GNM Sweden AB   

   
MaxSport   

   
Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Ericsson-Motorsport.
© Ericsson-Motorsport.
Jocke Nyman - en vinnare i 4wd!
Dramatik och sekunder avgjorde SM medaljerna 2009.

KMK-Trofén - årsfinal för "nya" Rally SM under ledning av Bertil Klarin och Svenska Rallyt. Femte och sista deltävlingen med Katrineholms MK och SMK Vingåker vid rodret. Upplägget var tre sträckor som samtliga användes två gånger i en tävling som flöt på bra med utslagsgivande och intressanta sträckor. Enda plumpen i protokollet för arrangören var en onödigt rörig och okontrollerad prisutdelning. Fem SM guld stod att fördela under dagen, men hur gick det då?

Först ut på de kyliga sträckorna var Andreas Mikkelsen som i en original Subaru satte tempo, dock var Per-Gunnar "PG" Andersson snabbast, 1,8 sekunder före norrmannen. Jonas Wigren i den trimmade klassen var 3,5 sekunder bakom på delad tid med Mats Jonsson. Ett av gulden placerades nu nästintill hos Mats Jonsson sedan Mikael Lindqvist tvingades bryta redan efter sträcka ett, punktering och trasigt fjäderben. Leif Peterson tog samtidigt ledningen i trimmade 2wd klassen med 4,6 sekund tillgodo på Peter Zachrisson - där gällde först till mål för guldet! I otrimmat var Patrik Johansson bäst följd av Peder Ökseter med Anders Gullstrand som trea vid "comebacken".

Läget vid halvtid.
Efter tredjesträckan, den längsta milen långa Nästorp sträckan var det fördel PG med 6,1 sekund tillgodo på Mikkelsen inför lunchen. Jonas Wigren hade drygat ut sin WRC ledning till 10,9 sekunder på Mats Jonsson som valde att köra något mer på säkerhet - trots allt stod det 15:e SM guldet på spel. Leif körde fort, snabb på de två första sträckorna, med tredjesträckan vände på siffrorna när Peter nu bara var 1,7 sekunder bakom. För Patrik var det nu Mattias Wennman och SM hotet Robert Eriksson som jagade.
Med fem sträckor körda, en enda kvar av årets SM var PG i ledning för tävlingen, men något SM guld såg det inte ut att bli då Jocke Nyman åker fort och ligger tvåa, 7,9 sekunder till Jimmy Joge. I trimmat hade Wigren kört till sig knappt 12 sekunder till Jonsson. Leif hade nu 12,3 sekunder efter en punktering av Zachrisson på sträcka fyra som tappade mycket men han jagade mot toppen. Patrik Johansson hade snart halvminuten bakåt med såväl SM, JSM som Topdriver guld i sikte.

Så slutade SM!
Andreas Mikkelsen toppade avslutningen, men nådde inte P-G som vinner KMK Trofén totalt, likt flera andra gånger under året! Totaltrean Jonas Wigren var 25 sekunder bakom vinnaren, men kammade ändå klassen före Mats Jonsson. Som åtta totalt rattade Johan Rudengren i mål. Guldet, det 15:e i ordningen tog Mats Jonsson och Johnny Johansson - nu siktar de på sitt 16:e 2010! Jonas Wigren och Mikael Lindqvist fullföljde topp tre i SM tabellen.
Joakim Nyman slutar 5:a totalt och tvåa i otrimmat, tar SM guldet till Östersund. Från vinnare i framhjulsdriven Ford till vinnare i fyrhjulsdriven Mitsubishi för Nyman och Bo Holmstrand - en imponerande prestation. Jimmy Joge och Hans-Erik Weng följde nu närmast i klassen. Som silverpeng i tabellen slutar dock PG följd av Jimmy Joge.

I trimmat 2wd kom 10 sekunder att skilja, Leif Peterson vann före Peter Zachrisson - så även i SM där det blev ett andra raka guld till Göteborgaren med Toni Sundqvist i kartläsarstolen på Corollan. Trea både i tävlingen och SM-serien blir Calle Ward. Victor Henriksson blir bara femte trimmade 2wd men körde bra från start, en smärre visit utanför spår och skadat bakhjul förstörde topplacering i den nya R2 Fiestan som i övrigt lockade många blickar till sig.
I otrimmat tog Robert Eriksson och Jens Carlsson guldet, allt sedan Patrik Johansson tvingades bryta bara kilometern från mål på sista sträckan med växellådshaveri. Mattias Wennman tog andraplatsen och Torbjörn Westerlund den tredje. I SM serien blev det trots strulet ett silver för Patrik och bronspeng till Mattias Wennman. För Wennman blev det däremot toppen med JSM guld, på poängen lika med Håkan Björkman och brons för Patrik Johansson. Även i Fordcupen försvann guldet, där silver bakom Peder Ökseter.
Klasseger blev det också för Fredrik Åhlin i minstingklassen för otrimmat 2wd, men snart blir det dock fyrhjulsdrift för den unge talangen som då rattar Oscars Svedlunds tidigare N12 Subaru.

* Resultatlista, se
"Rally".

Publicerad: 2009-10-10 22:44


Bilsport Rally Cup 2022 klar, åtta deltävlingar i kalendern!
© emotorsport.seDet blev S:a Sunnerbos MK med Semesterturen som kliver in och tar den åttonde platsen i Bilsport Rally Cup 2022. Redan nu är cuparrangören klar med kalendern för 2022, en serie med bra spridning under säsongen, allt på grus och utan noter hos de åtta arrangörerna.

Den 26:e januari i år öppnade cu...

Publicerad: 2021-04-16 18:16


Östberg, Gryazin och Kopecky i helgens Therwoolin Boldogkö Rally.
© Tagai Racing Technology.Ungerska Therwoolin Boldogkö Rally 2021 startar under söndagen med ett stjärnspäckat startfält i toppen, fyra namnkunniga ekipage står på startlinjen mot hemmaåkarna, flera av dem i jakt på träningsmil inför Kroatiska VM rallyt nästa helg.

Mads Östberg och Torstein Eriksen ses först ut i listan, ...

Publicerad: 2021-04-15 21:14


Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
© Nils-Brage Pettersson.Planeringen är nu i full gång inför höstens konstrunda, Ljusstråk. Den första helgen i september, 4-5/9! Den konstnärliga biten är redan klar. Karin Pettersson visar sina akvareller och keramikern Jennie Henriksson sina alster. I år är det faktiskt 5:e året med rally, vid sidan av den konstnärliga b...

Publicerad: 2021-04-15 20:43


Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
© emotorsport.seDen 1:a maj skulle Norska Mästerskapet inlett grussäsongen med Rally Sørland, arrangerade Kristiansands Automobilklubb stod med över 100 anmälda när man nu tvingas ställa in.

Redan under vintern blev det många inställda och flyttade tävlingar i Norska mästerskapet, Sigdalsrallyt tvingades ställa ...

Publicerad: 2021-04-15 20:40


Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
© emotorsport.seJa ni läste rätt, dags att söka deltävlingar för Historiska rally RM serien 2023. Kanske kan förfrågan bli ett uppslag för arrangörer att fundera över, testa något nytt eller fortsätta i ett redan inkört mönster med onotade tävlingar.
- Vi öppnar för ansökan till RM för Rally 2023 redan nu så ni...

Publicerad: 2021-04-15 17:11


Poom satsar på ERC med Citroen, men när startar säsongen?
© FIA ERC.Estländaren Roland Poom ska följa i Ott Tänaks hjulspår, 25-åringen satsar i år på EM serien med en Citroen C3 Rally2 från Sainteloc teamet. Första starten med team och bil skedde på hemmaplan i vintras under Otepää Winter Rally.

Under årets säsong blir det fokus på grustävlingar i ERC med Citroe...

Publicerad: 2021-04-14 22:25


Fick inget tillstånd, då flyttas Gästabudstrofén till juli!
© emotorsport.seSMK Nyköping fick i förra veckan avslag på sin ansökan om Gästabudstrofén. Nuvarande restriktioner gäller till början på maj, vilket är mindre än en månad till tävlingsdagen - vilket är det samma som att Länsstyrelsen inte kan ge tillstånd med rådande restriktioner.

Det innebär att SMK Nyköping t...

Publicerad: 2021-04-14 21:27


Sjunde arrangören klar för Bilsport Rally Cup 2022, Gruvrundan fortsätter!
© emotorsport.seÅtvidabergs MK ligger i farozonen för årets tävling som avgörs i slutet av maj, tävlingen Gruvrundan är tänkt att ingå i Bilsport Rally Cup 2021. Arrangören väljer också att in i det sista vänta på de avgörande besluten innan man ställer in, när arbetet redan är gjort finns ingen anledning att ställ...

Publicerad: 2021-04-14 19:54


Fortsatt inga Svenska rallyn arrangerade 2021, 70-talet inställda!
© emotorsport.seBeskeden om inställda tävlingar bara fortsätter droppa in, vi är en bit in i april och fortfarande har inte en enda rallytävling avverkats på Svensk mark under 2021.

För såväl april, maj och juni har arrangörer de sista dagarna ställt in planerade tävlingar, bland de senaste i raden är Wäxjö MS ...

Publicerad: 2021-04-13 21:13


Arai tillbaka i VM, gör WRC3 satsning.
© Hiroki Arai.Japanen Hiroki Arai petades från Toyota Gazoo Racings talangprogram efter säsongen 2018, då lade teamet satsningen helt på Takamoto Katsuta - de båda Japanerna hade då under några år ingått i ett program för att vaska fram en Japansk rallystjärna.

För Hiroki inleddes då en egen satsning, sporadis...

Publicerad: 2021-04-12 22:25


Tidigare nyheter:
Fortsatt inga Svenska rallyn arrangerade 2021, 70-talet inställda!
Arai tillbaka i VM, gör WRC3 satsning.
Breen åter vinnare i Rallye Sanremo.
Omkastningar i Grus SM kalendern - Älmhult ersätter Årjäng.
Karlskronapokalen går in i Bilsport Rally Cup 2021.
Crugnola och Neuville vann i Rallye Sanremo.
Tom och David tvingades bryta italienska Rally Sanremo.
Oliver Solberg fick bryta i Sanremo.
Johnsens tvåa i EM premiären, fullföljde Sanremo Rally Storico.
Solberg och Kristensson genom ss1 i Rallye Sanremo.
Följ shakedown från Rallye Sanremo.
Johnsen nöjd med fredagen, en oplanerad backning kostade tid.
Da Zanche toppar Sanremo Rally Storico, Johnsen klasstvåa!
Följ Sanremo Rally Storico, Johnsens jagar EM poäng i premiären.
Efter inställd vinter, SMK Hälsinge siktar på dubbla rallyn i höst.
68 ekipage till Croatia Rally, två Svenska ekipage!
Rally Sweden flyttar till Umeå 2022.
Tre nya partners till Svensk Bilsport i historiskt samarbete.
Rekognosering inför Kroatiska WRC rallyt, video från alla sträckor.
Citroen Racing satsar hårt med Citroen C3 Rally2, 28 förare går för titlar världen runt.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 24/04


Rally SM:
South Swedish Rally 14-15/05


Rally VM:
Croatia Rally 22-25/04


Svenska RallyCupen:
Violen Rallyt 24/04
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.