Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
GNM Sweden AB   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Staffan Parmander tillbaka i hetluften.
PRESSRELEASE

Staffan Parmander, 53, är en av Sveriges mest framgångsrika codrivers i rally. 14 VM-säsonger tillsammans med Kenneth Eriksson resulterade i 5 VM-segrar. Men 2001 la han notböckerna på hyllan och pensionerade sig från sporten. Trodde han. Ett telefonsamtal från den 25 år yngre rallystjärnan Patrik Sandell ändrade allt.

Patrik Sandell och hans dåvarande codriver Emil Axelsson hade just bestämt sig att gå skilda vägar efter sju framgångsrika år tillsammans. Med högerstolen ledig vände sig Patrik till Staffan Parmander och erbjöd honom att kliva in. Snart var de båda anmälda att köra Swedish Rally tillsammans i en Skoda Fabia Super 2000, uppbackade av Skoda Sverige och Red Bull.

Så här säger Staffan Parmander själv om att plötsligt vara tillbaka på den internationella rallyscenen:

Hur känns det att vara tillbaka i hetluften?
”Att jag fick frågan av Patrik att komma tillbaka var först och främst lite omtumlande. Det var lite hedrande med tanke på min ålder. Jag var väl lite tveksam först eftersom jag en gång tagit beslutet att den karriären låg bakom mig. Var sak har sin tid i livet. Men nu har ju barnen vuxit upp och jag har mer tid än för några år sedan, och jag känner mig fortfarande betydligt piggare än vad jag egentligen ska vara kanske. Så det finns alla förutsättningar att komma tillbaka."

Har codriver-rollen förändrats sedan du tävlade? Ställs det andra krav och förväntningar idag?
”När det gäller krav och förväntningar så har jag nog alltid varit bra på att ställa dem högt på mig själv. Visst har jag varit borta från sporten rätt många år, men jag har samtidigt hela tiden varit med på ett hörn. Jag har bland annat jobbat med Patrik och Emil när det gäller den här biten med noter. Jag och Kenneth gjorde ju 14 år tillsammans, och innan dess hade jag ytterligare tio år bakom mig. Så rent erfarenhetsmässigt känner jag mig ganska trygg. När det gäller noter så tycker jag att man kan jämföra det med musik. Det har med timing och rytm att göra. Och har man fått känslan för det en gång, laddat ner den så att den sitter där i ryggen, så tror jag att den kommer att komma tillbaka. Den finns där.”

Vad har du för bild av Patrik som chaufför?
”Det är faktiskt lite komiskt, för jag träffade Patrik första gången precis när jag själv slutade tävla 2001. Vi blev presenterade och han hade redan då inställningen att han skulle åka för rally-VM. Det var hans mål. Jag kom ju just därifrån och visste hur enormt lång den resan var, vilket nålsöga jag och Kenneth själva hade fått ta oss igenom för att komma dit, men jag ville inte förstöra Patriks dröm utan log och sa ungefär ’vad kul Patrik, det ska bli spännande att följa dig’. Och sen har jag följt honom. Och det är en av anledningarna till att jag bestämde mig för att tacka ja till detta. Hade det varit någon annan som hade frågat så hade jag nog inte nappat.

Men Patrik känner jag för på många sätt. Han är absolut den i Sverige som varit mest framgångsrik totalt sett enligt mig, för idag handlar det inte bara om bilkörning utan du måste hela tiden vara så representativ för dig själv, för din sport, för dina sponsorer… Du ska inte bara sitta bakom ratten och göra ett jobb, utan även vid sidan av hela tiden vara engagerad, driven och motiverad. Han har mottagit utmärkelser för detta förut, men har egentligen förtjänat ännu mer tycker jag, för han har verkligen gjort ett kanonjobb där.”

Vad kan du bidra med?
”Jag kan nog hjälpa till med att skapa ett lugn i bilen och försöka påverka Patrik positivt på det sättet. Jag började ju dessutom min karriär med att själv sitta bakom ratten, innan jag blev codriver. När jag sen bestämde mig att fortsätta åka i högerstolen så visste jag HUR jag skulle leverera informationen som förare vill ha, och NÄR den skulle levereras.
Sen gjorde Kenneth och jag tusentals och åter tusentals mil tillsammans, och utvecklade ett förfinat system för att maximera samarbetet och lyfta tiderna till de nivåer som krävdes för att vinna VM-tävlingar. Det ska jag försöka hjälpa Patrik med också, att hitta det samarbetet och nå en nivå till.”

Hur mycket har ni hunnit åka tillsammans?
”Inte så mycket. Förutom att vi jobbat ihop rent teoretiskt och praktiskt på träning så åkte vi en tävling, Jämtrallyt, i somras. Sen åkte vi som föråkare i Offerdalingen förra helgen, vilket nog gav oss båda mersmak. För det första så gav det mig ett kvitto på att Patrik verkligen kan köra bil. Men jag tror också att han fått trygghet i att vi kan göra det här till något bra. Att vi tillsammans kan lyfta oss.”


» Pressrelease från Patrik Sandell, www.patriksandell.com.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2011-01-25 16:11


Sebastian och Jesper, redo för SM-finalen Skilling 500!
© emotorsport.seSebastian Johansson och Jesper Elfver med team är redo att ta sig an finaltävlingen i årets Svenska Mästerskap.

Duon ligger just nu på en fjärdeplats med chans på medalj. Urstarkt motstånd väntar med hela tre världsmästare på startlinjen i klassen höjer statusen rejält.

11 mil specialsträcka ...

Publicerad: 2021-09-23 20:31


Tre Rally NM deltävlingar klara, så körs vintern i Norge.
© Preben Berg, norsk-rally.comNorska Mästerskapet avslutade en fem deltävlingar kort säsong förra helgen, idag presenterade Norska bilsportförbundet kalendern för vinterns deltävlingar i NM serien 2022.

Det blir tre säkra kort, kända från förr. Sigdalsrallyt inleder i mitten av januari, Rally Hadeland tar vid sista helgen på ...

Publicerad: 2021-09-23 19:50


Karlsson & Magnér redo att fightas om medaljerna i Rally SM finalen.
© emotorsport.seUnder helgen avgörs den sista deltävlingen i årets upplaga av Rally SM i de småländska skogarna runt Klevshult och Skillingaryd, en ny värdort i Rally SM sammanhang.

Victor och Jonas ligger i dagsläget på en bronsplats i klassen Nationella 2WD, men det är tätt om placeringarna med endast tre poän...

Publicerad: 2021-09-23 19:05


JR Motorsport Pokalen final för MAS Cupen, 2mil på Tofta och rekognosering.
© emotorsport.seJR Motorsport Pokalen körs den 9:e oktober.
- Missa inte årets Rallyhändelse på Gotland, säger arrangören.

Tävlingen är final i MAS Rallycup 2021, totalt 200km varav 59km är special fördelat på 5st SS med bland annat beryktade Tofta Skjutfält på över 20km.
- Fina och utslagsgivande vä...

Publicerad: 2021-09-23 18:52


Ida Lidebjer Granberg co-driver till Christine GZ i helgens Spanska Rallymix de Cuntis.
© Ida Lidebjer Granberg.- Just nu i detta nu sitter jag på Arlanda och väntar på planet mot Spanien, Santiago de Compostela i nordvästra Spanien närmare bestämt, hälsar Ida Lidebjer Granberg.

Där ska hon under helgen delta i rallytävlingen Rallymix de Cuntis. Detta tillsammans med den kända spansk/italienska kvin...

Publicerad: 2021-09-23 17:07


Nykomling i kungaklassen har chans att vinna Rally-SM.
© Team Nybe. Karlskrona AK:s rallystjärna Jonas Åkesson har guldvittring i kungaklassen R5 inför helgens final i Rally-SM, Göhlin Skilling 500 i Skillingaryd.

– Det är såklart en speciell känsla att första året i den här bilen och i högsta klassen ha en chans att hamna på pallen i finalen, och till och med c...

Publicerad: 2021-09-22 23:22


Tidemand ger allt i SM-finalen.
© EKS JC / MHrallybilder.SM-inhoppet i augusti gav Pontus Tidemand blodad tand och nu är han tillbaka för mer. Till helgen siktar han högt när han kör SM-finalen Göhlins Skilling 500 i småländska Klevshult.

Mersmaken var ett faktum när Pontus Tidemand hade gått i mål i SM-premiären i Kil för en dryg månad sen. Då hade ha...

Publicerad: 2021-09-22 22:51


Lördagsrally i Uppland, MK Rimos DK LBC Sprinten.
© emotorsport.seDK LBC Sprinten med MK Rimo som arrangör ingår i Öppna Östra RS Cupen körs med 15km special fördelat på fyra sträckor. 50-talet startande väntar på att få ge sig ut!

Största klass är Trimmat 2wd med 23 deltagare där Roger Helen, Conny Sjöström och Erik Wallin ses bland A-förarna. Med b-licens bla...

Publicerad: 2021-09-22 22:43


Thulin läser noter åt Björn Satorius i ADAC Potzberg Rallye.
På lördag körs tyska ADAC Potzberg Rallye med basen i Hinzweiler, totalt handlar det om två sträckor som alla körs tre gånger under dagen.

Tävlingen startar vid lunchtid och vid 18-tiden beräknas första bil nå målet på sista sträckan, totalt ses 38 ekipage i listan.

Svenskt blir det i högerst...

Publicerad: 2021-09-22 22:19


Bäckeforssnurr på lördag, 40-talet bilar till start.
© emotorsport.seMK Trophy kör Bäckeforssnurren under lördagen, 27km special fördelat över tre olika sträckor som körs flera gånger, et par av dem används tre gånger.

13 klasser är bemannade i tävlingen av de 44 anmälda, lägg där till tre föråkare med Pank Hertzenberg i Lancia Beta Monte Carlo Grp4!
Fyra bemanna...

Publicerad: 2021-09-22 21:40


Tidigare nyheter:
Thulin läser noter åt Björn Satorius i ADAC Potzberg Rallye.
Bäckeforssnurr på lördag, 40-talet bilar till start.
40-talet åkare till lördagens Runt Mjölkpallen Pokalen.
Flodin och Bergsten rörda över stödet, kör för SM-guld i helgen.
Guldjakt för Adielsson i Rally SM.
Svalt intresse för lördagens Ekratten.
Programförsäljning till Skilling 500 i Klevshult.
20-talet rallyåkare i Mittsverigeknallen.
Rally i Laxå, här säljs karta och program!
Coronasäker prisceremoni i SverigeSerien med lite enklare form än normalt.
Målet är SM-guld för P-G och Anders i helgen.
Läget i de tre Junior SM klasserna inför finalen.
Carlberg, Flodin & Arvidsson toppar 2wd tabellerna inför SM finalen.
Rally SM ska avgöras, så är läget i 4wd tabellerna.
Många cuper, kalendrar för Svenska RallyCupen, Supercupen och Mas-Cupen 2022.
Svenskt i listan till Roger Albert Clark Rally i november.
Kalle Gustafsson och Jonas Björnvad segrade i YRC sprinten.
Kalle snabbast i Vallentunas YRC-sprint.
Rally Hedemarken tog Norska Mästerskapet till mål, Svensk seger.
Solberg testade nya Hyundai i20 Rally1 i Frankrike.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Tabergshoppet 09/10


Rally SM:
Göhlins Skilling 500 24-25/09


Rally VM:
Rally Finland 30-03/10


Svenska RallyCupen:
/
Foto från:
East Sweden Rally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

EMK Kannan.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Lill-Eken.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

South Swedish Rally, del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.