Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Evo Challenge summerar, så slutade 2009.
PRESSRELEASE

* Jocke Nyman avslutade med en tredje delseger och han tog också SM-guld i Grupp N fyrhjulsdrivet.
* Tack vare Nymans seger blev Bo Holmstrand bästa co-driver i Evo Challenge-mästerskapet.
* Markus Hällbo körde in som fyra, och fick därmed exakt samma slutpoäng som Jimmy Joge. Hällbo grejade silverplatsen totalt med tie-break.
* Jimmy Joge tvåa i Katrineholm, men han fick tappert acceptera att bli trea totalt.Inspirerad av sina resultat tidigare i år tog Jocke Nyman, tillsammans med sin co-driver Bo Holmstrand, sin tredje seger för säsongen i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden. Tävlingen KMK Trofén i Katrineholm var den sjunde och sista för säsongen. Nyman var redan klar Evo Challenge-mästare som förare, så för hans del gällde det att bli svensk mästare i Grupp N fyrhjulsdrivet – och säkra segern för Bo Holmstrand som seriens främsta co-driver.

En konkurrent som inte hade gett upp var Jimmy Joge/Mikael Johansson. Ända till slutet kämpade de med att pressa Nyman/Holmstrand. Nu blev Joge/Johansson tvåa, på exakt samma poäng totalt som Markus Hällbo/Lars Gustafsson - som slutade på fjärde plats i Katrineholm. Reglerna fick plockas fram, och där stod att den besättning som samlat mest poäng tidigt under säsongen skulle sättas främst. Det innebar att andraplatsen gick till Hällbo/Gustafsson!

Med utgångspunkt från Katrineholm skulle de tävlande köra en bana på 50 kilometer. Sträckorna var tre till antalet, som alla höll toppkvalité. Först skulle de köras en gång på förmiddagen, och efter uppehåll för lunch och service ytterligare en gång.

Morgonen grydde och lovade sol. Ändå var de första sträckorna mer hala än vad förarna hade förväntat sig efter nattens frost. Vägbanan var täckt av ett tunt lager med lera. Nu stoppade det inte Nyman/Holmstrand som satte den snabbaste Evolution Challenge-tiden, dock bara 0,7 sekund före Joge/Johansson.

Andreas Sjölander/Håkan Jacobsson var ytterligare sex sekunder bakom som trea, men de kom bara en kilometer till innan oturen slog till mot dem igen. En icke synlig sten punkterade deras högra framhjul, och de tvingades stanna och byta däck vid sidan av vägen. Sedan fortsatte de, men hade förlorat åtta minuter och allt hopp om att kunna vinna sin första delseger i Evolution Challenge.

På andra sträckan var Joge/Johansson snabbaste och de tog ledningen med 0,2 sekunder. Efter ytterligare en sträcka var Nyman/Holmstrand tillbaka i ledningen. Marginalen till Joge/Johansson var fyra sekunder när det var dags för serviceuppehåll i Katrineholm.

Strax bakom stod slaget om tredjeplatsen. Mellan Hans-Erik Weng/Roger Gunnarsson och Hällbo/Gustafsson skilde bara 3,5 sekunder, och båda var nöjda med sin framfart på det hala underlaget. Ingen ville riskera någonting.
När sedan solen fick temperaturen att öka, och fler tävlande hade kört sträckorna, blev väggreppet bättre och farten högre.

Under eftermiddagen vann Nyman/Holmstrand alla tre sträckorna, med Joge/Johansson som tvåa på SS4 och 5. Men det var Weng/Gunnarsson som avslutade med andra bästa Evo-tid på sista sträckan, ett bevis på att Evo X:an nu är redo att bryta den segerdominans som Evolution IX svarat för under flera år.

När teamen återkom till Katrineholm för målgång, stod det klart att Nyman/Holmstrand tagit sin tredje Evolution Challenge-seger för året. Bo Holmstrand blev därmed bästa co-driver, och de två vann också SM för Grupp N fyrhjulsdrivet. Marginalen till hårt spurtande Joge/Johansson blev 13,9 sekunder, som i sin tur var 19,8 sekunder före Weng/Gunnarsson.

Tack vare en solid körning på eftermiddagen blev Hällbo/Gustafsson fjärde ekipage i mål. Deras glädje var påtaglig då de insåg att de hade tagit exakt lika många poäng i serien som Joge/Johansson, och eftersom de vann premiären i Lima gick andraplatsen i Evolution Challenge till Hällbo/Gustafsson.

För Sjölander/Jacobsson fortsatte det osannolika. En ny punktering på sträcka fyra och nya sekunder till spillo. Sedan visade de vinnartempo på sträcka fem och sex, innan växellådan började krångla i slutet på sista sträckan och de tvingades bryta - igen.

”Det har varit en perfekt helg för mig”, sa Nyman. ”Jag visste att jag redan var klar Evolution Challenge-mästare, så mitt mål idag var att säkra Grupp N-guldet i SM och se till att Bo blev mästare som co-driver i Evolution Challenge. Jag är jätteglad att det gick vägen och vill tacka mina sponsorer, supporters, teamet och alla runt mig som har gjort den här säsongen möjlig för mig.”

Dagen avslutades med middag och stor prisutdelning, där de tre främsta ekipagen i Evolution Challenge fick motta priser enligt följande:

Jocke Nyman: Start i 2010 års VM-deltävling Rally Sweden, inklusive bränsle, omkostnader, en uppsättning Öhlins stötdämpare, en uppsättning Endless bromsbelägg, samt reservdelar från Mitsubishi Motors Sweden till ett värde av 8 000 kronor. Service support från MPart, PR-support från RPM Promotions och Sparco raceoveraller till både förare och co-driver.
Markus Hällbo: Reservdelar från Mitsubishi Motors Sweden och MPart till ett värde av 10 000 kronor, åtta Pirellidäck och en uppsättning bromsbelägg från Endless.
Jimmy Joge: Reservdelar från Mitsubishi Motors Sweden och MPart till ett värde av 5 000 kronor. Fyra Pirelli-däck, en uppsättning Endless bromsbelägg, fyra av Speedlines snabbaste fälgar och 50 liter bränsle från Sunoco.

Vid prisutdelningen tillkännagavs att Evolution Challenge fortsätter med en tredje säsong i Sverige 2010. Seriens organisatörer återkommer inom några veckor med mer detaljer.

2009 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Pirelli däck, Sunoco bränslen, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, Öhlins stötdämpare, PIAA extraljus, Sparco racekläder, MPart och Mitsubishi Motors Sweden.

Resultat deltävling 7
1 Jocke Nyman (Östersund)/Bo Holmstrand (Herrljunga) 30:51.9
2 Jimmy Joge (Tjällmo)/Mikael Johansson (Vansbro) 31:07.3
3 Hans-Erik Weng (Säffle)/Roger Gunnarsson (Markaryd) 31:27.1
4 Markus Hällbo (Stora Skedvi)/Lars Gustafsson (Hofors) 31:43.4
Brutna
SS6 Andreas Sjölander (Gävle)/Håkan Jacobsson (Norberg)

Resultat 2009
Förare
1 Jocke Nyman 57
2 Markus Hällbo 44
3 Jimmy Joge 44
4 Hans-Erik Weng 43
5 Joachim Carlström 37
6 Joachim Grahn 14
7 Andreas Magnusson 10
8 Peter Eriksson 7
9 Andreas Sjölander 7

Co-drivers
1 Bo Holmstrand 56
2 Lars Gustafsson 44
3 Mikael Johansson 44
4 Jörgen Norman 37
5 Roger Gunnarsson 33
6 Rikard Nilsson 14
7 Anders Fredriksson 10
8 Henrik Hulterskog 10
9 Pär Almkvist 8
10 Per-Erik Svensson 7
11 Håkan Jacobsson 7


» Pressrelease från Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2009-10-13 15:53


Storseger för Paddon i Otago Rally.
© Paddon Rallysport.Rally of Otago på Nya Zeeland inledde det Nationella mästerskapet, lördagens sju sträckor tog Hayden Paddon och John Kennard hem i Paddon Rallysports Hyundai i20 AP4, efter drygt timmans körning var Paddon 3:27 minut före tvåan Dylan Turner i en Audi S1 Ap4.

Söndagens sju sträckor är också avverk...

Publicerad: 2021-04-18 11:20


Myrsells unika Porschesamling går under klubban, ropa hem en EM vinnare!
© PSauction.seEn Svensk historisk Porschesamling är till salu, bilar som tagit EM guld går nu under klubban. Europamästaren Mats Myrsell avyttrar nu sin samling av rallybilar, där finns bland annat tre välpreparerade Porsche 911 för historiska klassen.
- Allt har sitt slut, förklarar Mats på frågan om hjä...

Publicerad: 2021-04-17 21:10


Poulsen vann Danska rallypremiären, Rally Himmerland - Svenskt som 12:a i R5.
© emotorsport.seSju mil special fördelat över nio sträckor i Rally Himmerland, den Danska tävlingen utgjorde premiären i nationella mästerskapet 2021. Till mål efter 35 minuters körning ses Kristian Poulsen som vinnare, med VW Polo R5 togs segern 18,6 sekunder före Michael Sørensen i Skoda Fabia R5.

Christian Ka...

Publicerad: 2021-04-17 20:53


Toyota har testat nya Yaris Rally1 i Frankrike - batteriproblem stoppar vidare tester för WRC teamen!
© Toyota Gazoo Racing.M-Sport var först, tvåa ut med 2022 års WRC bil var Toyota Gazoo Racing. M-Sport startade sina körningar på egna området, både på testbana som shakedown innan bilen togs ut på grusvägarna.

Toyota Gazoo Racing har kört shakedown på hemmaplan och gjort de första testerna, nu rapporterar bl.a. Dirtf...

Publicerad: 2021-04-16 20:09


Inga besked om SM Veckan 2021, beslut skjuts till maj!
© emotorsport.seUnder fredagen skulle arrangören bakom sommarens SM vecka i Halmstad tagit beslut kring veckans genomförande i månadsskiftet juni/juli.

Organisationen valde att flytta fram beslutet till den 4:e maj för att invänta smiddspridningens utveckling och möjliga lättnader i restriktioner.

Om SM Vecka...

Publicerad: 2021-04-16 19:04


Bilsport Rally Cup 2022 klar, åtta deltävlingar i kalendern!
© emotorsport.seDet blev S:a Sunnerbos MK med Semesterturen som kliver in och tar den åttonde platsen i Bilsport Rally Cup 2022. Redan nu är cuparrangören klar med kalendern för 2022, en serie med bra spridning under säsongen, allt på grus och utan noter hos de åtta arrangörerna.

Den 26:e januari i år öppnade cu...

Publicerad: 2021-04-16 18:16


Östberg, Gryazin och Kopecky i helgens Therwoolin Boldogkö Rally.
© Tagai Racing Technology.Ungerska Therwoolin Boldogkö Rally 2021 startar under söndagen med ett stjärnspäckat startfält i toppen, fyra namnkunniga ekipage står på startlinjen mot hemmaåkarna, flera av dem i jakt på träningsmil inför Kroatiska VM rallyt nästa helg.

Mads Östberg och Torstein Eriksen ses först ut i listan, ...

Publicerad: 2021-04-15 21:14


Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
© Nils-Brage Pettersson.Planeringen är nu i full gång inför höstens konstrunda, Ljusstråk. Den första helgen i september, 4-5/9! Den konstnärliga biten är redan klar. Karin Pettersson visar sina akvareller och keramikern Jennie Henriksson sina alster. I år är det faktiskt 5:e året med rally, vid sidan av den konstnärliga b...

Publicerad: 2021-04-15 20:43


Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
© emotorsport.seDen 1:a maj skulle Norska Mästerskapet inlett grussäsongen med Rally Sørland, arrangerade Kristiansands Automobilklubb stod med över 100 anmälda när man nu tvingas ställa in.

Redan under vintern blev det många inställda och flyttade tävlingar i Norska mästerskapet, Sigdalsrallyt tvingades ställa ...

Publicerad: 2021-04-15 20:40


Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
© emotorsport.seJa ni läste rätt, dags att söka deltävlingar för Historiska rally RM serien 2023. Kanske kan förfrågan bli ett uppslag för arrangörer att fundera över, testa något nytt eller fortsätta i ett redan inkört mönster med onotade tävlingar.
- Vi öppnar för ansökan till RM för Rally 2023 redan nu så ni...

Publicerad: 2021-04-15 17:11


Tidigare nyheter:
Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
Poom satsar på ERC med Citroen, men när startar säsongen?
Fick inget tillstånd, då flyttas Gästabudstrofén till juli!
Sjunde arrangören klar för Bilsport Rally Cup 2022, Gruvrundan fortsätter!
Fortsatt inga Svenska rallyn arrangerade 2021, 70-talet inställda!
Arai tillbaka i VM, gör WRC3 satsning.
Breen åter vinnare i Rallye Sanremo.
Omkastningar i Grus SM kalendern - Älmhult ersätter Årjäng.
Karlskronapokalen går in i Bilsport Rally Cup 2021.
Crugnola och Neuville vann i Rallye Sanremo.
Tom och David tvingades bryta italienska Rally Sanremo.
Oliver Solberg fick bryta i Sanremo.
Johnsens tvåa i EM premiären, fullföljde Sanremo Rally Storico.
Solberg och Kristensson genom ss1 i Rallye Sanremo.
Följ shakedown från Rallye Sanremo.
Johnsen nöjd med fredagen, en oplanerad backning kostade tid.
Da Zanche toppar Sanremo Rally Storico, Johnsen klasstvåa!
Följ Sanremo Rally Storico, Johnsens jagar EM poäng i premiären.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 24/04


Rally SM:
South Swedish Rally 14-15/05


Rally VM:
Croatia Rally 22-25/04


Svenska RallyCupen:
Violen Rallyt 24/04
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.