Carless Racing Fuels.   

   
SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   
MaxSport   

   
Mastertrailer.   

   
Trendab AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© M-Sport / JWRC.
© M-Sport / JWRC.
Tom Kristensson, Joakim SJöberg ihop med M-Sport Polen och sin nya Ford Fiesta Rally2.

© Tom Kristensson Motorsport.
© Tom Kristensson Motorsport.
Tom och Jocke precis efter målgång på sista sträckan i årets JWRC säsong.
Tom Kristensson Juniorvärldsmästare i rally efter seger i Italien.
PRESSRELEASE

Efter en extrem sista deltävling i årets Rally VM, i Monza i Italien, med ösregn, ishalka och snö, stod SMK Hörby föraren Tom Kristensson med co-driver Joakim Sjöberg på söndagseftermiddagen som segrare, inte bara i tävlingen, utan även i årets Junior VM i rally, JWRC.
Detta var den svåraste tävlingen jag någonsin har kört, men just nu är jag den lyckligaste människan på jorden, säger en sprudlande glad Tom vid TV intervjun på mållinjen efter sista sträckan
Vi har ända sedan starten i torsdagskväll hållit oss till vår plan, att köra på hårt där det gått, förnuftigt där det var extremt svåra förhållanden, och framförallt undvika misstag. Jag kan säga att det har vi lyckats med till 100 procent.
JWRC titeln är ett mål som jag satte upp för 5 år sedan, när jag började min internationella karriär i Opel Adam Cup i Tyskland, med seger andra året 2017. Sen blev det en silverplats i Junior EM med Opel Junior Rally Team, och JWRC med M-Sport i Polen och Ford Fiesta de två senaste åren, med silver förra året, och så denna fantastiska seger, sista året jag får tävla i JWRC

Det har varit hårt arbete, i första hand med att få ihop ekonomin, men jag har utvecklats oerhört mycket, både som förare, känsla för inställningar på bilen, och framför allt på det personliga planet. Just nu känns det verkligen värt både mödan och uppoffringarna.
Jag vill även tacka all som hjälpt och stöttat mej på vägen, alla mina partners, mina co-drivers, alla andra som på olika sätt stöttat, hjälpt till och supportat, och inte minst vill jag tacka Christer ”Krabba” Håkansson som trodde på mej och fick mej att göra en seriös satsning.

Tävlingen ACI Rally Monza blev dramatisk i de svåra förhållandena. Eftersom det fanns snö på sträckorna under reken och risk för mer snö, tillät man snödäck utan dubb som komplement till olika typer av asfaltdäck. För Tom och Joakim var seger ett måste föra ta mästerskapet, i kamp med Martins Sesks fån Estland och Sami Pajari från Finland.

Fredagens sträckor avverkades på Monza området på asfalt, betong och grusunderlag. Redan på SS 3 gled Pajari av på ett halt grusparti, träffade ett hus och fick bryta för dagen. Han kunde dock starta om på lördagen, men med ett rejält tidstillägg och sist i klassen. Efter dagens 5 SS ledde Tom med drygt 2 minuter över Martins Seks, efter seger på de tre sista sträckorna. Martins hade då haft en lättare avåkning, med en smygpunktering som följd, på en SS.

För Sesks gällde även seger i tävlingen för att ta hem mästerskapet. En alltför hård satsning på lördagens första sträcka i bergen norr om Bergamo resulterade i en avåkning, där bilen blev så svårt skadad, att en omstart på söndagen var omöjlig. Regn, blåis och snö gjorde sträckorna i bergen svåra och vanskliga, en sträcka med mycket snö fick strykas av säkerhetskäl, och en annan efter det att en bil åkt av och ställ sig på tvären på ett smalt parti. Här försvann även chansen till titeln i WRC för ledaren Elfyn Evans, då han gled av vägen på en blåisfläck.
På lördagen gällde det att köra taktiskt, den sista sträckan gick i mörker på Monza och där tog vi en sträckseger till, säger Tom.
På söndagens tre avslutande sträckor gällde det att hålla upp tempot, speciellt på partierna med grus och lera, annars var det risk för att fastna i spåren, men det gick bra, med seger på de två sista. Totalt tog vi 6 sträcksegrar..
Oerhört skönt att korsa mållinjen, det blev visst ett riktigt segervrål, både av lättnad och av glädje.
Nu skall vi samla ihop oss, ta in och landa i det här, men det tar nog några dagar, säger en fortfarande segerrusig Tom.

JWRC-klassen vanns nu av Tom och Joakim, drygt 3 min 1 sek före
Fabrizio Zaldivar från Paraguay, drygt 4 min 21 sek efter kom engelsmannen Ruairi Bell.

Slutställningen i JWRC blev att Tom vann före Martin Sesks och Sami Pajari och att Joakim vann co-driver mästerskapet.

Förutom pokaler så vann Tom även det åtråvärda priset, en fullt tävlingsklar Ford Fiesta R5 rallybil från M-Sport, och möjlighet till startavgifter och 200 däck för start i 5 deltävlingar i WRC 3 klassen i VM 2021.

Totalt vanns tävlingen av Sebastian Ogier, före Ott Tänak och Dani Sordo. Mästare i WRC blev nu Sebastian Orgier, för sjunde gången, med helgens otursgubbe Elfyn Evans på andra, och förra årets världsmästare Ott Tänak på tredje plats.


» Pressrelease från Tom Kristensson Motorsport.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2020-12-06 21:38






Solberg jagar en historisk uppföljare.
© Oliver Solberg Rally.Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling ska Oliver Solberg försöka vinna den första VM-tävlingen någonsin på samma plats i Lettland.

Lettland är värd för landets första tävling någonsin i World Rally Championship denna vecka.

2019 vann 17-åriga Oliver Sol...

Publicerad: 2024-07-17 13:55


Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
© Nils-Brage Pettersson.Hällefors nästa! Den vi ska träffa nu är killen som alldeles nyss gift sig och är tvåbarnsfar. Med en väl kontrollerad sladd och vänster framhjulslyft, bäddade han för seger totalt i HMK:s sprintserie 2024 i B-2WD. Hans namn är Rasmus Holm och kör för Hällefors MK i en koboltblå Volvo 940 grupp H.
...

Publicerad: 2024-07-16 18:39


Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
© emotorsport.seTET Rally Latvia drar igång på torsdag, tidig morgon svensk tid ses shakedown följt av rallyts första sträckan vid 19-tiden på kvällen, Bikernieki Track på 11km. Fredagen på 12 mil special med tre sträckor dubbelt följt av en ny sträcka på kvällen. 10 mil på lördagen med totalt åtta sträckor varav e...

Publicerad: 2024-07-16 18:26


Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
© emotorsport.seOm en månad körs Lahti Historic Rally som deltävling i FIA Historic Sporting Rally Championship med totalt 12 sträckor på 14 mil väntar under dagarna två jämt fördelat mellan dagarna.

10-talet anmälda hittills varav få registrerade för EM serien, Norske Petter Fausko i Opel Kadett är en av få EM-...

Publicerad: 2024-07-16 14:08


Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
© emotorsport.seTill helgen är det dags för Rally Isla de Los Volcanes på Lanzarote, det handlar om sex olika sträckor som nyttjas flera gånger, totalt 12 sträckor körs under fredag och lördag på nio mil.

Förra årets vinnare Mads Östberg återvänder, men den här gången tar han rollen som föråkare med lokale David...

Publicerad: 2024-07-15 21:57


TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
© emotorsport.seTill helgens körs årets åttonde WRC deltävling av totalt 13 för säsongen, det Lettiska Tet Rally Latvia körs över 20 specialsträckor på 30 mil från torsdag till söndag.

Shakedown kan ses i vår WebTV & Video avdelning tidigt på torsdag morgon. När rallyt drar igång är det sedan TV4 gruppen med TV4...

Publicerad: 2024-07-15 21:44


Foto från Slottssprinten.
© emotorsport.seEfter fredagens uppvisning av Appendix K i strålande väder vaknade rallygänget upp till ännu en solig dag i Katrineholm och Ericsberg. Katrineholms MK hade plockat fram fem specialsträckor för rallyt, omtyckta av de 181 startande ekipagen men också av publiken som sågs i mängder i skogen under dagen...

Publicerad: 2024-07-15 16:19


Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.
© Wimo Fotografie.Stig Andervang ihop med Johan Findhammer körde under helgen GTC-Rally ingående i det Holländska mästerskapet, under söndagen var Stig och ”service-Janne” på väg hem till Sverige och lämnar en tävlingsrapport.
- Även denna gång var tävlingen mycket krävande med kraftigt regn både före och under t...

Publicerad: 2024-07-15 08:32


De var snabbast uppför Vårdkasbacken i Härnösand.
© emotorsport.seBacktävling uppför Vårdkasbacken i Härnösand där Örnsköldsviks Rallyklubb arrangerade deltävling i Hälsingeserien under söndagen. Två åk i backen gällde varav enskilt bästa sträcktid gällde som slutresultat.
Tomas Bergman i Mitsubishi Lancern var snabbast, hade halvsekunden till godo på Roger Westi...

Publicerad: 2024-07-14 22:48


Foto från Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se100-åringen Katrineholms MK laddade på med uppvisningskörning med Appendix K bilar under fredagen inför den stora Slottssprinten. Sommarens hittills enda soliga och varma dag och kväll gav mycket publik samtidigt som de tävlande till lördagen anlände under kvällen och fyllde på runt sträckan. Full f...

Publicerad: 2024-07-14 21:18


Tidigare nyheter:
Fyra svenskar anmälda till KOMO Rallysprint, anmälan stänger vid midnatt.
Inställda deltävlingar ersätts ej i Svenska Sprintrallycupen.
Andervang sexa totalt i GTC Rally.
Sex prickade chicaner, Lappi ändå ohotad vinnare i Orlen Lietuva Rally.
Hästkrafternas dag på på Arena Hagmyren, 20-talet rallyåkare kör uppvisning under måndagen.
Mille kungen av somrig Slottssprint, Nygren bäst med 2wd.
Hälsingeserien uppför Vårdkasbacken under söndagen.
Följ Slottssprinten, resultat, radio och WebTV från sommarklassikern.
Tidemand och Levin snabbast uppför Marknadsbacken.
Tobias Johansson snabbast i Slottssprintens fredagsrally.
Följ fredagen med Hästkraftshelgens rallysprint, klassisk Slottssprint och GTC Rally.
185 ekipage för lördagens Slottssprint, fem sträckor väntar runt Ericsbergs Slott.
40 klassiker kör fredagsrally runt Eriksbergs Slott.
Enhetsdäck i Rally SM, Svensk Bilsport ingår avtal med Hankook för säsongerna 2025-27.
Lappi testar i helgens Orlen Lietuva Rally.
Startlista & tidsplan, 2x Solberg fyller på till fredagens rallysprint i Årjäng under Hästkraftshelgen.
Slottssprint på gång, programförsäljning och TV/Radio tider.
Sydsvenska Mästerskapet i Rally efter Skilling 500.
Andervang i helgens Holländska GTC Rally.
Toyota förlänger samarbetet med Rally Sweden, 3-årigt avtal klart.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Ekrundan 07/09


Rally EM - ERC:
Rally di Roma Capitale 26-28/07


Rally SM:
East Sweden Rally 23-24/08


Rally VM - WRC:
TET Rally Latvia 18-21/07


Svenska RallyCupen:
Kullingstrofén 03/08




Foto:
Slottssprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Skilling 500.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Bauhaus Royal Rally of Scandinavia, lördag.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.