MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mats Bilar   

   
GNM Sweden AB   

   
Mastertrailer.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Över tvåhundra anmälda till den 45:e TV-Svängen.
PRESSRELEASE

När SMK Hörbys klassiska rallytävling TV-Svängen körs för 45:e gången i följd, blir det med rekorddeltagande. När anmälningstiden gick ut var 211 ekipage anmälda, vilket ska jämföras med fjolårets siffra nittiosex och ”normal” deltagandet, 110-120 bilar. Antalet anmälda innebär ”all time high”, vilket gläder tävlingsledaren Patrik Persson.
- Jättekul att så många vill åka, men det ställer också större krav på oss som arrangörer, men det fixar vi.

Någon direkt förklaring till det enorma intresset har inte Patrik och antalet anmälda var inget som han eller tävlingsledningen hade förväntat sig. Tvärtom trodde man att årets upplaga skulle bli lite av ett mellanår, bland annat med tanke på lågkonjunkturen. Men detta kom på skam och istället blev det rekord. Från början var tävlingen begränsad till 130 startande, men det förstod man snabbt att det aldrig skulle räcka. Men hur skulle man gallra i anmälningslistan, det var frågan?
- Vi valde istället att inte gallra alls, utan låter alla köra vilket jag tycker är rättvisst och nu är det bara att hålla tummarna att det blir fint väder och inget regn, konstaterar Patrik.

Med så här många deltagare blir TV-Svängen en av landets absolut största tävlingar under året. Dessutom med extra hög status då tävlingen utgör näst sista deltävlingen i Riksmästerskapet för Klassiska och Historiska Rallybilar och Tjej-RM. Totalt sjuttio ”klassiker” kommer att finnas på plats i Hörby den 12 september, alltså en tredjedel av startfältet.
- Intresset för de här bilarna har mer eller mindre exploderat efter Midnattsolsrallyts comeback och här har publiken en chans att se många av dem som deltog där i somras, berättar Patrik.

Förutom Riksmästerskapet ingår TV-Svängen även i Klassiska och Historiska Rallycupen, samt de två sydsvenska klassikercuperna, PR Tryck Classic Rally Cup och Sydsvenska Klassiskacupen.

Men det finns också modernare rallybilar i TV-Svängen då tävlingen också ingår i nyuppväckta Sydsvenska Rallycupen och DM för Södra och Småland. Allt detta är naturligtvis en del av anledningarna till det stora antalet anmälda.
I förhandssnacket om totalsegern är det främst fyra namn det handlar om. Fjolårssegraren, SMK Hörbys egen Joachim Grahn, Hässleholmaren Stoffe Nilsson och så de två smålänningarna Åke Jacobsson och Anders Jonasson, alla i vassa fyrhjulsdrivna bilar. Vem vinner då?
- Grahn kommer till start med ny motor i Mitsubishin och blir en tuff nöt att knäcka och den som bäst kan knäcka den nöten är nog Stoffe Nilsson som vann för två år sedan, menar Patrik.

I Sydsvenska Mästerskapet har SMK Hörby flera förare som är med i toppstriden i de olika klasserna. Allra bäst är Thord Johansson som leder Klass 3 och ligger på andra plats i totaltabellen, bara åtta poäng bak ledaren Magnus Johansson från Älmhult. Andra hörbyförare som ligger bra till är Fredrik Nilsson, tvåa och Martin Nilsson trea i Klass 4, samt Martin Larsson, tvåa i Klass 5.
Hemmaklubben är också till antalet deltagare totalt dominerande i TV-Svängen, precis som man brukar vara i de sydsvenska rallytävlingarna. Från SMK Hörby kommer cirka fyrtioekipage, inklusive två förbilar vilket är imponerande menar Patrik.
- Samtidigt ställer det till problem på funktionärssidan, när så många av klubbens medlemmar är aktiva och tävlar.
- Totalt är vi runt trehundra funktionärer igång tävlingsdagen och nu får vi låna in folk från grannklubbar för att få ihop det hela.

Årets tävling består av åtta specialsträckor, de flesta norr och nordost om Hörby mot Kristianstad och Hässleholm. Nytt för året är att den centrala serviceplatsen flyttats från Parktorget i Hörby till Linderöds Idrottsplats. Ett beslut som bland annat grundas på miljöskäl då TV-Svängen är miljöcertifierat av Riksidrottsförbundet inom Grön Idrott och med detta följer en hel del miljökrav. Ett sådant krav är att transportsträckorna ska minimeras för servicebilarna.
- Med serviceplatsen i Linderöd mitt i tävlingsområdet, blir det mindre utsläpp och miljöpåverkan minimeras, berättar tävlingens miljöansvarige Kurt Andersson.
Nytt för året är att starten sker på nya fräscha Råbygatan mitt i centrala Hörby där det även är Bo-dagar och Viktoriamarknad.
- Med så här mycket arrangemang samtidigt lär det bli knökfullt i Hörby, men det är bara kul att kunna visa upp oss inför mycket publik, menar Patrik.
Tävlingscentrat finns dock fortfarande på Parktorget och Folkets Hus där målgången sker strax för klockan 16 på lördagseftermiddagen.


» Pressrelease från SMK Hörby.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2009-09-07 17:18


Storseger för Paddon i Otago Rally.
© Paddon Rallysport.Rally of Otago på Nya Zeeland inledde det Nationella mästerskapet, lördagens sju sträckor tog Hayden Paddon och John Kennard hem i Paddon Rallysports Hyundai i20 AP4, efter drygt timmans körning var Paddon 3:27 minut före tvåan Dylan Turner i en Audi S1 Ap4.

Söndagens sju sträckor är också avverk...

Publicerad: 2021-04-18 11:20


Myrsells unika Porschesamling går under klubban, ropa hem en EM vinnare!
© PSauction.seEn Svensk historisk Porschesamling är till salu, bilar som tagit EM guld går nu under klubban. Europamästaren Mats Myrsell avyttrar nu sin samling av rallybilar, där finns bland annat tre välpreparerade Porsche 911 för historiska klassen.
- Allt har sitt slut, förklarar Mats på frågan om hjä...

Publicerad: 2021-04-17 21:10


Poulsen vann Danska rallypremiären, Rally Himmerland - Svenskt som 12:a i R5.
© emotorsport.seSju mil special fördelat över nio sträckor i Rally Himmerland, den Danska tävlingen utgjorde premiären i nationella mästerskapet 2021. Till mål efter 35 minuters körning ses Kristian Poulsen som vinnare, med VW Polo R5 togs segern 18,6 sekunder före Michael Sørensen i Skoda Fabia R5.

Christian Ka...

Publicerad: 2021-04-17 20:53


Toyota har testat nya Yaris Rally1 i Frankrike - batteriproblem stoppar vidare tester för WRC teamen!
© Toyota Gazoo Racing.M-Sport var först, tvåa ut med 2022 års WRC bil var Toyota Gazoo Racing. M-Sport startade sina körningar på egna området, både på testbana som shakedown innan bilen togs ut på grusvägarna.

Toyota Gazoo Racing har kört shakedown på hemmaplan och gjort de första testerna, nu rapporterar bl.a. Dirtf...

Publicerad: 2021-04-16 20:09


Inga besked om SM Veckan 2021, beslut skjuts till maj!
© emotorsport.seUnder fredagen skulle arrangören bakom sommarens SM vecka i Halmstad tagit beslut kring veckans genomförande i månadsskiftet juni/juli.

Organisationen valde att flytta fram beslutet till den 4:e maj för att invänta smiddspridningens utveckling och möjliga lättnader i restriktioner.

Om SM Vecka...

Publicerad: 2021-04-16 19:04


Bilsport Rally Cup 2022 klar, åtta deltävlingar i kalendern!
© emotorsport.seDet blev S:a Sunnerbos MK med Semesterturen som kliver in och tar den åttonde platsen i Bilsport Rally Cup 2022. Redan nu är cuparrangören klar med kalendern för 2022, en serie med bra spridning under säsongen, allt på grus och utan noter hos de åtta arrangörerna.

Den 26:e januari i år öppnade cu...

Publicerad: 2021-04-16 18:16


Östberg, Gryazin och Kopecky i helgens Therwoolin Boldogkö Rally.
© Tagai Racing Technology.Ungerska Therwoolin Boldogkö Rally 2021 startar under söndagen med ett stjärnspäckat startfält i toppen, fyra namnkunniga ekipage står på startlinjen mot hemmaåkarna, flera av dem i jakt på träningsmil inför Kroatiska VM rallyt nästa helg.

Mads Östberg och Torstein Eriksen ses först ut i listan, ...

Publicerad: 2021-04-15 21:14


Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
© Nils-Brage Pettersson.Planeringen är nu i full gång inför höstens konstrunda, Ljusstråk. Den första helgen i september, 4-5/9! Den konstnärliga biten är redan klar. Karin Pettersson visar sina akvareller och keramikern Jennie Henriksson sina alster. I år är det faktiskt 5:e året med rally, vid sidan av den konstnärliga b...

Publicerad: 2021-04-15 20:43


Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
© emotorsport.seDen 1:a maj skulle Norska Mästerskapet inlett grussäsongen med Rally Sørland, arrangerade Kristiansands Automobilklubb stod med över 100 anmälda när man nu tvingas ställa in.

Redan under vintern blev det många inställda och flyttade tävlingar i Norska mästerskapet, Sigdalsrallyt tvingades ställa ...

Publicerad: 2021-04-15 20:40


Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
© emotorsport.seJa ni läste rätt, dags att söka deltävlingar för Historiska rally RM serien 2023. Kanske kan förfrågan bli ett uppslag för arrangörer att fundera över, testa något nytt eller fortsätta i ett redan inkört mönster med onotade tävlingar.
- Vi öppnar för ansökan till RM för Rally 2023 redan nu så ni...

Publicerad: 2021-04-15 17:11


Tidigare nyheter:
Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
Poom satsar på ERC med Citroen, men när startar säsongen?
Fick inget tillstånd, då flyttas Gästabudstrofén till juli!
Sjunde arrangören klar för Bilsport Rally Cup 2022, Gruvrundan fortsätter!
Fortsatt inga Svenska rallyn arrangerade 2021, 70-talet inställda!
Arai tillbaka i VM, gör WRC3 satsning.
Breen åter vinnare i Rallye Sanremo.
Omkastningar i Grus SM kalendern - Älmhult ersätter Årjäng.
Karlskronapokalen går in i Bilsport Rally Cup 2021.
Crugnola och Neuville vann i Rallye Sanremo.
Tom och David tvingades bryta italienska Rally Sanremo.
Oliver Solberg fick bryta i Sanremo.
Johnsens tvåa i EM premiären, fullföljde Sanremo Rally Storico.
Solberg och Kristensson genom ss1 i Rallye Sanremo.
Följ shakedown från Rallye Sanremo.
Johnsen nöjd med fredagen, en oplanerad backning kostade tid.
Da Zanche toppar Sanremo Rally Storico, Johnsen klasstvåa!
Följ Sanremo Rally Storico, Johnsens jagar EM poäng i premiären.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 24/04


Rally SM:
South Swedish Rally 14-15/05


Rally VM:
Croatia Rally 22-25/04


Svenska RallyCupen:
Violen Rallyt 24/04
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.