Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   
GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Avåkning för Åhlin, andraplats för Tidemand i WRC Academy.
PRESSRELEASE

I helgen avgjordes det finska VM-rallyt Neste Oil Rally i trakterna kring Jyväskylä. I JVM-klassen WRC Academy skulle de båda svenska landslagsförarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand försvara de svenska färgerna. För Fredriks del slutade rallyt abrupt redan på den tredje sträckan då han rullade våldsamt fem och ett halvt varv i full fart. För Pontus del blev det en stor framgång då han körde sig till en andra plats i JVM-rallyt.

Fredrik Åhlin som haft en tung säsong fram till det finska VM-rallyt hade förberett sig väl inför starten, och han var ordentligt revanschsugen efter att han tvingats bryta i Akropolisrallyt senast. Men det blev ett riktigt antiklimax för honom och hans norske kartläsare Morten Abrahamsen. Rallyt tog slut med en våldsam krasch redan på den tredje sträckan.

”Det var det absolut värsta som någonsin hänt i hela mitt liv” berättar Fredrik för Sportbladet.

”Vi körde väl i 155-160 km/timmen mot ett krön, och gick fullt på femmans växel. Vi gick ner till fyran och jag körde på noterna, men när vi kom ner efter krönet så kände jag hur bakdelen av bilen vandrade ut och jag trodde att vi skulle ta maxbredd på vägen, inte mer” berättar Fredrik vidare.

Men i stället slog det i ordentligt i diket och bilen slog runt med våldsam kraft. Varv efter varv tills bilen slutligen stannade, upp och ner.

”När man hänger i bältet upp och ner efter en sån här våldsam smäll, och kroppen är fullproppad med adrenalin, så känner man inte om man har ont eller om man är skadad på något sätt. Det gäller bara att få ut mig och Morten så snabbt som möjligt från bilen, sen får man kolla om man är skadad” säger Fredrik som trots den våldsamma kraschen klarade sig bra, och likaså hans kartläsare.

”Efter ett tag så kände jag att jag hade ordentligt ont i högerarmen och även om bilen gått att köra vidare med så hade det nog inte funkat eftersom armen blivit rejält mörbultad” säger en bedrövad Fredrik. ”Men jag är glad att både jag och Morten står upp efter det här” avslutar Fredrik som räknar med att vara tillbaka igen till Tysklands VM-rally som startar i slutet av augusti.

Pontus Tidemand och hans norske kartläsare Stig Rune Skjaermoen var också revanschsugna efter deras drivaxelbrott under Akropolisrallyt.

”Jag kände mig förberedd trots att vi har haft lite otur med tävlingarna senaste tiden, så jag har inte fått så mycket SS-kilometer i mig som jag hade velat. Vi var och körde test här i Finland för en månad sedan och då tyckte jag det funkade riktigt bra” berättar Pontus.

Och funkade riktigt bra, det gjorde det! Efter en lite trevande inledning på torsdagen, som resulterade i en sjätteplats, blev det ordentlig fart på ekipaget under fredagen. Det var en mycket mer fokuserad Pontus som var med i topp direkt på första sträckan där han presterade tredje bästa tid. Under dagen fortsatte han i det höga tempot vilket resulterade i en sträckvinst och tre andraplatser. Detta gjorde att han avancerade till en andraplats i rallyt inför lördagens avslutande sträckor.

”Fredagen gick riktigt bra, körningen stämde mycket bättre även fast jag var lite sliten och inte kände att jag presterade på topp” berättar Pontus som hade startat rallyt med en ordentlig förkylning i kroppen. ”Dessutom hade jag tre förare som flåsade mig i nacken så det gällde att försöka behålla koncentrationen och farten under lördagen” fortsätter Pontus.

Och visst gjorde han det. Under lördagen vann Pontus alla fem sträckor och det resulterade i en total andraplats i WRC Academy-klassen. Just sträckvinster är en viktig del i WRC Academy eftersom man får en poäng för varje sträckvinst utöver poängen man får för placeringen.

”Lördagen var klart bästa dagen för mig, jag har slitit hårt med koncentrationen hela helgen på grund av den kraftiga förkylningen. Jag överladdade inte alls för jaga sträcksegrar utan sträcktiderna kom automatisk när jag började känna mig bättre och orkade ladda på som jag brukar göra” avslutar Pontus.

Rallylandslagets förbundskapten Anders Dawidson lider med Fredrik och gläds med Pontus. ”Det blir lite kluvet när det blir så här” säger Anders. ”Jag gläds med Pontus och jag lider enormt med Fredrik” fortsätter han.

”Först och främst är jag glad för att både Fredrik och hans kartläsare Morten klarade sig bra från den vådliga vurpan” säger Anders. ”Det är otroligt tråkigt för Fredrik med det som hände. Han är inne i ett motlut som heter duga, med sprängda motorer och rullningar under tävling. Så det är klart att det är tufft. Men han har rätt inställning och är av det rätta virket, och han har tidigare tagit tuffa smällar på ett bra sätt. Dessutom har han bra folk kring sig så även om det är tungt nu så är jag övertygad om att han kommer igen” säger Anders.

”Vad gäller Pontus så kan jag inte säga annat än att jag är imponerad över det han gjort i Finland. Han körde upp sig från en sjätteplats på torsdagen, till en andraplats på fredagen, och andraplatsen behöll han sedan hela vägen in till mål. Dessutom tog han alla sträcksegrar på lördagen. Mycket starkt jobbat” säger Anders som nu blickar fram mot det Tyska VM-rallyt i slutet av augusti.

”Det ska bli spännande att följa grabbarnas fortsatta kamp i WRC Academy i Tyskland. Pontus kommer att vara ordentligt laddad efter framgången här i Finland och Fredrik kommer garanterat att stånga sig blodig för att nå framgång igen” avslutar Anders.

WRC Academy-klassen vanns av den brittiske föraren Elfyn Evans, en dryg minut före den svenska landslagsföraren Pontus Tidemand, som i sin tur tog målflagg åtta sekunder före australiensaren Brendan Reeves.

I JVM-tabellen parkerar Pontus på en sammanlagd fjärde plats med sina 41 poäng, och Fredrik befinner sig på en nionde plats med sina 11 poäng.

Nästa VM-rally avgörs i Tyskland den 24-26 augusti.
Poängställning WRC Academy 2012– Junior VM, efter tre av sex VM-rallyn:

Pos. Driver / Points
1. Elfyn Evans / 70
2. Brendan Reeves / 52
3. Alastair Fisher / 49
4. Pontus Tidemand / 41
5. Jose Suarez / 34
6. John MacCrone / 25
7. Timo van der Marel / 18
8. Christopher Duplessis / 16
9. Fredrik Ahlin / 11
10. Joao Silva / 10
11. Ashley Haigh-Smith / 4

FIA WRC Academy 2012
Vodafone Rally de Portugal: 29 Mar - 01 Apr 12
Acropolis Rally: 24 - 27 May 12
Neste Oil Rally Finland: 02 - 04 Aug 12
ADAC Rallye Deutschland: 24 - 26 Aug 12
Rallye de France - Alsace: 04 - 07 Oct 12
Rally RACC-Rally de Espana: 08 - 11 Nov 12


» Pressrelease från WRC Academy.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-08-05 20:55


Organisationskommittén har beslutat att skjuta upp Midnattssolsrallyt till 2021.
Midnattssolsrallyt var tänkt att köras i juli i år, men rådande omständigheter har gjort att organisationskommittén beslutade för att skjuta fram rallyt till 2021.

Arbetet som hittills är nedlagt på rallyt, vilket bland annat resulterat i längden på tävlingens specialsträckor har ökats med 37,5 p...

Publicerad: 2020-04-01 10:30


Premiären för Svenska RallyCupen, västsvenska Götenerundan är inställd.
© Svenska RallyCupen.- Tyvärr måste vi under rådande omständigheter ställa in Götenerundan som skulle körts 9:e maj, hälsar tävlingsledningen i Götene MK under tisdagen.

Tävlingen skulle varit premiär för Svenska RallyCupen, nystartade EKS Junior Cup och deltävling i västsvenska Mega Rally Cup.
- Vi tackar...

Publicerad: 2020-03-31 20:26


Hybridlösning och dagens WRC motorer i WRC bilarna 2022!
© emotorsport.seTyska Compact Dynamics får ansvaret att leverera alla komponenter till framtidens WRC bilar gällande införandet av hybridteknik. Det tyska bolaget vann upphandlingen hos FIA som enhetsleverantör med konkurrens från flera mer välkända företagsnamn.

Samtidigt presenterade World Motor Sport Council ...

Publicerad: 2020-03-31 15:56


Midnattssolsrallyt 2020 ställs in.
© emotorsport.seMidnattssolsrallyt 2020 är inställt, med rådande läge i Sverige och världen ställs nu även sommarens klassiska rally in. Beslutet var väntat, med både tävlande och publik i den äldre gruppen samt tävlandes utifrån var riskerna med tävlingen stora. Och med en så pass stor organisation med tävlandes f...

Publicerad: 2020-03-31 14:05


Hässleholms GP & Temahallen grussprint flyttas framåt.
© emotorsport.se Hässleholms Mk väljer, mht rådande omständigheter i Sverige och omvärlden att flytta våra två tävlingar Hässleholms GP och Temahallen grussprint till senare datum, för att kunna genomföra dem.

Hässleholms GP kommer att genomföras söndagen den 26/7 och
Temahallen grussprint lördagen den 31/10.
...

Publicerad: 2020-03-31 10:16


Inget Seffle City Motor Challenge i sommar.
Den 27/6 planerade Säffle MC att åter köra Seffle City Motor Challenge. Tävlingen skulle ha genomförts som en rallysprint med förra årets succesträcka genom Säffle centrum.
- Vi hade hittat ytterligare några kilometer tävlingssträcka för att göra den ännu häftigare, säger Fredrik Erixon, tävlingsl...

Publicerad: 2020-03-30 20:17


Älmhults MK flyttar Silversprinten.
Som en följd av Covid-19 väljer Älmhults MK samt Ungdomsteamet att ställa in premiären för Södra BF:s Sprint DM Silversprinten. Tävlingen var planerad att köras fredagen den 1 Maj , men så blir det inte.
- Otroligt tråkigt men vi gör vad vi kan för att minska smittspridning av Covid-19 säger ungdo...

Publicerad: 2020-03-29 18:26


Solberg överväldigad av intresset över The Solberg Race.
© Oliver Solberg Media Office.* Solberg RACE visar stor framgång med 4500 spelare som gått med.
* Sen punktering kostar Oliver Solberg en topp-10 position i Rally Argentina.
* Den australiska racern Jarod Konig tar sex sekunders seger efter 12 DiRT Rally 2.0-sträckor.
* Mer Solberg RACE-nyheter kommer tidigt nästa vecka.

N...

Publicerad: 2020-03-29 13:56


Nytt femårigt samarbetsavtal med SBF är i hamn.
Lite positiva nyheter så här i Corona tider. Ett nytt femårigt samarbetsavtal mellan VOC Mekonomen Rally och SBF Svensk Bilsport är i hamn. Det säkrar vår drygt trettioåriga klass fortsatta framfart och tillväxt i minst fem år till. Och en förlängningsklausul öppnar för klassens fortlevnad upp mot f...

Publicerad: 2020-03-26 20:46


SSR överger sin helg, flyttar fram två månader.
South Swedish Rally flyttar fram sin SM-deltävling till den 30/7-1/8 med samma koncept, det vill säga start och mål i Älmhult.
Arbetet med årets tävling, den 45:e upplagan, har i stort sett pågått oavbrutet sedan målgång förra året. Arbetet fortsätter, men som en följd av Corona-viruset är tävlings...

Publicerad: 2020-03-25 21:42


Tidigare nyheter:
Inställda Rally Anderslöv får nytt datum i augusti.
Mildväder, Corona och nu gräshoppor - många problem för WRC arrangörerna.
Flera stora serier drabbade, Midsommardansen och Rally Sigtuna inställda.
Inställt i Portugal och Italien för WRC serien.
Rally Sweden söker sig norr ut, Östersund eller Piteå?
Omkastningar i EM serien, Kanarieröarna blir final.
Full fart hos M-Sport, jobbar för högtryck med nya Fiesta Rally4.
Renault Clio Rally5 gjorde VM debut i Mexico.
Oliver presenterar Solberg WRC Rally, jag har mina rallyskor på, har du?
Kortad kalender och Regler för E-Cupen 2020.
Nya problem för EM serien och WRC promotorn inväntar nya besked.
Midnattssolsrallyt håller på inbjudan, tar tävlingsbeslut under april.
Boråsaren Sebastian Bourghardt gör livepodd för att lyfta bilsporten under Corona krisen.
Även Lill Jumbon inställd, 37:e inställda Svenska tävlingen för året.
SMK Hörby ställer in RS-premiären.
Tommy Andersson fortsätter i SM med Jari Liiten.
Rally Gotland tvingas ställa in.
Dennis Rådström gör ERC3 Junior satsning i nya Ford Fiesta Rally4.
Wales Rally GB ny final för Corona drabbat Brittiskt Mästerskap.
Tidemand får EM chans, i rallycross.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
South Swedish Rally 22-23/05


Rally VM:
Copec Rally Chile 16-19/04


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.