Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Dramatiskt SverigeSerierally i Kil.
PRESSRELEASE

När SverigeSerien körde sin sjätte av åtta deltävlingar på klassiska sträckor i trakterna av värmländska Kil, var det ett rally som verkligen bjöd på ALLT vad ett händelserikt och tufft rally kan innehålla. Extrema fajter i ett närmast ofattbart tempo där till sist Kristoffer Karlsson, Pär Nordahl och Emil Bergkvist kunde stoltsera som vinnare. Och där Emil dessutom trots att det (fortfarande) står C på hans förarlicens var totalsnabbast. Unikt! Detta har faktiskt inte det hänt någon gång tidigare i VOC´s 23-åriga historia! Dessutom bjöd rallyt på ett par riktigt vådliga krascher modell ”kvalificerad snabbilsskrotning” som tur är utan allvarliga personskador. Återigen har det bevisats att säkerhetssystemen i rally i allmänhet och VOC i synnerhet håller mycket hög standard.

Redan inför rallyt kunde det slås fast att rally och Värmland det är något alldeles speciellt. Och efter att Rally Killingen nu är genomfört så måste detta bara understrykas än mer. Vilket rally. Vilka sträckor. Vilka kringarrangemang. Och vilket intresse bland allmänheten.

Kristoffer Karlsson stabil segrare i Elit A
Innan tävlingen cirkulerade mycket av förhandssnacket i Elit A kring Arne Rådström, Peter Elg och Tomas Lahti. Svaret blev… Kristoffer Karlsson!

– Att Kristoffer knep segern från en plats lite längre bak i fältet borde egentligen inte förvåna någon, berättar klassansvarig Roger Fransson. Kristoffer har radat upp fina resultat inte minst i VOC´s europaserie så förr eller senare kommer fullträffen även på svensk mark. Roligt för Kristoffer att den gjorde det en dag som denna då mer eller mindre alla verkade vara i kanonform och då laddningen därför var något utöver det vanliga. En grym prestation helt enkelt att vinna.

Kristoffer tog ett grepp om Elit A redan på dagens första sträcka, ett grepp som han aldrig släppte och han vann till sist klassen med 5,5 sekund. Men allra snabbast på första sträckan var Peter Elg och Peter bjöd Kristoffer på riktigt motstånd tills han åkte av och blev stående efter varning på fjärdesträckan. Bakom Kristoffer knep Arne Rådström andraplatsen. Arne försökte att spurta på slutet men när fjärde sträckan blev struken till följd av klassansvarigs vådliga krasch mot en björk i kurvan omedelbart efter den där Elg körde så blev spurtuppgiften övermäktig. I vassen lurade en av förhandsnamnen Thomas Lahti och han knep till sist bronsplatsen. Nämnas måste också att klassens ålderman, stabile Ingvar Nilsson från Hällefors återigen höll ihop allt och körde in på en fjärdeplats. Starkt och stabilt Ingvar!

Pär Nordahl hårt utmanad i Elit B
I VOC Elit B handlade förhandstipsen nästan uteslutande om Pär Nordahl och Alexander Cruse. Men i början av rallyt hade paret utmanats på riktigt av klassansvarig själv, Roger Fransson som äntligen hittat tillbaka till det tempo han avslutade fjolåret i. Cruse i ledningen men med Roger bakom istället för förväntade Nordahl efter två sträckor.

– På dagens tredje sträcka tog Nordahl i ordentlig och satte både mig och Cruse på plats med besked. Med den supertiden tog Pär andraplatsen från mig bakom Cruse. Redan två kilometer in på fjärde sträckan tog mitt rally slut, och det med besked med händelsen som belystes ovan. Även om det ser ruggigt ut så klarade både jag och Lotta oss från äventyret med mindre blessyrer. Tack god säkerhetsutrustning för det!

Efter detta var segern i Elit B bara en fråga om Cruse eller Nordahl. När Cruse rullade våldsamma 4 ½ varv mitt på vägen på dagens sista sträcka var den fajten avgjord. Men även här fick VOC´s säkerhetsutrustning visa hur trygg den är. Alexander och CoDriver Christer Carlsson fick åka in till Karlstads lasarett, och fick för säkerhets skull stanna kvar över natten för observation men kunde redan vid lunchtid på söndag åka hem oskadda. Alexanders stora bekymmer innan hemresan var istället hur han skulle få ihop en bil till Askersund. Det är en tuff kille Cruse.

Redan efter SS3 hade Marcus Johansson också blandat sig i toppstriden och låg då på en fjärdeplats, bara sekunder efter Roger. Men med klassens avåkningar samtidigt som han körde kassaskåpssäkert var han plötsligt på andra plats. Och om inte en riktigt vådlig tvåhjulsåkning av Nordahl på sista sträckan, hårdladdande i kampen med Cruse, till sist trots allt slutat på alla fyra hjulen så kunde den andraplatsen till och med ha slutat med seger för Marcus.

Jonas Thorsell som det varnades för redan i försnacket till rallyt, körde trots sin unga ålder moget och stabilt hela dagen och åkte in på en välförtjänt tredjeplats. Den första regeln i rally är att fullfölja, i diket vinner man inga tävlingar och än mindre serier.

Stort grattis till Pär Nordahl med CoDriver Thomas Waldenström. Med segern i Kil inkasserad så ska det väldigt mycket till för att någon ska kunna ta ifrån er en välförtjänt totalseger i VOC Elit B när säsongen summeras, en titel som i år kanske är svårare än någonsin att knipa bör det tilläggas.

Emil Bergkvist ohotad i Cupklassen och var också totalsnabbast
I Cup så hände något historiskt… igen, kanske vi ska tillägga, då det gäller Emil Bergkvist. Han var inte bara snabbast i Cup klassen utan också snabbaste VOC totalt!

– Efter samråd med klassens grundare, min mentor och guru Carleric Johansson så vågar jag påstå att det ALDRIG I KLASSENS TJUGOTREÅRIGA HISTORIA HÄNT ATT EN C-FÖRARE VUNNIT VOC TOTALT I EN SVERIGESERIETÄVLING! Emils totalseger är därför inget annat än en historisk händelse.

Efter första sträckan var Emil några tiondelar efter hårdfajtande Elg och Karlsson i Elit A, men sedan drygade han ut sträcka för sträcka. För att nästan massakrera allt motstånd på dagens sista sträcka där han var 9,9 sekunder snabbare än nästa snabbaste VOC, Arne Rådström, och detta medan erkänt supersnabba Arne då satsade för kung-och-fosterland för att försöka nå Kristoffer. Vad månde bliva med pojken Bergkvist från Hofors. Efter uppvisningen i sin debuttävling i Växjö utfärdades ”Mads-Østberg-varning” och den verkar vara mer än rätt. Bedriften görs inte mindre av att ekonomin hindrat Emil från att överhuvudtaget tävla sedan Växjö.

Bakom Emil hade Markus Theorin och Patrik Adolfsson en härlig fajt som Markus vann. Snett bakom dem skuggade Robert Blomberg. Men alla dessa tre har just nu den otacksamma situationen att köra helt fantastiskt men att ändå hamna i skuggan. Tankarna går till den fantastiske brottaren Tomas Johansson från Haparanda som hade oturen att genomföra nästan hela sin karriär samtidigt som Alexander ”Lyftkranen-från-Sibirien” Karelin, brottaren som av en enig expertis anses som världens bäste brottare genom tiderna alla kategorier.

Markus, Patrik och Robert! Emil är mycket snart B-förare, då ”slipper” ni honom och då kommer era fantastiska prestationer att hamna i det ljus det förtjänar. I Kil skulle ni blivit tvåa, trea respektive femma i VOC Elit B, trea, fyra, sexa i VOC Elit A. Det är egentligen allt man behöver säga. Vilka fantastiska förare ni är. Vilka fantastiska förare VOC har i sin Cup klass. Framtiden i den här klassen är verkligen ljus!

Publicerad: 2012-08-22 19:28


Organisationskommittén har beslutat att skjuta upp Midnattssolsrallyt till 2021.
Midnattssolsrallyt var tänkt att köras i juli i år, men rådande omständigheter har gjort att organisationskommittén beslutade för att skjuta fram rallyt till 2021.

Arbetet som hittills är nedlagt på rallyt, vilket bland annat resulterat i längden på tävlingens specialsträckor har ökats med 37,5 p...

Publicerad: 2020-04-01 10:30


Premiären för Svenska RallyCupen, västsvenska Götenerundan är inställd.
© Svenska RallyCupen.- Tyvärr måste vi under rådande omständigheter ställa in Götenerundan som skulle körts 9:e maj, hälsar tävlingsledningen i Götene MK under tisdagen.

Tävlingen skulle varit premiär för Svenska RallyCupen, nystartade EKS Junior Cup och deltävling i västsvenska Mega Rally Cup.
- Vi tackar...

Publicerad: 2020-03-31 20:26


Hybridlösning och dagens WRC motorer i WRC bilarna 2022!
© emotorsport.seTyska Compact Dynamics får ansvaret att leverera alla komponenter till framtidens WRC bilar gällande införandet av hybridteknik. Det tyska bolaget vann upphandlingen hos FIA som enhetsleverantör med konkurrens från flera mer välkända företagsnamn.

Samtidigt presenterade World Motor Sport Council ...

Publicerad: 2020-03-31 15:56


Midnattssolsrallyt 2020 ställs in.
© emotorsport.seMidnattssolsrallyt 2020 är inställt, med rådande läge i Sverige och världen ställs nu även sommarens klassiska rally in. Beslutet var väntat, med både tävlande och publik i den äldre gruppen samt tävlandes utifrån var riskerna med tävlingen stora. Och med en så pass stor organisation med tävlandes f...

Publicerad: 2020-03-31 14:05


Hässleholms GP & Temahallen grussprint flyttas framåt.
© emotorsport.se Hässleholms Mk väljer, mht rådande omständigheter i Sverige och omvärlden att flytta våra två tävlingar Hässleholms GP och Temahallen grussprint till senare datum, för att kunna genomföra dem.

Hässleholms GP kommer att genomföras söndagen den 26/7 och
Temahallen grussprint lördagen den 31/10.
...

Publicerad: 2020-03-31 10:16


Inget Seffle City Motor Challenge i sommar.
Den 27/6 planerade Säffle MC att åter köra Seffle City Motor Challenge. Tävlingen skulle ha genomförts som en rallysprint med förra årets succesträcka genom Säffle centrum.
- Vi hade hittat ytterligare några kilometer tävlingssträcka för att göra den ännu häftigare, säger Fredrik Erixon, tävlingsl...

Publicerad: 2020-03-30 20:17


Älmhults MK flyttar Silversprinten.
Som en följd av Covid-19 väljer Älmhults MK samt Ungdomsteamet att ställa in premiären för Södra BF:s Sprint DM Silversprinten. Tävlingen var planerad att köras fredagen den 1 Maj , men så blir det inte.
- Otroligt tråkigt men vi gör vad vi kan för att minska smittspridning av Covid-19 säger ungdo...

Publicerad: 2020-03-29 18:26


Solberg överväldigad av intresset över The Solberg Race.
© Oliver Solberg Media Office.* Solberg RACE visar stor framgång med 4500 spelare som gått med.
* Sen punktering kostar Oliver Solberg en topp-10 position i Rally Argentina.
* Den australiska racern Jarod Konig tar sex sekunders seger efter 12 DiRT Rally 2.0-sträckor.
* Mer Solberg RACE-nyheter kommer tidigt nästa vecka.

N...

Publicerad: 2020-03-29 13:56


Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn.
Lite positiva nyheter så här i Corona tider. Ett nytt femårigt samarbetsavtal mellan VOC Mekonomen Rally och SBF Svensk Bilsport är i hamn. Det säkrar vår drygt trettioåriga klass fortsatta framfart och tillväxt i minst fem år till. Och en förlängningsklausul öppnar för klassens fortlevnad upp mot f...

Publicerad: 2020-03-26 20:46


SSR överger sin helg, flyttar fram två månader.
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult.
Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlings...

Publicerad: 2020-03-25 21:42


Tidigare nyheter:
Inställda Rally Anderslöv får nytt datum i augusti.
Mildväder, Corona och nu gräshoppor - många problem för WRC arrangörerna.
Flera stora serier drabbade, Midsommardansen och Rally Sigtuna inställda.
Inställt i Portugal och Italien för WRC serien.
Rally Sweden söker sig norr ut, Östersund eller Piteå?
Omkastningar i EM serien, Kanarieröarna blir final.
Full fart hos M-Sport, jobbar för högtryck med nya Fiesta Rally4.
Renault Clio Rally5 gjorde VM debut i Mexico.
Oliver presenterar Solberg WRC Rally, jag har mina rallyskor på, har du?
Kortad kalender och Regler för E-Cupen 2020.
Nya problem för EM serien och WRC promotorn inväntar nya besked.
Midnattssolsrallyt håller på inbjudan, tar tävlingsbeslut under april.
Boråsaren Sebastian Bourghardt gör livepodd för att lyfta bilsporten under Corona krisen.
Även Lill Jumbon inställd, 37:e inställda Svenska tävlingen för året.
SMK Hörby ställer in RS-premiären.
Tommy Andersson fortsätter i SM med Jari Liiten.
Rally Gotland tvingas ställa in.
Dennis Rådström gör ERC3 Junior satsning i nya Ford Fiesta Rally4.
Wales Rally GB ny final för Corona drabbat Brittiskt Mästerskap.
Tidemand får EM chans, i rallycross.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
South Swedish Rally 22-23/05


Rally VM:
Copec Rally Chile 16-19/04


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.