Gulf / GN Motorsport Sweden   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Ericsson-Motorsport.
© Ericsson-Motorsport.
Jocke Nyman - en vinnare i 4wd!
Dramatik och sekunder avgjorde SM medaljerna 2009.

KMK-Trofén - årsfinal för "nya" Rally SM under ledning av Bertil Klarin och Svenska Rallyt. Femte och sista deltävlingen med Katrineholms MK och SMK Vingåker vid rodret. Upplägget var tre sträckor som samtliga användes två gånger i en tävling som flöt på bra med utslagsgivande och intressanta sträckor. Enda plumpen i protokollet för arrangören var en onödigt rörig och okontrollerad prisutdelning. Fem SM guld stod att fördela under dagen, men hur gick det då?

Först ut på de kyliga sträckorna var Andreas Mikkelsen som i en original Subaru satte tempo, dock var Per-Gunnar "PG" Andersson snabbast, 1,8 sekunder före norrmannen. Jonas Wigren i den trimmade klassen var 3,5 sekunder bakom på delad tid med Mats Jonsson. Ett av gulden placerades nu nästintill hos Mats Jonsson sedan Mikael Lindqvist tvingades bryta redan efter sträcka ett, punktering och trasigt fjäderben. Leif Peterson tog samtidigt ledningen i trimmade 2wd klassen med 4,6 sekund tillgodo på Peter Zachrisson - där gällde först till mål för guldet! I otrimmat var Patrik Johansson bäst följd av Peder Ökseter med Anders Gullstrand som trea vid "comebacken".

Läget vid halvtid.
Efter tredjesträckan, den längsta milen långa Nästorp sträckan var det fördel PG med 6,1 sekund tillgodo på Mikkelsen inför lunchen. Jonas Wigren hade drygat ut sin WRC ledning till 10,9 sekunder på Mats Jonsson som valde att köra något mer på säkerhet - trots allt stod det 15:e SM guldet på spel. Leif körde fort, snabb på de två första sträckorna, med tredjesträckan vände på siffrorna när Peter nu bara var 1,7 sekunder bakom. För Patrik var det nu Mattias Wennman och SM hotet Robert Eriksson som jagade.
Med fem sträckor körda, en enda kvar av årets SM var PG i ledning för tävlingen, men något SM guld såg det inte ut att bli då Jocke Nyman åker fort och ligger tvåa, 7,9 sekunder till Jimmy Joge. I trimmat hade Wigren kört till sig knappt 12 sekunder till Jonsson. Leif hade nu 12,3 sekunder efter en punktering av Zachrisson på sträcka fyra som tappade mycket men han jagade mot toppen. Patrik Johansson hade snart halvminuten bakåt med såväl SM, JSM som Topdriver guld i sikte.

Så slutade SM!
Andreas Mikkelsen toppade avslutningen, men nådde inte P-G som vinner KMK Trofén totalt, likt flera andra gånger under året! Totaltrean Jonas Wigren var 25 sekunder bakom vinnaren, men kammade ändå klassen före Mats Jonsson. Som åtta totalt rattade Johan Rudengren i mål. Guldet, det 15:e i ordningen tog Mats Jonsson och Johnny Johansson - nu siktar de på sitt 16:e 2010! Jonas Wigren och Mikael Lindqvist fullföljde topp tre i SM tabellen.
Joakim Nyman slutar 5:a totalt och tvåa i otrimmat, tar SM guldet till Östersund. Från vinnare i framhjulsdriven Ford till vinnare i fyrhjulsdriven Mitsubishi för Nyman och Bo Holmstrand - en imponerande prestation. Jimmy Joge och Hans-Erik Weng följde nu närmast i klassen. Som silverpeng i tabellen slutar dock PG följd av Jimmy Joge.

I trimmat 2wd kom 10 sekunder att skilja, Leif Peterson vann före Peter Zachrisson - så även i SM där det blev ett andra raka guld till Göteborgaren med Toni Sundqvist i kartläsarstolen på Corollan. Trea både i tävlingen och SM-serien blir Calle Ward. Victor Henriksson blir bara femte trimmade 2wd men körde bra från start, en smärre visit utanför spår och skadat bakhjul förstörde topplacering i den nya R2 Fiestan som i övrigt lockade många blickar till sig.
I otrimmat tog Robert Eriksson och Jens Carlsson guldet, allt sedan Patrik Johansson tvingades bryta bara kilometern från mål på sista sträckan med växellådshaveri. Mattias Wennman tog andraplatsen och Torbjörn Westerlund den tredje. I SM serien blev det trots strulet ett silver för Patrik och bronspeng till Mattias Wennman. För Wennman blev det däremot toppen med JSM guld, på poängen lika med Håkan Björkman och brons för Patrik Johansson. Även i Fordcupen försvann guldet, där silver bakom Peder Ökseter.
Klasseger blev det också för Fredrik Åhlin i minstingklassen för otrimmat 2wd, men snart blir det dock fyrhjulsdrift för den unge talangen som då rattar Oscars Svedlunds tidigare N12 Subaru.

* Resultatlista, se
"Rally".


Publicerad: 2009-10-10 22:44


Finalen klar, sju deltävlingar klara för Bilsport Rally Cup 2024.
© emotorsport.seBilsport Rally Cup satsar åter på många deltävlingar, en fullspäckad säsong för de tävlande där nu sju plaster i kalendern är spikade inför 2024 och allt tyder på att det tillkommer en till innan säsongen knyts ihop.

Senast tillskottet är Novemberskölden som körs traditionsenligt allahelgona helg...

Publicerad: 2023-09-22 18:38


Följ flera av de 360 rallyekipagen som tävlar under lördagen, bl.a. Finess EMK Kannan & Dackefejden.
© emotorsport.seStörst för helgen med närmare 150-talet tävlande ekipage är Finess EMK-kannan hos Eskilstuna MK, där är det Svenska RallyCupen som kör näst sista deltävling för året samtidigt som VOC Sverigeserien tar final. Fyra sträckor på lika många mil väntar under lördagen!
»
Tidigare nyheter:
Dalsracet på lördag, 37 åkare på känd rallyväg.
Oliver Solberg, en av tre Svenskar i höstens Roger Albert Clark Rally.
Rally Tron, avslutning uppför Tronfjället hoppas på Svenska åkare.
Upplagt för supertajt final för SverigeSerien i Eskilstuna.
Svenska RallyCupen intar Tuna Park Köpcenter i Eskilstuna med Finess EMK-Kannan.
Knappt 40 bilar för Hällefors Höstsprint.
Kom och kör Pitan Sprinten, vi förlänger anmälan.
Dalsracet i Håverud på klassisk väg, 37 åkare på lördag.
Hällesta Buss Finspångsrundan på lördag, start från Eliantorpsbanan.
Rikspokalen kommer att genomföras.
Lista, här sker programförsäljning till Finess EMK-Kannan!
Melvin får R5-chans i Vedums Mästerskapet med Team Nybe.
Foto från start till mål i Rally Arvika!
Compact Dynamics väntas fortsätta som leverantör av hybridsystem till WRC serien.
Foto från Rally Arvika, lördag del 1.
Rutgersson tog hem Eklidensprinten Asfalt.
Grybb snabbast i Kanonen.
Kristensson och Johansson vann SM-finalen, Rally Arvika.
Foto från Rally Arvika, fredag!
Däckbyte i WRC-serien inför 2025, Pirelli lämnar.Nyhetsarkiv:
[
2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Nästa deltävling:
E-cupen:
Polkatrofén 30/09


Rally SM:
- - - - - 02-03/02


Rally VM:
Rally Chile BioBio 28-01/10


Svenska RallyCupen:
Finess EMK-kannan 23/09
Foto:
Rally Arvika, lördag del 2.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Arvika, lördag del 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Arvika.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Lill-Eken.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2022.