Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
GNM Sweden AB   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Patrik Johansson summerar Västrallyt.
PRESSRELEASE

Inför tävlingen
På vägen upp till Trollhättan på torsdagen klarade man av en shake-down på en specialsträcka man fått tillgång till. Bilen fungerade perfekt och snart hade Patrik och Jesper fått bort tävlingsrosten efter ett två månader långt uppehåll. Det avslutades med att man hann skjutsa några entusiaster ett par snabba varv vilket uppskattades.

Rekognoseringen fredag.
Som vanligt gjorde Patrik och Jesper en mycket proffesionell rekognosering av vägarna.
Vägarna är hårda av varierande karaktär, snabba och ärliga men med mycket ytligt lösgrus utanför spåret.


Etapp 1 – två varv på folkracebanan – 1470 m
Efter SS2 delar Patrik andraplatsen med Weng 1,2 sekunder efter Jimmy Joge och 0,3 sekunder före Martin Berglund. Värste SM-konkurrenten – Mats Thorzelius – är 3,5 sekunder efter på åttondeplats i N4.

Med lite förståndig körning över asfaltdelen konserverade Patrik däcken inför morgondagen. Nu gäller det att få en natts god sömn och upp tidigt imorgon. Första sträckan imorgon är tuff med 11,7 km utmanande körning.


Etapp 2 – lördag morgon
SS 3 (11700 m) och SS 4 (15070 m)
SS3 inleddes med regn. I det besvärliga väglaget tog Patrik in 0,3 sekunder på Jimmy Joge och reducerade Jimmys ledning till 0,7sekunder. Janne Kristiansson råkade ut för en kraftig avåkning vilket blev slutet för den 940:n. Turligt nog undkom Janne och hans kartläsare utan skador tack vare dagens höga standard på säkerhetsutrustningen i dagens rallybilar.
Över 15 km på SS 4 skilde det 0,1 sekunder till Jimmys fördel som ökade ledningen till 0,8 sekunder.
Patrik var nöjd med vägarna, inte speciellt halt eller spårigt men givetvis svårkört, det krävs 110% koncentration för att stanna på vägen. Patrik har varit snäll mot däcken vilket bådar gott för resten av dagen. Jimmy och Patrik har satt upp ett högt tempo och lämnat resten av fältet bakom sig. Mats Thorzelius drabbades av 70 sekunder transportprick efter byte av slutväxel och är i praktiken borta från resultatlistan.


Etapp 3 - SS 5 och SS 6 (lika SS 3 och SS 4)
På SS 5 gjorde Patrik ett ryck och skaffade sig en ledning på 2,2 sekunder. Pelle Sääv blev kvar inne på sträckan efter rullning och Patrik avancerade till andraplatsen totalt och ledning i klassen.

SS 6 (lika SS 4)
En olycka på sträckan tvingade arrangörerna att stryka sträckan. Dess bättre inga personskador. Det betyder att inför SS 7 behåller Patrik sin ledning.


Etapp 4 – lördag eftermiddag
SS 7 (15900 m)
Efter ett 60 minuters serviceuppehåll återstod 4 sträckor. På SS 7 klämde Jimmy till med en kanontid och tog 3,2 sekunder på Patrik och ledde klassen med en hel sekund.

SS 8 (7540 m)
Ännu en kalasfin sträcka. Regnet hade slutat och vägarna var inte lika hala Patrik hade här utmaningen att ta in 1 sekund på Jimmy. Det blev 1,7 sekunder och åter i ledning med 0,7 sekunder. Snacka om en jämn kamp. I tankuppehållet fyllde vi på 10 l bränsle och var redo för de två sista avgörande sträckorna. Patrik och Jesper körde för segern fullt ut, ingen taktikkörning för SM-poäng. Resten av teamet bet på naglarna.

SS 9 (10940 m)
Ännu en kalassträcka med allt. Bilarna kom in i målet på sträckan med rykande bromsar, Robin Friberg hade punktering på höger fram. Både Patrik och Jimmy anlände rödmosiga i ansiktet men utan en synlig skråma på bilarna. Patrik hade klarat sträckan utan några tillbud men säkert utan marginaler. Kampen mellan Patrik och Jimmy var tävlingens höjdpunkt och det hördes också på rallyradion. Jimmy tog 3,4 sekunder och ledde med 2,7 sekunder inför klassiska Kabelvägen. Vi ville framför allt se bägge bilarna i mål på SS 10 efter vad som nog skulle bli en total urladdning från bägge två.
Taktiken inför sista sträckan var säkert enkel – ” att stå upp och köra”

SS 10 (8900 m) Kabelvägen.
Kenneth Bäcklund blev kvar inne på Kabelvägen. Det var inte noterna det var fel på utan Kenneth behöver träna skivstång för att orka ”ratta mot”. Dess bättre inga allvarliga skador på bilen och Kenneths leende var lika brett som vanligt efter tävlingen.
Patrik laddade 110% uppe på vägen, reportern på rallyradion var uppe i falsett när Patrik sladdade igenom målsvängen. Tyvärr missade vi det men tydligen var det spektakulärt och en fantastisk avslutning på tävlingen. Patrik vann sista sträckan med 0,5 sekunder och Jimmy tävlingen med 2,2 sekunder efter 52 minuters tvekamp. Som jämförelse motsvarar det att Usain Bolt vinner ett 100-meterslopp med 0,006 sekunder

Slutställning Västrallyt 2012
1. Jimmy Joge 52.16,9
2. Patrik Johansson 52.19,1
3. Martin Berglund 52.54,0.

Preliminär SM-Tabell efter 4:e deltävlingen Västrallyt
Patrik Johansson 52
Jimmy Joge 32
Martin Berglund 29
Mats Thorzelius 28
Robin Friberg 27
Thomas Tunström 24

Det finns en teoretisk möjlighet för Patrik att säkra SM-guldet i Linköping 14-15 september. Vi kan vänta oss ännu en stenhård kamp mellan Patrik och Jimmy som just nu tycks dominera stora Gr N och spänningen i hela Rally-SM.


» Pressrelease från Patriks RallyTeam.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-08-19 16:44


Skillingaryds MK flyttar fram Skilling 500 ett år.
Sedan tidigare står det klart att South Swedish Rally, som skulle körts i Älmhult under Kristi himmelsfärd, flyttades fram på grund av rådande situation i världen gällande covid-19. Nu meddelar även Skillingsryds MK att deras SM-tävling, Skilling 500, inte kommer kunna köras som planerat 26-27 juni....

Publicerad: 2020-04-07 16:15


Gruvrundan fyller på i Bilsport Rally Cup 2021.
© emotorsport.seRedan i början på februari, långt innan Coronakrisen var känd öppnade Bilsport Rally Cup upp för anmälan om deltävlingar för 2021, tidigt presenterade Nybro AC och Zabra Rallyt som deltävling i början på maj.

Under måndagen kunde också Gruvrundan med Åtvidabergs MK ta steget in som deltävling 202...

Publicerad: 2020-04-06 20:36


Klassiska Finspångsrundan flyttat till september.
Idag har Finspångs MS beslutat att flytta rallytävlingen Finspångsrundan med anledning av pågående Corona pandemin.

Tävlingen som ingår i RM för historiska bilar. RM i regularity, Klassiska rallycupen och 1300 rallycup skulle ha körts den 23 maj.

Nytt datum blir nu lördagen den 26 september....

Publicerad: 2020-04-05 09:55


Ingen Morgongåvasväng hos SMK Sala i maj.
Måste tyvärr meddela att vi blir tvungna att ställa in Morgongåvasvängen den 9 maj med anledning av Coronaviruset, så säger tävlingsorganisationen hos klubben SMK Sala,

För vidare information framöver om en eventuell flytt och i så fall ett nytt datum för tävling kommer presenteras på klubbens he...

Publicerad: 2020-04-03 14:37


Historiska RM-serien klar för Zabra Rallyt 2021.
© emotorsport.sePositiva nyheter är att RM serien för Historiska bilar nu fått sin första deltävling klar för 2021, precis som Bilsport Rallycup går serien i den helt onotade tävlingen hos Nybro AC den 8:e maj.

Upplägget med både Klassiska & Historiska bilar ihop med Bilsport Rallycup i Zabra Rallyt testades lyc...

Publicerad: 2020-04-02 14:18


Finska rallymästerskapet stuvar om, tror på omstart i september.
I Finland ser man ingen ljusning i Coronakrisen för finsk motorsport, nu stuvar deras Nationella rallymästerskap om för att kunna avsluta året i september.

Efter en vintersäsong med tre deltävlingar hade man ett passande uppehåll fram till juni innan man tog serien vidare. Men nu har SM O.K. Auto...

Publicerad: 2020-04-02 13:58


Organisationskommittén har beslutat att skjuta upp Midnattssolsrallyt till 2021.
Midnattssolsrallyt var tänkt att köras i juli i år, men rådande omständigheter har gjort att organisationskommittén beslutade för att skjuta fram rallyt till 2021.

Arbetet som hittills är nedlagt på rallyt, vilket bland annat resulterat i längden på tävlingens specialsträckor har ökats med 37,5 p...

Publicerad: 2020-04-01 10:30


Premiären för Svenska RallyCupen, västsvenska Götenerundan är inställd.
© Svenska RallyCupen.- Tyvärr måste vi under rådande omständigheter ställa in Götenerundan som skulle körts 9:e maj, hälsar tävlingsledningen i Götene MK under tisdagen.

Tävlingen skulle varit premiär för Svenska RallyCupen, nystartade EKS Junior Cup och deltävling i västsvenska Mega Rally Cup.
- Vi tackar...

Publicerad: 2020-03-31 20:26


Hybridlösning och dagens WRC motorer i WRC bilarna 2022!
© emotorsport.seTyska Compact Dynamics får ansvaret att leverera alla komponenter till framtidens WRC bilar gällande införandet av hybridteknik. Det tyska bolaget vann upphandlingen hos FIA som enhetsleverantör med konkurrens från flera mer välkända företagsnamn.

Samtidigt presenterade World Motor Sport Council ...

Publicerad: 2020-03-31 15:56


Midnattssolsrallyt 2020 ställs in.
© emotorsport.seMidnattssolsrallyt 2020 är inställt, med rådande läge i Sverige och världen ställs nu även sommarens klassiska rally in. Beslutet var väntat, med både tävlande och publik i den äldre gruppen samt tävlandes utifrån var riskerna med tävlingen stora. Och med en så pass stor organisation med tävlandes f...

Publicerad: 2020-03-31 14:05


Tidigare nyheter:
Midnattssolsrallyt 2020 ställs in.
Hässleholms GP & Temahallen grussprint flyttas framåt.
Inget Seffle City Motor Challenge i sommar.
Älmhults MK flyttar Silversprinten.
Solberg överväldigad av intresset över The Solberg Race.
Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn.
SSR överger sin helg, flyttar fram två månader.
Inställda Rally Anderslöv får nytt datum i augusti.
Mildväder, Corona och nu gräshoppor - många problem för WRC arrangörerna.
Flera stora serier drabbade, Midsommardansen och Rally Sigtuna inställda.
Inställt i Portugal och Italien för WRC serien.
Rally Sweden söker sig norr ut, Östersund eller Piteå?
Omkastningar i EM serien, Kanarieröarna blir final.
Full fart hos M-Sport, jobbar för högtryck med nya Fiesta Rally4.
Renault Clio Rally5 gjorde VM debut i Mexico.
Oliver presenterar Solberg WRC Rally, jag har mina rallyskor på, har du?
Kortad kalender och Regler för E-Cupen 2020.
Nya problem för EM serien och WRC promotorn inväntar nya besked.
Midnattssolsrallyt håller på inbjudan, tar tävlingsbeslut under april.
Boråsaren Sebastian Bourghardt gör livepodd för att lyfta bilsporten under Corona krisen.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
South Swedish Rally 22-23/05


Rally VM:
Copec Rally Chile 16-19/04


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.