilket gjorde det svårt för honom att använda handbromsen genom hårnålarna i Tyskland. ”Ja tyvärr så var väl det ytterligare en orsak till att topptiderna uteblev” säger Fredrik.

På lördagen slog dock illamåendet och yrseln till och det resulterade i att Fredrik var tvungen att bryta.

”Jag kände redan på morgonen att kroppen inte svarade fullt ut. Jag mådde illa och kände mig matt. Redan efter förstasträckan så spydde jag” berättar Fredrik vidare. ”På den nionde sträckan – Panzerplatte Baumholder så bara svartnade det. Jag tuppade av och spydde om vartannat, så Morten fick köra bilen tillbaka till servicen och jag fick åka direkt till sjukhuset” berättar Fredrik.

”Jag vet inte vad det berodde på, det kan vara sviter av kraschen i Finland, eller en vattenbakterie, eller något annat. Blodtrycket var ordentligt lågt i alla fall och nu ska jag gå till botten med det här” avslutar Fredrik som nu är på väg tillbaka till Sverige för att göra en grundlig kontroll på sjukhuset i Karlstad.

Pontus Tidemand, som i Tyskland hade kartläsaren Emil Axelsson i högerstolen såg fram emot att köra sitt allra första asfaltrally i WRC Academy.

”Det var väldigt lärorikt och intressant på rekognoseringen att se hur krävande och svåra vägarna är. Det kommer nog att bli tufft att vara med i topp i det här rallyt eftersom vi inte har kört tävling eller test på detta underlag tidigare” spådde Pontus innan start. ”Men jag ska ändå göra allt jag kan för att nå en bra placering” berättade Pontus.

Men redan på den första sträckan så försvann hoppet om en framträdande placering för teamet. Fem kilometer från mål gick höger drivaxel av och Pontus och Emil tvingades bryta för dagen.

”Jag tyckte det gick helt okej under första sträckan tills drivaxeln gick av och enligt split-tiderna var vi med i toppen tidsmässigt. Jag bara rullade in i mål de sista kilometerna innan vi parkerade och tävlingen var förstörd” berättar en besviken Pontus.

Drivaxelbrottet innebar fem missade sträckor under fredagen och gav teamet 25 minuters tidsstraff.

”Vi låg ju hopplöst efter när vi startade om på lördagen” berättar Pontus. ”Jag körde mest för att lära mig vägarna och se hur noterna fungerade, och det var nästan omöjligt att vara med och kriga om topptider på sträckorna då de andra redan kört in sig på underlaget och byggt tempo hela dagen innan” berättar Pontus.

Pontus som slutade på en andraplats i Finland fick nu nöja sig med en slutlig sjätteplats i Tyskland.

”Det är som det är, bara att ladda om till nästa deltävling i Frankrike. Det positiva vi kan ta med oss härifrån är att vi var bra med på split-tiderna innan vi bröt, och att vi ändå fått lite erfarenhet av vägarna i Tyskland” avslutar Pontus.

”Ja det blev ingen direkt lyckad helg för grabbarna i Tyskland” säger rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson. ”Jag vet hur mycket tid och kraft som de lägger in i sina rallysatsningar och det är ju frustrerande att de inte får visa sin kapacitet fullt ut” säger han.

”För Fredriks del är det bara att hoppas att det inte är något allvarligt. Han kan ju ha fått i sig något olämpligt med maten i Tyskland, eller så kanske det är sviter efter hans krasch i Finland? Hur som helst så ska han genomgå en ordentlig hälsokontroll nu och efter det så får vi förhoppningsvis klara besked. Nu blev det tyvärr ytterligare ett rally för Fredrik där han tvingades bryta, och även om han blixtrar till under de återstående två VM-rallyna så har han tyvärr små möjligheter att nå en framstående slutplacering i mästerskapet” säger Anders.

”För Pontus del ser det lite ljusare ut. Med lite stolpe in i Frankrike och Spanien så har han kanske möjlighet att klättra upp till en slutlig pallplacering i alla fall” säger Anders.

I JVM-tabellen parkerar Pontus på en sammanlagd femteplats med sina 49 poäng, och Fredrik befinner sig på en nionde plats med sina 11 poäng.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans. Nästa VM-rally avgörs i Frankrike den 4-7 oktober.

Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter fyra av sex VM-rallyn:


Pos. Driver / Points

1. Elfyn Evans 98
2. Brendan Reeves 63
3. Alastair Fisher 53
4. Jose Suarez 52
5. Pontus Tidemand 49
6. John MacCrone 42
7. Timo van der Marel 31
8. Christopher Duplessis 16
9. Fredrik Ahlin 11
10. Joao Silva 10
11. Ashley Haigh-Smith 4


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-08-27 17:32


Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn.
Lite positiva nyheter så här i Corona tider. Ett nytt femårigt samarbetsavtal mellan VOC Mekonomen Rally och SBF Svensk Bilsport är i hamn. Det säkrar vår drygt trettioåriga klass fortsatta framfart och tillväxt i minst fem år till. Och en förlängningsklausul öppnar för klassens fortlevnad upp mot f...

Publicerad: 2020-03-26 20:46


SSR överger sin helg, flyttar fram två månader.
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult.
Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlings...

Publicerad: 2020-03-25 21:42


Inställda Rally Anderslöv får nytt datum i augusti.
© emotorsport.seFörsta grustävlingen att ställa in tävling med anledning av Corona utbrottet var Rally Anderslöv med Trelleborgs MK, arrangören skulle kört första deltävlingen i Bilsport Rallycup nästkommande lördag.

Arrangören har arbetat för ett senare datum att kunna genomföra sin tävling, beslutet föll på lö...

Publicerad: 2020-03-25 21:20


Mildväder, Corona och nu gräshoppor - många problem för WRC arrangörerna.
© Anwar Sidi Photography. Redan innan årets WRC säsong drog igång blev det klart att en av de 14 planerade deltävlingarna kom att försvinna. Det var Copec Rally Chile som ställdes in med anledning av landets politiska läge.

Men Rallye Monte Carlo inledde WRC serien 2020 utan större problem, vidare kom man precis till Sve...

Publicerad: 2020-03-24 20:44


Flera stora serier drabbade, Midsommardansen och Rally Sigtuna inställda.
© emotorsport.seEfter ett par lugnare dagar med inställda tävlingar kom dock ytterligare ett par negativa besked under dagen, två stora tävlingar med flera ingående serier tvingas ställa in.

Ljungby MK med Midsommardansen i början på maj är nu inställd, de skulle då varit deltävling för Sydsvenska RallyCupen, Sö...

Publicerad: 2020-03-24 20:41


Inställt i Portugal och Italien för WRC serien.
© M-Sport.Den Italienska arrangören på Sardinien har meddelat att deras tävling inte kommer kunna köras i juni, landet som är hårt drabbat av Corona viruset måste efter samtal med nationella förbund och regering ställa in, eller hellre flytta sin kommande WRC deltävling.

Den 4-7 juni skulle rallyts körts, ...

Publicerad: 2020-03-24 18:17


Rally Sweden söker sig norr ut, Östersund eller Piteå?
© emotorsport.seDet är inte bara de nordligare delarna av Värmland arrangören av Rally Sweden söker sig, Rally Swedens VD Glenn Olsson och hans organisationen har även sökt sig mer norr ut, till helt andra distrikt.

Årets tuffa väderläge gav också tuffa besked från FIA och WRC Promotorn att leverera vinter, med ...

Publicerad: 2020-03-23 22:38


Omkastningar i EM serien, Kanarieröarna blir final.
© FIA ERC.Under måndagen presenterade Eurosport Events att EM tävlingen på Kanarieöarna, Rally Islas Canarias kommer bli final. I förra veckan tvingades arrangören ställa in sin planerade tävling i början på maj.

Promotorn, arrangören och myndigheterna på Kanarieöarna har jobbat hårt för att lösa problemet...

Publicerad: 2020-03-23 21:56


Full fart hos M-Sport, jobbar för högtryck med nya Fiesta Rally4.
© M-Sport.M-Sports Polska filial som ansvarar för utveckling, byggnation, service och försäljning av de tvåhjulsdrivna Ford Fiesta har bråda dagar, trots Corona krisen byggs det bilar inför premiären för nya Ford Fiesta Rally4 hälsar företaget.

I förra veckan presenterades modellen och företaget meddelar a...

Publicerad: 2020-03-22 21:01


Renault Clio Rally5 gjorde VM debut i Mexico.
© Renault Sport.Rally5 klassen gjorde debut i Rally Mexico, de Renault Clio bilar som sågs i det Mexikanska VM Rallyt var av nya Rally5 kategorin.

Först ut i klassen var Renault som uppger att de närmar sig 100-talet sålda rallybilar, främst är det de sydeuropeiska asfaltserierna som lockar bilmodellen.

Runt ...

Publicerad: 2020-03-22 20:05


Tidigare nyheter:
Oliver presenterar Solberg WRC Rally, jag har mina rallyskor på, har du?
Kortad kalender och Regler för E-Cupen 2020.
Nya problem för EM serien och WRC promotorn inväntar nya besked.
Midnattssolsrallyt håller på inbjudan, tar tävlingsbeslut under april.
Boråsaren Sebastian Bourghardt gör livepodd för att lyfta bilsporten under Corona krisen.
Även Lill Jumbon inställd, 37:e inställda Svenska tävlingen för året.
SMK Hörby ställer in RS-premiären.
Tommy Andersson fortsätter i SM med Jari Liiten.
Rally Gotland tvingas ställa in.
Dennis Rådström gör ERC3 Junior satsning i nya Ford Fiesta Rally4.
Wales Rally GB ny final för Corona drabbat Brittiskt Mästerskap.
Tidemand får EM chans, i rallycross.
Fiesta R2 ersättaren klar, nya vässade Fiesta Rally4 presenterad.
Corona ställer in och ställer till även i VOCs nationella serier.

Rallyaktivitetet på Mallorca, Frankrike och Storbritannien under helgen.
Simrishamnsmixen inställd med anledning av rådande Corona läge.
Rallysäsongen får vänta, Rally Anderslöv inställt.
Tidemand ny trea i WRC2, tabellen efter Rally Mexico.
Volvo Euro Cup, en dålig nyhet kommer sällan ensam.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
South Swedish Rally 22-23/05


Rally VM:
Copec Rally Chile 16-19/04


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.