Mats Bilar   

   
Mastertrailer.   

   
GNM Sweden AB   

   
MaxSport   

   
Carless Racing Fuels.   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Rapport från EVO Challenge, deltävling 3.
PRESSRELEASE

* South Swedish Rally – 15-16 maj 2009.
* Jocke Nyman tog sin första seger i Evo Challenge.
* Andreas Magnusson blev tvåa efter att ha förlorat tid på de sista sträckorna.
* Joachim Carlström trea.
* Utan oljetryck tvingades Jimmy Joge bryta bara två sträckor från mål.
* Endast sekunder skilde Mitsubishi-teamen åt under tävlingen.


Jocke Nyman med kartläsare Bo Holmstrand tog sin första seger i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge den gångna helgen i South Swedish Rally. De tog ledningen i den enda märkesserien för standardproducerade Mitsubishi när endast två sträckor återstod. Det verkliga slaget stod på sträcka nio, då ledande Andreas Magnusson/Henrik Hulterskog kom för snabbt in i ett vägbyte och Jimmy Joge/Mikael Johansson tvingades ge upp då motorn tappade oljetrycket.

Sveriges största rally för året började på fredagseftermiddagen med en ceremoniell start i centrala Ljungby. De tävlande körde först norrut, med två rundor på en 7,2 kilometer lång sträcka. Magnusson/Hulterskog blev lätt förvånade över att vara snabbaste Evo Challenge-team. De hade skaffat nya delar till motorn för att komma till rätta med att den misstände, och med den nya mappningen av motorn fick de ändra körstil. Ändå gick det riktigt fort.

Efter att ha snurrat i lösgruset strax efter start på SS1, satsade Nyman/Holmstrand på att förbättra sin tid på andra rundan. Det gick vägen, för de noterades för bästa Mitsubishi-tid. Visserligen var differensen bara 0,6 sekund, men det förde upp duon till tredje plats så långt.

Inför nattvilan ledde Magnusson/Hulterskog före Joge/Johansson och Nyman/Holmstrand trea. Fyra var Hans-Erik Weing/Anders Fredriksson, med Joachim Carlström/Jörgen Norman femma och Markus Hällbo/Lars Gustafsson sexa. Hällbo sinkades därför att han tvingades hålla i växelspaken för att inte fyrans växel skulle hoppa ur.
Joachim Grahn/Rikard Nilsson slutade dagen på sjunde plats, bara 18 sekunder efter ledande Magnusson/Hulterskog. Ordentligt tätt mellan Mitsubishi-bilarna!

En molnfri himmel välkomnade de tävlande på lördag morgon. Nio sträckor väntade, och eftersom det var torrt och dammigt skulle de gå fort i skogen. Vilket visades sig direkt på tre första sträckorna då Joge/Johansson, Magnusson/Hulterskog och Nyman/Holmstrand alla satte snabbaste klasstider, bara med någon ynka sekund mellan sig.

Faktum är att när bilarna återvände till Ljungby för första service, hade Magnusson/Hulterskog klättrat upp till tredje plats totalt i tävlingen.
Nyman/Holmstrand hade klämt sig förbi Joge/Johansson som – liksom många andra ekipage – var missnöjda med underlaget som bestod av lösgrus för de som seedats tidigt i startfältet. Många av teamen ägnade servicen åt att ändra på stötdämpare och utväxling inför de kommande tre sträckorna söder om stan.

Joge/Johansson hade nu växlat upp och var inte bara snabbast i Evo Challenge, utan snabbast totalt på sträcka sju. Med den farten tog de också ledningen i cupen på sträcka åtta, och nådde andra servicen med en ledning på 1,2 sekund före Magnusson/Hulterskog. Weng/Fredriksson var nöjda med att inte vara långt efter ledartrion på fjärde plats. Men en punktering på slutet av SS8 stal tid från dem, och det var bara fyra sekunder ner till Carlström/Norman.

Hällbo/Gustafsson hade vid det här laget insett att växellådan inte skulle bli bättre, och Gran/Nilsson blev mer och mer frustrerade över att motorn tappade i effekt vartefter dagen led. Båda teamen fick inrikta sig på att nå slutmålet.

De tre avslutande sträckorna blev omtumlande för de ledande i Mitsubishi Evo Challenge. Efter en ny kanontid på SS9 fick Joge/Johansson en ilsken varning – från oljelampan. Enda alternativet var att bryta för att inte riskera motorhaveri.
Sedan var det dags för Magnusson/Hulterskog att få missflyt. De missade ett vägbyte, och förlorade 17 sekunder och vips var Nyman/Holmstrand i ledning!

På nästa sträcka svarade Weng/Fredriksson för dramatiken. De slog i en chikan gjord av däck, och skadade styrningen på bilen – förutom en del plåt – och vid målet på sträckan gav de upp tävlingen.

För att visa sig värdiga ledningen, var Nyman/Holmstrand snabbaste Evo Challenge-ekipage på de två sista sträckorna. Glada och nöjda kunde de ta sig till Ljungby och hedras för sin första seger i Mitsubishicupen.
”Det har varit ett fantastiskt rally för oss”, sa Nyman. ”När vi gjorde några små förändringar i bilens set-up blev den perfekt. Då vi förstod att vi hade en liten chans att ta ledningen tog vi i ordentligt för att hålla avståndet. Jag är så glad över att bli tvåa i Grupp N, femma totalt i tävlingen med många viktiga SM-poäng.”

Nyman är årets tredje vinnare av en deltävling i Swedish Evo Challenge, av tre möjliga. Han leder också serien totalt, med fem poäng före Hällbo. De tävlande gör sig nu redo för deltävling fyra, Dackefejden den 27 juni i Växjö.

South Swedish Rally totalvanns av förre WRC-föraren PG Andersson, också han i en Mitsubishi Evo IX Grupp N.

2009 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Pirelli däck, Sunoco bränslen, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, Öhlins stötdämpare, PIAA strålkastare, Sparco racekläder, MPart and Mitsubishi Motors Sweden. Även Mitsubishi Center Malmö supportade serien i helgen.

Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden
Resultat deltävling 3:
1 Jocke Nyman (Östersund)/Bo Holmstrand (Herrljunga) 53:24.6
2 Andreas Magnusson (Skeppshult)/Henrik Hulterskog (Stensjön) 53:46.7
3 Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås) 54:43.6
4 Markus Hällbo (Stora Skedvi)/Lars Gustafsson (Hofors) 55:11.0
5 Joachim Grahn (Yngsjö)/Rickard Nilsson (Kristianstad) 56:11.9

Brutna
SS9 Jimmy Joge (Tjällmo)/Mikael Johansson (Vansbro) - oljetryck
SS9 Hans-Erik Weng (Säffle)/Anders Fredriksson (Årjäng) – avåkning då styrningen skadades

Serieresultat efter tre deltävlingar:

Förare
1 Jocke Nyman 30
2 Markus Hällbo 25
3 Joachim Carlström 21
4 Joachim Grahn 14
5 Jimmy Joge 12
6= Hans-Erik Weng 10
6= Andreas Mugnusson 10
8 Peter Eriksson 7

Co-drivers
1 Lars Gustafsson 25
2 Bo Holmstrand 22
3 Jörgen Norman 21
4 Rikard Nilsson 14
5 Mikael Johansson 12
6= Anders Fredriksson 10
6= Henrik Hulterskog 10
8 Pär Almkvist 8
9 Per-Erik Svensson 7


» Pressrelease från Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2009-05-18 20:40


Storseger för Paddon i Otago Rally.
© Paddon Rallysport.Rally of Otago på Nya Zeeland inledde det Nationella mästerskapet, lördagens sju sträckor tog Hayden Paddon och John Kennard hem i Paddon Rallysports Hyundai i20 AP4, efter drygt timmans körning var Paddon 3:27 minut före tvåan Dylan Turner i en Audi S1 Ap4.

Söndagens sju sträckor är också avverk...

Publicerad: 2021-04-18 11:20


Myrsells unika Porschesamling går under klubban, ropa hem en EM vinnare!
© PSauction.seEn Svensk historisk Porschesamling är till salu, bilar som tagit EM guld går nu under klubban. Europamästaren Mats Myrsell avyttrar nu sin samling av rallybilar, där finns bland annat tre välpreparerade Porsche 911 för historiska klassen.
- Allt har sitt slut, förklarar Mats på frågan om hjä...

Publicerad: 2021-04-17 21:10


Poulsen vann Danska rallypremiären, Rally Himmerland - Svenskt som 12:a i R5.
© emotorsport.seSju mil special fördelat över nio sträckor i Rally Himmerland, den Danska tävlingen utgjorde premiären i nationella mästerskapet 2021. Till mål efter 35 minuters körning ses Kristian Poulsen som vinnare, med VW Polo R5 togs segern 18,6 sekunder före Michael Sørensen i Skoda Fabia R5.

Christian Ka...

Publicerad: 2021-04-17 20:53


Toyota har testat nya Yaris Rally1 i Frankrike - batteriproblem stoppar vidare tester för WRC teamen!
© Toyota Gazoo Racing.M-Sport var först, tvåa ut med 2022 års WRC bil var Toyota Gazoo Racing. M-Sport startade sina körningar på egna området, både på testbana som shakedown innan bilen togs ut på grusvägarna.

Toyota Gazoo Racing har kört shakedown på hemmaplan och gjort de första testerna, nu rapporterar bl.a. Dirtf...

Publicerad: 2021-04-16 20:09


Inga besked om SM Veckan 2021, beslut skjuts till maj!
© emotorsport.seUnder fredagen skulle arrangören bakom sommarens SM vecka i Halmstad tagit beslut kring veckans genomförande i månadsskiftet juni/juli.

Organisationen valde att flytta fram beslutet till den 4:e maj för att invänta smiddspridningens utveckling och möjliga lättnader i restriktioner.

Om SM Vecka...

Publicerad: 2021-04-16 19:04


Bilsport Rally Cup 2022 klar, åtta deltävlingar i kalendern!
© emotorsport.seDet blev S:a Sunnerbos MK med Semesterturen som kliver in och tar den åttonde platsen i Bilsport Rally Cup 2022. Redan nu är cuparrangören klar med kalendern för 2022, en serie med bra spridning under säsongen, allt på grus och utan noter hos de åtta arrangörerna.

Den 26:e januari i år öppnade cu...

Publicerad: 2021-04-16 18:16


Östberg, Gryazin och Kopecky i helgens Therwoolin Boldogkö Rally.
© Tagai Racing Technology.Ungerska Therwoolin Boldogkö Rally 2021 startar under söndagen med ett stjärnspäckat startfält i toppen, fyra namnkunniga ekipage står på startlinjen mot hemmaåkarna, flera av dem i jakt på träningsmil inför Kroatiska VM rallyt nästa helg.

Mads Östberg och Torstein Eriksen ses först ut i listan, ...

Publicerad: 2021-04-15 21:14


Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
© Nils-Brage Pettersson.Planeringen är nu i full gång inför höstens konstrunda, Ljusstråk. Den första helgen i september, 4-5/9! Den konstnärliga biten är redan klar. Karin Pettersson visar sina akvareller och keramikern Jennie Henriksson sina alster. I år är det faktiskt 5:e året med rally, vid sidan av den konstnärliga b...

Publicerad: 2021-04-15 20:43


Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
© emotorsport.seDen 1:a maj skulle Norska Mästerskapet inlett grussäsongen med Rally Sørland, arrangerade Kristiansands Automobilklubb stod med över 100 anmälda när man nu tvingas ställa in.

Redan under vintern blev det många inställda och flyttade tävlingar i Norska mästerskapet, Sigdalsrallyt tvingades ställa ...

Publicerad: 2021-04-15 20:40


Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
© emotorsport.seJa ni läste rätt, dags att söka deltävlingar för Historiska rally RM serien 2023. Kanske kan förfrågan bli ett uppslag för arrangörer att fundera över, testa något nytt eller fortsätta i ett redan inkört mönster med onotade tävlingar.
- Vi öppnar för ansökan till RM för Rally 2023 redan nu så ni...

Publicerad: 2021-04-15 17:11


Tidigare nyheter:
Rally & Konst i Järnboås 2021 - Nils-Brage laddar för ny utställning i september.
Rally Sørland ställs in, nya problem för Norska Mästerskapet.
Dags att söka deltävling för Historiska Rally RM 2023!
Poom satsar på ERC med Citroen, men när startar säsongen?
Fick inget tillstånd, då flyttas Gästabudstrofén till juli!
Sjunde arrangören klar för Bilsport Rally Cup 2022, Gruvrundan fortsätter!
Fortsatt inga Svenska rallyn arrangerade 2021, 70-talet inställda!
Arai tillbaka i VM, gör WRC3 satsning.
Breen åter vinnare i Rallye Sanremo.
Omkastningar i Grus SM kalendern - Älmhult ersätter Årjäng.
Karlskronapokalen går in i Bilsport Rally Cup 2021.
Crugnola och Neuville vann i Rallye Sanremo.
Tom och David tvingades bryta italienska Rally Sanremo.
Oliver Solberg fick bryta i Sanremo.
Johnsens tvåa i EM premiären, fullföljde Sanremo Rally Storico.
Solberg och Kristensson genom ss1 i Rallye Sanremo.
Följ shakedown från Rallye Sanremo.
Johnsen nöjd med fredagen, en oplanerad backning kostade tid.
Da Zanche toppar Sanremo Rally Storico, Johnsen klasstvåa!
Följ Sanremo Rally Storico, Johnsens jagar EM poäng i premiären.Nyhetsarkiv:
[
2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 24/04


Rally SM:
South Swedish Rally 14-15/05


Rally VM:
Croatia Rally 22-25/04


Svenska RallyCupen:
Violen Rallyt 24/04
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Gästabudstrofén Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.